حجتالاسلاموالمسلمین حسن روحانی، رئیس جمهوری در آئین اختتامیه سیوهشتمین دوره جایزه کتاب سال کتاب را منشا تحولات اجتماعی معرفی کرد و گفت: انتقال سلسله نظرات علمی در طول تاریخ بدون کتاب میسر نبود.
روحانی با اشاره به جایگاه کتاب بیان کرد: اگر کتاب نبود ارتباط ما با دنیای گذشته تقریبا مقطوع بود. آثاری به عنوان میراث فرهنگی باقی مانده؛ اما مثل کتاب که واقعیتی را توضیح، تبیین و نظرات علمی را تشریح کند، جایگزینی ندارد. حتی گنجینههای معنوی در سایه کتابت باقی ماندهاند. کتابهای آسمانی روایات انبیا و اولیا، تاریخ زندگی آنها اگر نوشته نمیشد و سینهبهسینه در قرون مختلف نقل میشد به دلیل فراموشی، بسیار متفاوت به دست ما میرسید؛ بهعنوان مثال برخی راویان تاریخ انقلاب اسلامی که مدت زمانی از آغاز نهضت آن در سال 1341 نمیگذرد، به طور طبیعی در بیان بخشی از آن دچار فراموشی و اشتباه شدهاند؛ بنابراین کتاب مخزن بزرگی است که اسرار نهفته و داستانهای گذشته را در دل خود نگهداشته که برای ما بیان کند؛ بنابراین بسیار ارزشمند است.
وی ادامه داد: اگر کتاب نبود خسارت بزرگ بشری به واسطه قطع اتصال با گذشته برای ما حاصل میشد. ایکاش غیراز قرآن، زبور، انجیل و تورات، که کلمات خداوند هستند نیز دستنخورده به ما میرسید. هر بار حتی بیش از هزار مرتبه با خواندن هر صفحه از قرآن معنا و نکته جدیدی از این کتاب آسمانی را دریافت میکنیم. اهمیت کتابت به قدری است که حضرت علی (ع) بعد از وفات حضرت رسول اکرم (ص) یکی از وظایف خود را کتابت قرآن اعلام کرد و حتی تفسیر مختصری نیز نوشتند. بنابراین کتاب حامل گنجینههای معرفتی است. انتقال سلسله نظرات علمی در طول تاریخ بدون کتاب میسر نبود.
رئیس دولت تدبیر و امید با اشاره به ظهور کتابهای الکترونیکی بیان کرد: امروزه حامل جدیدی به نام فضای مجازی پیدا شده که یکی از بزرگترین و عظیمترین اختراعات بشر محسوب میشود. چهکسی فکر میکرد گوشی تلفن همراه محملی برای تعداد قابل توجهی کتاب و حتی کتابخانه باشد؟ بنابراین فضای سایبر تحول شگرفی را ایجاد و برای تحولات دیگر علمی، پایه شده است که امکان دسترسی سریع برای کاربران را فراهم میکند.
روحانی با اشاره به دشواری دسترسی به کتاب در دوره طلبگی خود افزود: به خاطر دارم بعد از نماز جماعت برای اینکه زودتر به کتابخانه مسجد دسترسی داشته باشیم، پلهها را سریع طی میکردیم؛ چرا که اگر دیر میرسیدیم، طلبه دیگری کتابها را قرض میگرفت و البته که پول کافی هم برای خرید کتاب نداشتیم؛ اما حالا با تحولات شگرف و عظیمی که با وجود فضای سایبر ایجاد شده، این دست نگرانیها برای اهالی علم وجود ندارد.
رئیسجمهور با بیان اینکه تحولات اجتماعی از کتاب و عالمان شروع شد ادامه داد: کتاب حضرت آیتالله نائینی با مبنای علمی، مباحثی مانند رأی، مجلس شورای ملی و انتخابات را مطرح کرد که به تدریج مبنای فکری مشروطه شد.
وی افزود: آغاز تحرک و نهضت اسلامی از مکتوب و اعلامیههای علما شروع شد و بعد نظریه نو امام خمینی(ره) به کتاب «نهضت اسلامی» تبدیل شد. نظریهها منشاء بسیاری از تحولات بزرگ دنیا محسوب میشود که مکتوب شده است؛ بنابراین حرکت فقهی ما از کتابها شروع شد. علاوهبر کتاب کاغذی، فضای سایبر نیز وجود اما بحث ظرف نیست، بلکه اندیشهها باید روی صحیفه منتقل شود، یک روز پوست آهو، یک روز کاغذ و حالا فضای سایبر. کتابها راهنمای بشر هستند؛ خود قرآن راهنمای همیشه ماست. کتابهایی مانند حافظ و یا سعدی راهنمای مقاطع مختلف ما هستند این کتابها کهنه نمیشوند و هرچه زمان میگذرد مفاهیم آن آشکارتر میشود که از ذهن آگاه تراوش شده و عمر جاودانه پیدا میکند و همین امروز هم انسان را تکان میدهد. مگر شاهنامه فردوسی از بین رفته؟ کتاب ماندگار است.
روحانی با تاکید بر تقدیر از پدیدآورندگان کتاب ادامه داد: کتاب برای امروز، اندیشه فردا و جوانها بسیار مهم است. باید از پدیدآورندگان کتاب و محققان که سهم بزرگی در فرهنگ و دانش دارند، تجلیل شود. جایزه کتاب سال، فرهنگ ملتها را نزدیک میکند.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی افزایش تقاضا برای کتاب را هدف اصلی تجلیل از پدیدآورندگان کتاب دانست و گفت: تجلیل از پدیدآورندگان، جایگاه کتاب و تقاضا را ایجاد میکند. هرچه تقاضا برای خرید کتاب افزایش کند، همه حلقههای نشر متاثر و تشویق میشوند.
روحانی اظهار امیدواری کرد، در سایه انقلاب اسلامی و تحولات شاهد حرکت زیبنده در حوزه کتاب کاغذی و الکترونیک باشیم و جوانان از اندیشههای نو بهرهمند شوند.
نظر شما