مدیر تولید انتشارات بهنشر مطرح کرد:
تاثیر محسوس تشکری بر ادبیات دینی و انقلابی / بهنشر دو اثر از تشکری را زیر چاپ دارد
رامونا میرحاجیان مقدم، مدیر تولید انتشارات بهنشر تاکید دارد که تاثیر سعید تشکری بر ادبیات دینی و انقلابی درخور توجه است و او سالها ظرفیت فرهنگی مشهد را رصد کرده و برای ملی کردن ادبیات مشهد تلاش جدی داشته است.
میرحاجیان مقدم افزود: بعدها به واسطه کارم در به نشر، این ارتباط بیشتر شد. بخصوص که وی یکی از اعضای هیات علمی انتشارات بود و یک هفته در میان با او جلسه داشتیم. در همین جلسات راهبردی بود که ميتوانستم با دیدگاههای فرهنگی کلانش در جمعی خصوصی آشنا شوم و درک کنم که دغدغه وی نسبت به آرمانهای انقلاب تا چه حد اصیل است.
این داستاننویس با تاکید بر تاثیر محسوس تشکری بر ادبیات دینی و انقلابی عنوان کرد: وی سالها ظرفیت فرهنگی مشهد را رصد کرده بود و در تلاشی پیگیر کوشید که ادبیات مشهد را ملی کند. همچنین به دلیل مطالعات گسترده و نیز پژوهشهای میدانی در حوزه تاریخ مشهد و به خصوص حرم مطهر به سرچشمههای غنی اطلاعاتی بکر در این عرصه دست یافته بود که کتاب «غریب قریب» گواه این ادعاست. این کتاب، داستان ساخت و بازسازی بارگاه ملوکتی امام رضا (ع) در دورانهای مختلف تاریخی است و تشکری در آن روایتهایی ادبی و تاریخی از ساخت این بارگاه در دورانهای مختلف تاریخ ارایه کرده است.
وی افزود: در رمانک «اوسنه گوهرشاد» دغدغههای انقلابی و دینی تشکری با انبوه اطلاعات تاریخی و حرمشناسی درهم آمیخته و با تسلط کمنظیری بر فرم، اثری خواندنی و ماندنی خلق شده است. «اوسنه گوهرشاد» رمانی پست مدرن و فانتزی است. اوسنه در لغت به معنای افسانه است و اوسنه گوهرشاد، واقعه تاریخی مسجد گوهرشاد را روایت میکند. کاتب در دل داستان حضور دارد و شخصیتهای داستانی در زمان سفر میکنند. بانویی به نام گوهرشاد، بانی ساخت مسجد گوهرشاد، همراه با ندیمه خود در زمان سفر میکند و پس از هزار سال از دوران تیموریان به زمان رضاخان و مسجد گوهرشاد میآید. این کتاب مجموعه داستانک به هم پیوسته با محوریت سرکوب خونین قیام مردم در مسجد گوهرشاد و حرم مطهر رضوی و زندگی گوهرشاد بیگم است که در جشنواره شهید اندرزگو برگزیده شد.
میرحاجیان تاکید کرد: تشکری درباره زندگی حضرت رضا (ع) کوشیده بود مشهورترین حوادث زندگی حضرت را از رهگذر کاوش در پنهانترین دورههای تاریخی زندگی آن امام یعنی از دوران پیش از امامت و پیش از هجرت بزرگ به خراسان بررسی کرده بود و تصویرهای عمیقی از حوادث دوران هجرت ایشان ارایه داد که این ویژگی در میان داستاننویسان دینی کمنظیر است.
وی به رمان «آبیها» اشاره کرد و افزود: آبیها رمانی تاریخی است و زندگی پزشکی مسیحی به اسم زکریای رومی را روایت میکند که به دنبال پیشوای خود میگردد و میخواهد خود را از سلطه قدرت راهبان و هارون الرشید نجات دهد که در این مسیر دلباخته عشق زمینی نیز میشود. نثر این اثر تاریخی خوشخوان و لطیف است و خواننده را با شخصیت اصلی داستان همراه میکند.
این پژوهشگر ادبی به کتاب «موقف» تشکری نیز پرداخت و عنوان کرد: موقف 29 داستان تاریخی درباره دعبل خزاعی است. دعبل خزاعی شاعر شیعی مرید اهل بیت (ع) بود که در زمان امام موسی کاظم (ع) و امام رضا(ع) زندگی میکرد. دعبل خراعی در مخالفت با خلفای عباسی شعرهای زیادی سرود و این امر سبب آوارگی و سفرهای پیدرپی وی شد. این داستانها بیان شاعرانه دارد و نام هر داستان با شعر و شاعری تناسب دارد. این کتاب در جشنواره کتاب سال استان برگزیده شد.
میرحاجیان با اشاره به برنامههای فرهنگی تشکری گفت: سعید تشکری در مدت حدود 100 هفته هر سهشنبه، عصرانههای داستاننویسی رضوی را در فروشگاه به نشر برگزار کرد که ثمره آن علاوه بر پرورش چند نویسنده توانمند، چاپ اثری با عنوان به صرف عصرانه شامل مجموعهای از داستانهای کوتاه در باره امام رضا (ع) و زیارت بود.
وی افزود: اکنون انتشارات بهنشر دو اثر از تشکری را در دست چاپ دارد. یکی از آنها، «غریب قریب2»است که در ادامه کتاب غریب قریب نوشته شده است و برای اولین بار منتشر خواهد شد. این کتاب نیز داستان ساخت و بازسازی بارگاه ملکوتی حضرت امام علی بن موسی الرضا(ع) در دورانهای مختلف تاریخی است.
میرحاجیان در توضیح کتاب منتشر نشده تشکری گفت: تشکری در این کتاب روایتهایی ادبی و تاریخی از ساخت بارگاه امام رضا (ع) در دورانهای نوغانیان، سامانیان، غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان، چنگیزیها، ایلخانان، تیموریوان، صفویان، افشاریان و قاجار ارایه کرده است. کتاب دیگر، «آبی ها» شامل تجمیع دو کتاب آبی 1 و 2 در یک کتاب است که با ویرایش جدید منتشر خواهد شد. همچنین رمانی با عنوان مشکور نوشت که اگرچه فرصت بازبینی آن را نیافت اما امید است با رفع موانع چاپ، به زودی منتشر شود.
این داستاننویس در پایان گفت: سعید تشکری یک هنرمند اصیل و مردمی بود که در تمام عرصههای ادبی از نوشتن داستان گرفته تا تربیت شاگرد و حضور در نشستهای سیاستگذاری ناشران مطرح شهر حضوری فعال داشت. آثار فاخر و تالیفهای پرشمار او، بهخصوص نگارش رمانهای متعدد درباره زندگی امام رضا(ع)، نام تشکری را در عرصه ادبیات دینی کشور جاودانه کرده است.
نظر شما