همزمان با دومین نمایشگاه مجازی کتاب تهران ویژه برنامه بزرگداشت حکیم نظامی توسط موسسه فرهنگی و هنری چامه و چکامه حسام الدین چلبی در ارومیه برگزار شد.
در ابتدای مراسم، عادل بهنام، مدرس و نویسنده اهل ارومیه گفت: حیکم نظامی معتقد است هیچ چیز به مقام سخن نمیرسد و انسان هرچیزی را که در فکرش دارد از طریق زبان بیان میکند و شاعران با زبان رسا و شعرگویی پادشاه جهان هستند.
وی افزود: سبک و سیاق حکیم نظامی مورد توجه بسیاری از شعرای بعد از خود قرار گرفته است و نظامی به غیر از شعر، در سایر علوم، بویژه علوم عقلی چون فلسفه، منطق، ریاضیات و نجوم، سرآمد زمان خود بوده است. وی همچنین در علوم نقلی مانند اخبار، قرآن، فقه و احادیث، تبحر و مهارت کامل داشته است.
بهنام ادامه داد: وسواس و دقت نظامی در انتخاب الفاظ و کلمات مناسب و ایجاد ترکیبات بدیع و نو و ساختن معانی و مضامین تازه و دلپسند، بینظیر است و در توصیف طبیعت، اشخاص و احوال آنها جزو کسانی است که بعد از خود نظیری نیافته است.
محمدعلی ضیایی، عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان آذربایجانغربی در این جلسه ضمن اشاره به مفهوم آرمانشهر و سابقه حضور آن در متون ادبی و سیاسی ملل مختلف، افزود:نمونههایی از مدینه فاضله در شاهنامه و متون دیگر ادبی وجود دارد و پرداختن به این مقوله از جنبههای روانشناختی، جامعه شناختی و علوم سیاسی حائز اهمیت است و ترسیم خطوط آرمانشهر کمک به آشنایی با کمبودها و کاستیهای هر جامعه میکند.
وی در ادامه به تشریح جزئیات جهان آرمانی نظامی در قالب یک آبادی و شهر در مسیر چین به روم در سفر اسکندر پرداخت و ضمن قرائت ابیات مربوطه، گفت: دوازده ویژگیِ این آرمانشهر، نمونههای تطبیقی هر ویژگی در قرآن و ابیات شاعران دیگر است و نظامی جهان مطلوب خود را در خصایل دینی خاصه دین اسلام یافته و به مخاطب نشان داده است.
حسن ابراهیمزاد، دبیر انجمن علمی آموزشی معلمان زبان و ادبیات فارسی استان آذربایجانغربی نیز درباره عدد هفت و رابطه آن با هفت پیکر نظامی و پیامهای داستان گنبد سیاه، گفت: قبل از بیان بحث اصلی در مورد رمزگشایی و اشاره به پیامهای هفت پیکر، نخست به چگونگی شکلگیری ایده و ساختن هفت گنبد به پیشنهاد مهندسی با عنوان شیده و بیان ویژگیهای این هفت گنبد میپردازیم.
وی افزود: هفت پیکر نظامی، منظومهای است نمادین که بیانگر هفت مرحله سالکان طی طریقت از مرحله طلب و جهل و نادانی به سوی فنا و روشنایی است .
ابراهیمزاد ادامه داد: عناصری که در داستان گنبد سیاه استفاده شده هر کدام نمادی از نمادهای سلوک عرفانی است و بیانگر عالم غیب است که دست یافتن به آن دشوار بوده و در حقیقت نظامی در هفت پیکر، سیر تکامل روحی و معنوی بهرام را در هفت قصر بازگو میکند.
وی بیان کرد: در خلال داستانهای هفت پیکر، نظامی هرجا که فرصت را مناسب میداند پیام هایی چون خودشناسی، خوش رفتاری، بداندیشی نکردن، قناعت، طمعورزی و افزونخواهی نداشتن را به خوانندگان کتاب خود ارائه میدهد.
یادآوی میشود، محمد علی ضیایی با محور آرمان شهر نظامی، حین ابراهیمزاد با محور زیباییشناسی، بهرام افضلی در مورد معراج و عادل بهنام با محوریت سخن و شعر و شاعری به ایراد سخن پرداختند.
نظر شما