مجید فداییان به روند تولید این اثر فاخر اشاره کرد و گفت: کاتب این اثر، میرزاعلینقی شیرازی معروف به کاتب همایون و متن انجامه کتاب توسط استاد عباس اخوین، خوشنویسی شده است. شهاب متینرضا، جلدسازی و صحافی این کلیات را انجام داده و اثر در چاپخانه آستان قدس رضوی بهچاپ رسیده است.
فداییان، ادامه داد: در سالهای اخیر نمونههای آبرومندی که هم آبروی صنعت چاپ و هم جلوه خوبی از هنر کتابآرایی باشد، متاسفانه بهندرت و بسی کم اتفاق افتاده است. بنابراین بسیار علاقهمند بودم در این حوزه فعالیت داشته باشم. سال گذشته فرصت خوبی دست داد تا با کمک دکتر کورش کمالی سروستانی این پروژه را آغاز کنیم.
مدیر هنری کلیات سعدی افزود: عکاسی این مجموعه از خرداد 1399 در موزه و کتابخانه ملک آغاز شد.
به گفته فداییان، در انتشار این اثر، کوشیدیم که کمال اصالت و زیبایی را مدنظر قرار داده، با توجه به امکانات چاپ، اثری ماندگار ارائه کنیم. خوشبختانه با تلاش و دقت و تخصص مانی نورائی در تفکیک رنگ و نظارت چاپ و نیز صحافی هنری شهاب متینرضا، میتوانم ادعا کنم که در صنعت چاپ ایران، تاکنون جلدهایی به این زیبایی و اصالت ساخته نشده است. در زمان عکاسی این اثر از همراهی و همکاری کارکنان موزه ملک بهرهمند بودیم و در چاپخانه آستان قدس نیز مدیران و کارکنان، با این پروژه همکاری کامل داشتند.
وی با بیان اینکه جلد کتاب کلیات سعدی به شیوه سنتی نقاشی شده است، عنوان کرد: سپس به وسیله دست لاک خورده است. در یکصد سال اخیر در زمینه جلدسازی چنین اتفاقی نیفتاده بود.
فداییان با تاکید بر اینکه چاپ کتابهای نفیس به شیوه سنتی دیگر در ایران پاسخگوی نیاز مخاطبان نیست، تصریح کرد: ما در دستگاههای چاپ و نشر کمبودی نسبت به دیگر کشورها نداریم و حتی در سنجش با کشور آلمان که صاحب فناوریهای چاپ است کمبودی احساس نمیشود؛ اما در بخش نرمافزاری، اپراتوری و تنظیمات متاسفانه خیلی جدی به این موضوع نپرداختیم.
وی اضافه کرد: در این کتاب در مجموع با اضافهکردن طلا، 8 رنگ داریم که برای این منظور دستکم 4 ماه وقت صرف شد.
فداییان، اعلام کرد: به چاپ کتاب نفیس کلیات سعدی به عنوان یک پروژه ملی و با نگاه آبروی صنعت چاپ و ادبیات ملی ایران نگریسته شد. همدلی، محدودیتهای بودجه این پروژه ملی را برطرف ساخت.
وی با بیان اینکه جریان هنری در شیراز در هیچ مقطعی از تاریخ متوقف نشده است، افزود: در بهثمررسیدن این کتاب افزون بر همتی که گروه تولیدکننده داشتند، حمایتهای دکتر کورش کمالی سروستانی و تلاشهای نایب شیرازی بیاثر نبود.
در ادامه به فرآیند تهیه عکسهای مجموعه فوق اشاره شد که برای این کتاب از همان ابتدا که عکاسی آغاز شد، فرآیند مدیریت و اندازهگیری رنگ با ابزارهای پیشرفته انجام شد که در حین چاپ بتوان شبیهسازی رنگی درستی انجام داد.
کلیات سعدی -که هم اینک بر اساس نسخه کتابخانه ملک (391 عزت ملک) به زیور طبع آراسته شده- یکی از آثار درخشان و ماندگار این خاندان است که پس از درگذشت میرزایوسف مُذّهبباشی به سرپرستی فرزند ارشدش، میرزامحمود مُذّهبباشی سامان یافته است.
یادآور میشود که موسسه فرهنگی دانشنامه فارس با همکاری مرکز سعدیشناسی و موسسه موزه ملی و کتابخانه ملک، این اثر را در اول اردیبهشتماه 1400 همزمان با یادروز سعدی منتشر کرد.
نظر شما