در کتاب «قدرت نرم در روابط بینالملل» پس از مطالعه و بررسی پدیده قدرت نرم و آشنایی با جلوهها، اهداف و مولفههای مختلف آن از منظر اسلام، با استفاده از شاخصهها و آموزههای اسلامی-شیعی، الگوی قدرت نرم نظام اسلامی در روابط بینالملل ارائه شده است، و در واقع هدف علمی کتاب است
هدف عملی نیز بکارگیری و تقویت این الگوی جدید از سوی ملتهای اسلامی به ویژه ملت مسلمان ایران در مقابله با تهدیدات دشمنان اسلام و دستیابی به اقتدار اسلامی است. همچنین با توجه به افزایش کاربرد جلوههای مختلف قدرت نرم در عصر کنونی، آشنایی با مولفههای این قدرت جهت تعامل بهتر در عرصه جهانی و روابط میان کشورها و ملتها حائز اهمیت است. امروزه اهمیت و کاربرد قدرت نرم به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای دیپلماسی و سیاست خارجی کشورها در دستیابی به اهداف مورد نظر خود در روابط بینالملل ضرورتی انکارناپذیر است. این امر به ویژه در پیشبرد اهداف نظام اسلامی و منافع ملی جمهوری اسلامی نیز دارای اهمیت بسزایی است، زیرا آشنایی با مولفهها و مبانی قدرت نرم و مطالعه و بررسی این پدیده امکان بهره برداری بهینهتر از آن و در نتیجه دستیابی بهتر، گستردهتر و کمهزینهتر به اهداف نظام اسلامی و منافع ملی را تسهیل میبخشد.
سوال اصلی که در این کتاب به آن پرداخته شده این است که الگوی اسلامی-شیعی قدرت نرم بر چه مولفههایی استوار است؟
علاوه بر سوال اصلی فوق سوالات فرعی زیر را نیز باید در این بررسی شده است؛ قدرت نرم چیست و در روابط بینالملل از چه جایگاهی برخوردار است؟ مولفههای قدرت نرم در عرصه جهانی چیست و بر کدام مبانی فکری و اعتقادی استوار است؟ دیدگاه اسلام در مورد این مبانی و مولفههای قدرت چیست؟ مولفههای قدرت نرم نظام اسلامی در ابعاد داخلی و عرصه بینالمللی کدام است؟ راهکارهای تثبیت و ارتقاء قدرت نرم اسلامی چیست؟
روش تحقیق
در تحقیق حاضر با توجه به موضوع تحقیق و گستردگی عرصه مطالعاتی و توصیفی-تحلیلی بودن آن از روشهای عقلی و نقلی و تجربه بهره گرفته میشود. همچنین پژوهش حاضر با الهام از روش تحلیل متن و محتوا به تدوین و ارائه شاخصهای الگوی اسلامی و شیعی قدرت نرم خواهد پرداخت. بر اساس این روش، تحقیق حاضر به دنبال شناخت قدرت نرم در نظام بین الملل، بررسی نابسامانیها و آشفتگیهای موجود، طراحی و تعیین هدفها و راههای رسیدن به این هدفها و در نهایت تببین چشم انداز آرمانی مورد نظر با استفاده از الگوی اسلامی شیعه خواهد بود.
نوآوری تحقیق
به لحاظ کاربردی تحقیق پیش رو از نوع پژوهشهای نظری و به مثابه گامی جهت کمال یافتن پژوهش در عرصه دین و سیاست به شمار میآید. در موضوع قدرت نرم گرچه تاکنون تعریفهای متعددی انجام یافته است اما به لحاظ جدید بودن موضوع کاستیهای فراوانی در این عرصه به ویژه در ارتباط با ماهیت قدرت نرم نظام اسلامی مشاهده میشود، به طوری که تاکنون تحقیقی که با نگاه جامع مولفههای قدرت نرم نظام اسلامی را مورد بررسی قرار داده باشد انجام نگرفته است. اما به لحاظ جدید بودن موضوع کاستیهای فراوانی در این عرصه به ویژه در ارتباط با ماهیت قدرت نرم نظام اسلامی مشاهده میشود به طوری که تاکنون تحقیقی که با نگاهی جامع مولفههای قدرت نرم نظام اسلامی را مورد بررسی قرار داده باشد انجام نگرفته است.
در این پژوهش نگارنده تلاش کرده است با هدف شناسایی و تبیین شاخصههای الگوی اسلامی قدرت نرم شیعه درحد یافتههای این تحقیق با رویکردی جامعتر ابعاد مختلف این موضوع را مورد بررسی قرار داده و به طور خاص آموزهها و مولفههای قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی ایران را در جنبههای بالقوه و بالفعل که یکی ناظر به مبانی و بنیانهای اعتقادی و هدفهای نظریه این نظام است و دیگری مربوط به جنبههای بلفعل و تحقق یافته آن است تبیین کند.
کتاب «قدرت نرم در روابط بینالملل» اثر حجتالاسلام والمسلمین محمد ملکزاده با شماره ۵۵۰ در ۵۰۰ صفحه به بهای ۵۹ هزار تومان به همت سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.
نظر شما