کتاب «الگوها و روششناسیهای سطوح برین برای سیستمهای اطلاعاتی» نوشته پدرو ایسایاس و تومایس عیسی از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) منتشر میشود.
این کتاب با رویکرد چند رشتهای که به قول نویسندگان هم در زمان مناسب نوشته و منتشر شده و هم محدود به یک زمان خاص نیست در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است. به عبارت دیگر این کتاب برای همه زمانها به نگارش در آمده و امکان استفاده از آن در زمینههای مختلف، ارتباطات، اطلاعات، مدیریت و بهکارگیری سیستمها وجود دارد. به روز بودن این کتاب یکی از ویژگیهای مهم آن است.
کتاب در مورد روششناسیهای عمده موجود در ادبیات حوزه توسعه سیستمهای اطلاعاتی و نیز مدلهای برجستهای که ریشه در هر یک از این رویکردهای روش شناختی دارند، بحث میکند. با توجه به این ویژگی، این امکان را به وجود میآورد تا به کموکیف تناسب روششناسیها و مدلهای خاص برای انواع خاصی از پروژههای توسعه سیستمهای اطلاعاتی با تاکید بر سودمندی این چارچوبهای نظری برای دست اندرکارانی که درصدد شناسایی بهترین روشها برای پروژههای خاص خود هستند، پی برده شود.
اما مهمتر اینکه، کتاب حاضر با ارائه یک رویکرد چندرشتهای به دامنه و عمق درک ما از این مقوله می افزاید. علاوه بر این کتاب کاملا بهروز است چراکه بهموازات تغییر استفاده از سیستمهای اطلاعاتی، روشهای انتقال آنها نیز باید تغییر کند و اهمیت و ضرورت درک بافت و محیط نیز بر کسی پوشیده نیست.
نویسندگان در پیشگفتار کتاب توضیح میدهند که توسعه سیستمهای اطلاعاتی غالبا از یک چرخه حیات پیروی میکنند که گاهی اوقات این چرخه حیات از قبل برنامهریزی شده و گاهی نیز تدریجی است. توسعهدهندگان سیستمها باید بین فرایندها، مشکلات و مقررات هماهنگی ایجاد کنند. آنان همچنین باید برای به دست آوردن منافع، طراحی و اقدام کنند.
از نگاه پدرو ایسایاس و تومایس عیسی یک سیستم اطلاعاتی میتواند در سطح توسعه موفق اما در سطح کاربردی ناموفق باشد .با این حال، یک سیستم فنی با کیفیت پایین ممکن است در نتیجه پشتیبانی مدیران، ضرورتهای کسبوکار یا فرامین مدیریتی بطور موفقیت آمیزی بکار گرفته شود.
آنها همچنین به این مسئله تاکید دارند که یک سیستم موفق و به اجرا درآمده وارد سطح بکارگیری/کاربردی میشود، جایی که برخی عوامل تعیین میکنندکه این سیستم به چه میزان و با چه درجهای از کیفیت مورد استفاده قرار میگیرد. در این مرحله، کاربر نقش اصلی را دارد چرا که سیستم فنی در خدمت کاربران و در راستای منافع آنهاست. موفقیت بهکارگیری تحت تاثیر رضایت کاربر، پشتیبانی، کیفیت اطلاعات، مهارتهای کاربر، منابع بهکار گرفته شده برای اجرا، و ماهیت وظیفه قرار دارد.
البته آنها این هشدار را هم میدهند که یک سیستم اطلاعاتی حتی اگر به طور موفقیتآمیزی مورد استفاده قرار گیرد، ممکن است در تحقق اهداف کسب و کار با شکست مواجه شود. پس ما باید مرزهای پیرامون سیستمهای اطلاعاتی را گستردهتر ساخته و غنا، پیچیدگی و تاثیرگذاری این حوزه را بیشتر درک کنیم .هدف اصلی این کتاب نیز تحقق همین مهم است. یعنی این کتاب، منبع راهنمایی است برای نظریه و عمل روشها و روششناسیهای سیستمهای اطلاعاتی.
برخی از سرفصلهای کتاب نیز عبارتند از: پارادایمهای توسعه سیستمها، چرخههای حیات توسعه سیستمهای اطلاعاتی، مدلهای چرخههای حیات توسعه سیستمهای اطلاعاتی، روششناسی توسعه سیستمهای اطلاعاتی و ارزیابی موفقیت در سیستمهای اطلاعاتی.
پدرو ایسایاس دانشیار دانشگاه آزاد آبرتا در لیسبون پرتغال است. وی مسئول دورههای مختلف و مدیر برنامههای کارشناسی ارشد در تجارت الکترونیک و اینترنت از زمان شروع آن در سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۴ است. او همچنین نویسنده چند کتاب (هر کدام به عنوان نویسنده /همکار، نویسنده و سردبیر / ویرایشگر مشترک) برای مقالات فصلنامهها و کنفرانسها، تحقیقات و گزارشها، که همه آنها در حوزه سیستمهای اطلاعاتی است نیز هست. او چندین کنفرانس را مدیریت کرده است و کارگاههای متعدد آموزشی در همین حوزه مطالعاتی داشتهاند.
تومایس عیسی نیز استاد ارشد در دانشکده سیستمهای اطلاعات در دانشگاه کورتین، استرالیاست. او در حال حاضر تحقیقاتی را در سطح محلی و جهانی در زمینه سیستمهای اطلاعاتی، تعامل انسان و کامپیوتر، قابلیت استفاده، شبکههای اجتماعی، پایداری، فناوری سبز، ابر رایانه و آموزش و یادگیری انجام میدهد.
این کتاب نه تنها برای استادان و دانشجویان رشته مدیریت سیستمهای اطلاعاتی مفید است، بلکه به شدت برای استادان و دانشجویان رشتههای ارتباطات، اطلاعات، کامپیوتر، فناوری اطلاعات و رشتههای مربوط به توسعه سیستمها قابل استفاده است.
نظرات