کتاب «مرکز فرماندهی خلیجفارس» اثر اشلی جکسون با ترجمه محمدآقاجری به تازگی از سوی نشر ترجمه بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه راهی بازار نشر شد.
اشلی جکسون متولد 1971، استاد تاریخ دپارتمان مطالعات دفاعی در کالج کینگ لندن و یکی از اعضای میهمان در کالج کلوگ دانشگاه آکسفورد است. جکسون متخصص تاریخ امپراتوری انگلیس است.
در بخشی از کتاب میخوانیم: «انگلیسیها از قدرتگیری رضاشاه پشتیبانی کرده بودند، اما گرایشهای ملیگرایانه و تمرکزگرای او مایه زیان برای نفوذ فوقالعاده انگلیس در کشور بود که شامل سیطره بر صنعت نفت ایران و درآمدهای آن میشد. همانگونه که در گزارشی به وزارت امور خارجه به اختصار توضیح داده شد، شاه جدید از آغاز سلطنت خود از «دولت پادشاهی انگلیس نفرت داشته است.»
به دستور شاه، بانک شاهی ایران که در اختیار و مدیریت انگلیس بود، قدرت خود را بهعنوان بانک حکومتی از دست داد و ایستگاههای بارگیری زغال سنگ نیروی دریایی سلطنتی در جزیرههای هنگام و قشم بسته شدند و خط تلگراف هند و اروپا در تشکیلات تلگراف ایران ادغام شد و مسیرهای هواپیمایی انگلیس از سمت ایرانی خلیج فارس به سمت عربی آن تغییر داده شد و امتیاز نفتی شرکت نفت ایران و انگلیس به سود ایران تغییر کرد و همه این اقدامات، به گفته کلارمونت اسکرین، یکی از اعضای کنسولگری انگلیس، «به ضعف فزاینده نفوذ و حیثیت انگلیس انجامید.» با وجود همه اینها، در آستانه جنگ دوم جهانی، انگلیس عاملی نیرومند در امور ایران بود و رفتاری را در پیش گرفته بود که در جنوب ایران تقریباً همانند نیمهمستعمره بود. انگلیس با تکیه بر نفوذ سیاسی و اقتصادی بهجای حضور نظامی، در جهت حفظ منافع حیاتیاش برای ایران، چرب زبانی و زبان بازی میکرد.»
کتاب «مرکز فرماندهی خلیج فارس» نوشه اشلی جکسون ترجمه محمد آقاجری در 600 صفحه به بهای 210هزار تومان توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه روی پیشخان کتابفروشیهاست.
نظر شما