سه‌شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۶:۳۲
بچه‌ها با لکه نورانی ارتباط برقرار نمی‌کنند

به گفته یک تصویرگر کودک و نوجوان، نمی‌توان به‌جای نشان دادن چهره امامان معصوم (ع) از هاله نورانی استفاده کرد؛ چراکه برای بچه‌ها عینیت مهم است و با لکه نور ارتباط برقرار نمی‌کنند.

حدیثه قربان، تصویرگر در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) با اشاره به محدودیت‌هایی که در زمینه تصویرگری مذهبی وجود دارد گفت: من سال‌هاست که با نشریات رشد همکاری می‌کنم. مجلاتی که به شهرها و روستاهای دوردست می‌روند و در اختیار دانش‌آموزان با تربیت و دانش و سطح خانوادگی متفاوت قرار می‌گیرند. خاطرم هست چند سال پیش، سلسله نشست‌هایی برگزار شد تا به رفع مشکل تصویرگری مذهبی برای بچه‌ها بپردازد.
 
به گفته این تصویرگر کودک و نوجوان یکی از مواردی که در نشست‌های مجلات رشد برگزار شد این بود که بچه‌ها نمی‌توانند با کتاب‌هایی ارتباط برقرار کنند که چهره پیامبر(ص) و امامان معصوم (ع) در آن نمایش داده نشده است. حالا گروه سنی نوجوان و بزرگسال می‌توانند در ذهن خود به تصویر و تجسم چهره‌ها و اشخاص بپردازند؛ اما برای کودکان، عینیت مهم است و با پدیده‌های ذهنی مانوس نمی‌شوند. پس اگر هدف، آشنا کردن آنها با زندگی و سیره پیامبر و امامان است باید به دنبال راه چاره بود و هر روز محدودیت‌ها در زمینه تصویرگری را کم‌رنگ و کم‌رنگ‌تر کرد.
 
قربان با اشاره به این‌که قواعد کلی حاکم بر تصویرگری در ارتباط با تصویرسازی‌های مذهبی هم وجود دارد گفت: طبیعی است که تصویر باید مکمل متن باشد و موازی با آن جلو رود. در تصویرسازی مذهبی هم، چنین قاعده‌ای وجود دارد و تصاویر باید مبتنی بر متن و روایتگر آن باشند. البته اطلاعات تصویرگر و دانش او هم مفید و کارساز است.
 
تصویرگر مجموعه «الفباورزی»، پایبندی به مستندات تاریخی را برای تصویرگران مذهبی، ضروری دانست و افزود: تصویرگر باید با تاریخ و آن دوره تاریخی آشنا باشد و تا اندازه‌ای اقلیم و شرایط جغرافیایی و آب و هوایی عربستان در آن دوره، پوشش گیاهی و طرز لباس پوشیدن افراد را بشناسد تا در کنار نویسنده و دوشادوش او بتواند اطلاعات لازم را در اختیار بچه‌ها بگذارد.

قربان در پاسخ به این‌که چه شگردهایی را می‌توان جایگزین چهره امامان معصوم کرد گفت: در نقاشی قهوه‌خانه ما چهره پیامبر و امامان را به شکل اغراق‌شده‌ای نشان می‌دهیم. علاوه بر این در بعضی کتاب‌های بزرگسال که سیاه و سفید هستند معصومین را با یک هاله زرد رنگ که دور سرشان کشیده شده از دیگران جدا می‌کنیم؛ اما بچه‌ها با این لکه درخشان ارتباط برقرار نمی‌کنند. خود من در تصویرهای مذهبی، چهره را تصویر می‌کنم اما کم‌رنگ‌تر از آدم‌های معمولی تا بتوانم آن معصومیت را منتقل کنم.
 
تصویرگر مجموعه «شنغولی» به این‌که لازم است قواعد و ضوابط تصویرگری مذهبی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد و دیگر مراجع ذی‌ربط مشخص شود، اشاره و بیان کرد: وزارت ارشاد، در این زمینه مرجعیت دارد و باید ضوابط این نوع تصویرسازی را وضع و به روشنی اعلام کند تا منِ تصویرگر بدانم دایره اختیاراتم تا کجاست و محدودیت‌هایم کدام است؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها