شاید بحثهای این کتاب که از هر نظر، بدیع و عمیق است، در هیچ یک از آثار علامه طباطبایی یافت نمیشود، و این مباحث در پنج قسمت تنظیم شده است: قرآنی، فلسفی، عرفانی؛ علمی و تاریخی. ضمیمه این اثر نیز رساله لب اللباب میباشد که در مورد شیوه درست سیر و سلوک مطابق با آموزههای شیعه است.
«رساله لبُّ اللُّباب در سیر و سلوک اولی الالباب» عنوان اولین مبحث این اثر است که پس از بیان مقدمهای، طرح کلی سلوک الی الله تبیین شده و در ادامه، شرح تفصیلی عوالم مقدم بر عالم خواص ذکر شده است. سپس، شرح اجمالی و تفصیلی طریق و کیفیت سلوک الی الله، اعم از ترک عادات و رسوم و تعارفات، عزم، رفق و مدارا، وفا، ثبات و دوام، مراقبه، محاسبه، مؤاخذه، مسارعت، ارادت، ادب نگاه کردن، نیت، صَمت، جوع و کم خوری، خلوت، سَهَر، دوام طهارت، مبالغه در تضرع، احتزاز از لذایذ، کتمان سِرّ، شیخ و استاد، ورد، نفی خواطر و ذکر و فکر، آمده است.
«مصاحبات تلمیذ و علامه»، عنوان دیگر مبحث این اثر به شمار میرود که در این رابطه، ابحاث قرآنی، فلسفی، عرفانی، علمی و تاریخی تدوین شده است.
در ادامه این اثر، مبحثی با عنوان «سیر و سلوک سبز (دستورالعمل برای خودسازی)» آمده است؛ با توجه به این که درخواست دستورالعمل و برنامه برای خودسازی و خویشتننگری در اسلام و تشیع، سابقه ای دیرینه دارد، همین نوع تقاضاها از عالمان وارسته و سالکان واصل، از جمله علامه طباطبایی(ره) بسیار شده است. یکی از دوستان فاضل در روزگار جوانی که شوق بیداری و تسلط بر نفس و رسیدن به سعادت به سر داشته است، به علامه طباطبایی نامهای میکند و ضمن بیان موقعیت خود، برای رسیدن به مقصود دستورهای عملی طلب میکند. علامه در پشت همان نامه، دستورالعمل مینویسد و برای او میفرستد و میخواهد که پس از 20 روز از اجرای آن دستور، حالات خود را برای ایشان بنویسد. او پس از عمل به آن برنامه، حالات خود را برای ایشان مینویسد و علامه در جواب نامه دوم، بقیه دستورالعمل را برای او ارسال میکند. در پاسخ به نامه سوم، علامه این برنامه سعادت آفرین را تکمیل میکند.
چاپ چهارم «رساله لب اللباب (به ضمیمه مصاحبات)» اثر علامه سید محمدحسین طباطبایی(ره) و تقریر آیت الله سید محمدحسین حسینی تهرانی و به کوشش آیت الله سیدهادی خسروشاهی به همت مؤسسه بوستان کتاب در 412 صفحه منتشر شد.
نظر شما