جدیدترین شماره مجله ادبی «نوپا» با پروندهای درباره محمدرضا باطنی منتشر شده است.
مجتبا نریمان، مدیرمسئول و سردبیر مجله در یادداشت خود آورده است: «هدفِ این مجله چیزی نیست جز نگاهی انتقادی به ادبیات معاصر ایران، آموزش و شناسایی نویسندگان و شاعران با استعدادی که رسانهای برای بیان و انتشار آنچه مینویسند نمییابند. در این دوران که حجم تولیدات ادبی با حجم نقدهای سازنده قابل قیاس نیست و نقدها اغلب به تعریف و تمجید از آثار دوستان و رفقا میانجامد، ما این خطر را به جان خریدیم تا آنچه را در محافل ادبی پِچپِچ و درگوشی میان اهالی ادبیات گفته میشود مکتوب و به دور از دوستی و دشمنی بیاوریم. آنچه امروز جای خالیاش را احساس کردیم و شاید شما نیز احساس کردهاید.»
از ابتکارات «نوپا» این است که از نویسندگانی شعر و داستان میگیرد که تا به حال اثری به طور مستقل و در قالب کتاب از آنها منتشر نشده است. این آثار به منتقدین متخصص این دو حوزه سپرده و سپس برخی آثار انتخاب و همراه با یادداشتی در بیان قوتها و ضعفهای هر اثر انتشار مییابد. به این ترتیب هم نویسندگان فرصت پیدا میکنند که آثارشان مطالعه و بررسی و منتشر شود و هم خوانندگان و علاقهمندان، بهویژه کسانی که در مسیر شعرگویی و داستاننویسی هنوز محتاج تعلیم و هدایتاند، میتوانند از تجربه دیگران و نقدها و مقالات منتشرشده در این مجله بهره آموزشی ببرند. با این وصف، علاوهبر جنبه آموزشی و نقادانه، در هر شماره تعدادی شاعر و نویسنده تازه به ادبیات ایران معرفی میشود.
شماره دوم «نوپا» که اخیرا، (در شهریور 99)، و با قدری تأخیر به بازار رسیده، بعد از سخن سردبیر، هفت بخش دارد که سه بخش شعر و داستان و فصل اول رمان، نوشتههای ادبی تازهاند، بخش چهارم و پنجم حاوی ترجمهها و مقالات است، بخش ششم پرونده ویژه و بخش آخر چند مطلب متنوع و پراکنده است.
بخش شعر این شماره 50 صفحه است (11 الی 60). در این بخش ابتدا سرمقالهای مفصل و انتقادی از مهدی سالارینسب میخوانیم با عنوان «دو اشکالِ اساسیِ شعر امروز ایران» که احتمالا برای خوانندگان و بهویژه کسانی که مقالات دیگر وی را در شماره پیشین و دو شماره از سیاه مشق درباره شعر امروز ایران دنبال کردهاند، بدانند که این دو اشکال اساسی چیست.
سپس طبق رویه این بخش، چهار شاعر نو قلم با نمونه شعرهایشان معرفی شدهاند، و در این شماره نقد شعرها نیز مفصلتر از شماره پیش است و از نکات جالب این است که یکی از شاعران این شماره نوجوانی 13 ساله است. سپس به روش قبل، گشتوگذاری در دفترهای شعر چاپ شده داشته و چنان که وعده شده بود مثل شماره گذشته، فقط به اشعار بد و معیوب نپرداخته است، بلکه از دو شاعر نیز اشعاری به عنوان اشعار خوب و مطلوب برگزیدهاند. در این شماره در نقل اشعار معیوب، علاوه بر کتابها، سراغ صفحات مجازی و اینستاگرام هم رفتهاند.
بخش بعدی، معرفی کتابهای تازه است که در این شماره، 40 عنوان کتاب، در زمینههای گوناگون مربوط به شعر معرفی شده که همه در همین سالهای اخیر چاپ شدهاند که خود کتابشناسی سودمند و ارزندهای است.
در بخش داستان در این شماره هشت داستان از هشت نویسنده تازه آمده که برای هر یک نقدهایی به قلم سعید ناظمی، حسین ورجانی، محمدرضا ایوبی و فریبا عابدیننژاد نوشته شده است.
علاوهبر اینها، دو شعر تازه از شمس لنگرودی و دو داستان از جمال میرصادقی به عنوان دو پیشکسوت صاحبنام عرصههای شعر و داستان نیز در این شماره آمده است.
در بخش فصل اول رمان، در این شماره فصل اول دو رمان منتشرنشده از احمد اکبرپور و بختیار علی با ترجمه مریوان حلبچهای آمده است.
بعد از این بخشهای اصلی شعر و داستان که رسالت اصلی و اولیه نوپاست، در این شماره ترجمههایی از زبانهای فرنگی و نیز مقالاتی هم آمده است. در این شماره بعد از بخش دوم مقاله سالارینسب در خصوص نقد شعر در تاریخ ادبیات فارسی در زبان شاعران، دو مقاله آمده است یکی در خصوص داستاننویسی از محمد قاسمزاده و دیگری درباره قافیه در شعر نیما یوشیج از فرامرز آقابیگی و سپس مقالاتی در معرفی برخی کتابهای منتشرشده به زبان فارسی از آرمان فاتح و سالار خوشخو.
بخش پرونده این شماره، ویژه دکتر محمدرضا باطنی، یکی از ارجمندترین دانشمندان حال حاضر ایران است که بیش از پنجاه سال در عرصه زبانشناسی و دستور زبان فارسی و تدوین فرهنگهای دوزبانه مدرن تحقیق و تألیف کرده است و دستاورد بسیار ارزشمندی در همه این عرصهها از خود به یادگار نهاده است. در این شماره مقالاتی به قلم دوستان و شاگردان باطنی درباره شخصیت و آثار و دستاوردهای علمی وی به همراه عکسهای هنری و ارزشمندی از دکتر باطنی از آثارِ مهرداد اسکویی آمده است.
در این پرونده علاوهبر یادداشتهایی که دوستان، همکاران و شاگردانش در وصف او نوشتهاند، گفتوگویی که سالها پیش سیروس علینژاد با او داشته و بخشی از ترجمه منتشرنشدهای از باطنی از کتاب «درد» را خواهید خواند. همراه با یادداشتهایی از دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی، دکتر سمین کریمی، دکتر کورش صفوی، دکتر رضا نیلیپور، دکتر ایرج پارسینژاد، داوود موسایی، عبدالنبی قیّم، دکتر عبدالرحمان نجل رحیم و زهرا احمدینیا.
در بخش پایانیِ مجله که «به عبارت دیگر» نام گرفته روایت چاپ اولین داستان در مطبوعات به قلم حسین آتشپرور را میخوانید و در آخر روایتی داستانی از مطب دکتر سرمد قباد، جراح مغز و اعصاب که غذای نذری نام دارد.
طرح روی جلد این شماره با کیفیت و گیراست و طرح پشت جلد، عکس تأثیرگذاری از آرشیو عکسهای مهرداد اسکویی از دکتر محمدرضا باطنی است.
دومین شماره مجله «نوپا» در 312 صفحه، قطع رقعی و قمیت 35هزار تومان منتشر شده است که علاقهمندان میتوانید از کتابفروشیها و کیوسکهای روزنامهفروشی سراسر کشور تهیه کنند.
نظر شما