دوشنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۵
طرح پیشخان کتابخانه در شمال و جنوب خوزستان اجرا می‌شود

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خوزستان گفت: براساس نیاز به کتابخانه در روستاهای پر جمعیت و فاقد کتابخانه، طرح پیشخان کتابخانه در دو روستای شمال و جنوب خوزستان تا پایان شهریورماه اجرا می‌شود.

عباس حسین‌زاده، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خوزستان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(‌ایبنا) در خوزستان، پرداختن به نیازهای فرهنگی مناطق کم‌برخوردار و روستاها را از اولویت‌های اصلی نهاد کتابخانه‌ها بیان کرد و افزود: با توجه به اینکه ۴۵ روستای خوزستان با جمعیت ۲هزار و ۵۰۰ تا هفت هزار نفر بدون کتابخانه هستند و فضایی برای خواندن کتاب ندارند، تصمیم گرفتیم که طرح پیشخان کتابخانه را برای دسترسی این افراد به کتابخانه برگزار کنیم.

وی با اشاره به بازدهی و ظرفیت این پیشخان‌ها عنوان کرد: این طرح در قالب دو کتابخانه کانکسی با فضای ۳۲ متری مجهز به ال ای دی، میز، صندلی و تجهیزات امنیتی هستند و منابع این کتابخانه‌ها برای دو بخش بزرگسالان و کودکان در نظر گرفته شده است.

حسین‌زاده با بیان اینکه طرح پیشخان کتابخانه‌ها به‌صورت آزمایشی در مرحله اجرایی قرار می‌گیرد، اظهار کرد: اگر طرح پیشخان کتابخانه به‌صورت آزمایشی به نتیجه برسد، می‌توانیم به جای ساخت یک کتابخانه با هزینه بالا در روستاها، از طریق کتابخانه کانکسی به شبکه کتابخانه‌ها با اطلاع‌رسانی گسترده دسترسی پیدا کنیم.

وی استفاده از ظرفیت دهیاری‌ها برای ایجاد پیشخان خدمات کتابخانه‌ای در روستاها را یکی از نقاط مهم طرح برشمرد و گفت: شیوه‌نامه‌هایی برای  هماهنگی با دهیاران تهیه شد  و براساس این شیوه‌نامه‌ها با دهیاری‌ها وارد مذاکره شدیم که  فردی را به‌عنوان «کتاب‌یار» یا  یاور کتاب معرفی کنند. «یاور کتاب» علاوه بر فراگیری  آموزش‌های لازم کتابداری، مسئولیت کتابخانه را برعهده دارد.

حسین‌زاده ازجمله مزایای کتابخانه کانکسی را جلوگیری از هدر دادن سرمایه بیان کرد و گفت: با توجه به هزینه بالا منابع و نیروی انسانی جهت تاسیس کتابخانه ، طرح پیشخان کتابخانه  اگر به نتبجه نرسد جابه‌جایی آن به راحتی امکانپذیر است. و نیز می‌تواند مانع یکی از چالش‌های بزرگ در مسیر ترویج کتابخوانی باشد.
 
وی در پاسخ  به سوال خبرنگار ایبنا مبنی بر اینکه پروژه‌های در حال ساخت نهاد کتابخانه‌ها در چه مراحلی قرار دارند؟ اینگونه توضیح داد: دو پروژه به تازگی کلیدخورد. « ارشاد مسجدسلیمان» به علت فرسودگی تخریب شد و با اعتبار تامین شده  بازسازی آن در حال انجام است . پروژه جدید دیگر در منطقه کوی علوی اهواز که فاقد کتابخانه است، ملکی به مساحت ۷۵۰ متر مربع خریداری کرده است.
 
حسین‌زاده پنج پروژه دیگر در دست اقدام، شامل کتابخانه «حکیم وفایی» در شوشتر، روستای» موران» در شهرستان کارون، شهر «آزادی» در اندیمشک، «علامه امینی» در اهواز اعلام کرد و گفت: به‌زودی مراحل ساخت این کتابخانه‌ها آغاز می‌شود. براساس نیازمندی که داریم دو پروژه امسال نیز در شهر «شرافت» شوشتر و شهر «حر» در شوش ساخته می‌شود.
 
وی در بخشی دیگر از سخنان خود به سند راهبردی چهار ساله کتابخانه‌ها اشاره کرد و گفت. یکی از رویکردها در حوزه کتاب  تبدیل کردن کتابخانه‌ها به پایگاه‌های اجتماعی است و در این افق چهار ساله مسیر حرکت کتابخانه‌ها در موضوعات مختلف با برنامه‌های دقیق مطالعاتی دیده شده است.
 
مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی خوزستان با توضیح اینکه سند راهبردی ۵ هدف را دنبال می‌کند، بیان کرد: هدف اول سند راهبردی توسعه و تنوع بخشی به خدمات کتابخانه‌ای و گام برداشتن در حوزه فعالیت‌های ترویجی است.توسعه زیر ساخت کتابخانه و مجهز شدن به زیرساخت‌های فناوری اطلاعات واستاندارد سازی خدمات نهاد کتابخانه‌ها در راهبرد دوم این سند قرار می‌گیرد.
 
وی فعالیت‌ کتابخانه‌های عمومی را منشاء ایجاد تحول در جامعه دانست و افزود: حضور در فضای مجازی و بازنگری در ارائه خدمات محتوایی بیرون از کتابخانه به مردم، اساس هدف سوم راهبرد است. همچنین استفاده از ظرفیت خیرین کتابخانه ساز و تبدیل کتابخانه‌های خوزستان به مکانی اجتماعی برای انجام فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی  به عنوان راهبردهای چهارم و پنجم این سند هستند.
 
یادآوری می‌شود، درحال حاضر تعداد 220 کتابخانه در خوزستان است که از این تعداد 181 کتابخانه نهادی، 38 کتابخانه مشارکتی و یک کتابخانه مستقل وجود دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها