جمعه ۲۱ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۸:۱۹
کودکان تاب­‌آور نیستند/ راهنمایی برای مقابله با تروما در کودکان

بر خلاف آنچه عموم مردم می‌­اندیشند، کودکان تاب­‌آور نیستند و به ­سادگی از تجربیات آسیب‌­زا بهبودی نمی‌­یابند. قرار گرفتن در محیط­‌هایی پر از عشق و حمایت و داشتن روابط امن و حامی می­‌تواند در درمان آنها بسیار مؤثر باشد و مهم­ترین وظیفه والدین ایجاد چنین محیط­‌هایی برای فرزندان­شان است تا آنها را از آسیب محافظت کرده یا پس از آسیب به درمان­ و بهبودی­شان کمک کنند.

ماهرخ علی­ پناهلو مترجم کتاب «پسری که همانند سگ‌­ها پرورش یافت» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره این اثر توضیح داد: نگاه موشکافانه و تاریخچه‌­ای دکتر بروس پِری، روان­پزشک کودک و متخصص علوم اعصاب، به اثرات تروما و غفلت در کودکی بر مغز است. او در خلال داستان‌­هایی که از زندگی مراجعانش بازگو می­‌کند به اهمیت سال­‌های نخست کودکی در شکل­ گیری مفاهیمی چون همدلی، عشق و انسان­ دوستی در فرد و توانایی برقراری رابطه در او می‌­پردازد و نشان می‌­دهد این آسیب­‌ها و تروماها چطور بر مغز کودک تأثیر می‌­گذارند.

او با بیان اینکه از آنجا که در ایران به اهمیت تروما در کودکان کمتر پرداخته و روش­‌های درمانی معدودی برای درمان تروما در میان درمانگران شناخته شده افزود: بر این اساس مترجمان تصمیم به ترجمه این کتاب و معرفی رویکرد درمانی توالی عصبی به جامعه درمانگران گرفتند. این کتاب ضمن معرفی یک روش درمانی تخصصی برای درمان تروما به درمانگران، نوعی کتاب خودیاری برای دو گروه از علاقه‌­مندان به حوزه روانشناسی و توسعه فردی هم هست؛ نخست افرادی که تجربه تروما و آسیب روانی در کودکی دارند و دوم هر کسی که با کودکی در ارتباط است (والدین، معلمان، مربیان مهد کودک و ...). این کتاب با تشریح آثار تروما و تجربه غفلت در کودکی بر روی مغز و متعاقباً شخصیت افراد در بزرگسالی کمک می­‌کند که فرد بتواند علت برخی از رفتارها و ویژگی‌­های فردی خود را دریابد و به درک بهتری از شرایط روانی و شخصیتی خود دست یابد که در نهایت منجر به ایجاد سطح بالاتری از شفقت به خود در او می‌­شود. علاوه بر این، دانشی که این کتاب ارائه می‌­کند در پیشگیری از بسیاری از اختلالات و مشکلات در کودکان بسیار مفید است.

علی پناهلو با تاکید بر اینکه عمومی‌­سازی معرفی و شناخت تروما و آثارش در کودکان، نحوه برخورد با کودکان آسیب ­دیده از تروما و درک اینکه کودکان به خودی خود تاب‌­آور نیستند و نیاز به مراقبت و درمان دارند از مهم­ترین مسائلی است که در جوامع پیشرفته مد نظر قرار گرفته است بیان کرد: آگاهی رسانی به مؤسساتی که با کودکان در ارتباط هستند، نظیر مدارس و مهد کودک­‌ها، سازمان­‌های بهزیستی، دادگاه­‌های کودکان و نوجوانان امری بسیار مهم است که در برساخت جامعه‌­ای سالم و کاهش آمار جرم و جنایت مؤثر است.

به گفته او، این کتاب در حال حاضر در دانشگاه‌­های متعددی در رشته­‌های روانشناسی، جرم­‌شناسی، جامعه‌­شناسی، علوم اعصاب و بسیاری رشته­‌های دیگر تدریس می‌­شود. امروزه تروماآگاهی در جهان تبدیل به یکی از دغدغه­‌های اصلی دولت‌­ها و مؤسسات مختلف شده است. دکتر پری در این کتاب به خوبی رابطه تجربیات نامطلوب دوران کودکی را با جرم و جنایت، جامعه‌­ستیزی و اعتیاد نشان می­‌دهد. در دسترس بودن این اطلاعات برای والدین می­‌تواند به­ سادگی از بسیاری از این مشکلات پیش­گیری کند، چرا که بسیاری از والدین با نیت خوب و فقط به­ دلیل ناآگاهی است که ضربه­‌هایی جبران­‌ناپذیر به فرزندان­شان وارد می­‌کنند. اشاعه دانش و اطلاعاتی که در این کتاب گردآوری شده می­‌تواند به ­سادگی از آمار جرم و جنایت در آینده بکاهد و در داشتن جامعه‌­ای سالم قدمی بردارد.
 
علی پناهلو بیان کرد: بر خلاف آنچه عموم مردم می‌­اندیشند، کودکان تاب­‌آور نیستند و به ­سادگی از تجربیات آسیب‌­زا بهبودی نمی‌­یابند. قرار گرفتن در محیط­‌هایی پر از عشق و حمایت و داشتن روابط امن و حامی می­‌تواند در درمان آنها بسیار مؤثر باشد و مهم­ترین وظیفه والدین ایجاد چنین محیط­‌هایی برای فرزندان­شان است تا آنها را از آسیب محافظت کرده یا پس از آسیب به درمان­ و بهبودی­شان کمک کنند.

انتشارات ارجمند کتاب «پسری که همانند سگ‌ها پرورش یافت و چند داستان دیگر از دفتر یادداشت یک روان‌پزشک کودک» نوشته دکتر بروس پری و مایا زالاویتس را با ترجمه ماهرخ علی پناهلو و عهدیه اکبری منتشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها