کتاب «والدین فیلسوف» نوشته جین کازز با محوریت پرسشهای دشوار درباره فرزندپروری، به موضوعات و مسائل مختلفی در حوزه آموزش فرزندان اشاره میکند.
جین کازز که استاد فلسفه دانشگاه دالاس است، علاقه شدیدی به مسائلی دارد که باعث میشود هر روز به سختی درموردشان فکر کنیم. والدین فیلسوف نیز از این جنس کارهای جین کازز است که به صورت جزئی به رفتارهای روزانه والدین دربرابر فرزندانشان میپردازد. حقوق زنده ماندن، مسئولیتهای اجتماعی، کارخانه نوزادان بهتر و فرزندپذیری بینالمللی از جمله موضوعاتی است که کازز در کتاب به آنها پرداخته است. کازز حتی روند شکلگیری جنین را نیز در بحثهایش گنجانده است؛ از شکلگیری زیگوت تا تبدیل به مورولا و بلاستوسیست؛ تا رویان و جنین که در سه ماهگی شکل میگیرد.
کتاب، روزهای اول را اینگونه توضیح میدهد: «بسیاری از افراد به دلیل وجود امکان مرخصی برای مادران و پدران در برخی کشورها یا کسب و کارها، درست بعد از بهدنیا آمدن نوزاد طعم وظایف والدین تمام وقت را میچشند. در خانه بودن با نوزاد چه حسی دارد؟ هیچ کس این تجربه را بهتر از آن لاموت نویسنده کتاب پرفروش آییننامه عملیاتی؛ خاطرات سال اول پسرم، توصیف نکرده است.»
کازز به موج فمنیستها در دهههای 1960 و 1970 اشاره میکند که با شور و حرارت دربرابر الگوهای رایج جنسیتی در قالب مسائل طبیعی و اجتنابناپذیر مقاومت کردند. آنها این کار را برای دخترانشان، که هنجارها و قالبهای سنتی جنسیت آنها را محدود میکرد، و همچنین برای پسرهایشان انجام دادند.
نویسنده به برنامههای تلویزیونی دهه 1970 اشاره میکند که به بچهها توضیح میداد که دخترها میتوانند رقابتی و مستقل باشند و پسرها میتوانند گریه کنند و غذا بپزند. پیام برنامه این بود که قالبهای سنتی دخترها را محدود کردهاند اما پسرها نیز از این آسیب در امان نماندهاند.
در بخشی از کتاب به اهمیت القای افکار صحیح به فرزندان اشاره شده است. برای نمونه در مورد واکسیناسیون اینطور توضیح میدهد: «وقتی سلامت عمومی در خطر است، اخلاق اجتماعی اهمیت پیدا میکند. غولها حمله نکردهاند و پریها نگهبان نیستند؛ ما تحت حمله میکروبها قرار داریم و واکسنها از من دفاع میکنند. درخواستی که از ما میشود این نیست که صورتحساب واکسنها را پرداخت کنیم، بلکه این است که هزینه مشارکت دیگران را با حضور خودمان پرداخت کنیم.»
کازز اهمیت فراوانی برای استقلال فرزندان قائل است و عقیده دارد والدین باید در شرایط خاص، فرزندشان را تنها بگذارند و اجازه بدهند آنها، خودشان را پیدا کنند. البته این ترک کردن، به معنای طرد کردن نیست و والدین باید توجه داشته باشند که طرد کردن فرزندان آنها را گوشهگیر میکند و شاید به مشکلاتشان دامن بزند. کازز، وجود والدین را ضروری میداند چرا که کودکان برای رشد همراه با امنیت و شادی و آمادهشدن برای آینده به آنها نیاز دارند.
کتاب «والدین فیلسوف» نوشته جین کازز، توسط امین پورحسن ترجمه شده و انتشارات «کتاب خوانا» آن را در 340 صفحه روانه بازار نشر کرده است.
نظر شما