ما از بچگی ساختن را دوست داریم. در آنوقت، دمِدستیترین مواد اولیه، گِل بود. حالا که بزرگتر شدیم دیگر خوب نیست که گلبازی کنیم و به قدوقوارهمان نمیخورد این تفریحات کودکانه! احتمالا اینطور حرفها را از آدمبزرگها خواهیم شنید؛ ولی با کمی هوشمندی و خلاقیت میتوانیم بچگیمان را ادامه دهیم و همچنان با مواد اولیهای بهصرفه و کمهزینه دستمان را با بو و جنس خاک بیامیزیم و بسازیم و بسازیم.
۱۰ ژوئن هر سال، روز جهانی صنایع دستی است. یکی از صنایع دستی زیبا و قدیمی، نه، خیلی قدیمی، سفال است. حرفه سفالگری در سرزمین ایران تاریخی خواندنی دارد؛ اما فعلا در همین سال ۱۴۰۲ باقی بمانید و همراه من باشید تا با کتاب «جنابِ سفال» آشنا شوید.
«جنابِ سفال» کتابی است از مجموعه عروسکهای فرزانه بابایی که بهنام زهری سامیان عکاسیهای آن را انجام داده و انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای گروه سنی بالاتر از ۱۲ سال منتشر کرده است.
همانموقع شروع کردم، بعد از مدتی عروسک سفالی بامزهای روی میز، مقابل ما ایستاده بود. نامش را گذاشتیم «جنابِ سُفال». حضور جناب سفال آنقدر من را شاد کرد که تصمیم گرفتم شخصیتهای بیشتری بسازم. هر عروسکی که ساخته میشد، فکرم گسترش بیشتری پیدا میکرد. مهارتم در ساخت بیشتر میشد و نگاهم وسیعتر. احساس میکردم دنیایم بزرگتر شده و میتوانم دنیایم را آنطور که دلم میخواهد، بسازم. با این کتاب میخواهم این دنیا را با تو قسمت کنم.».
نام عروسکهای بعدی کتاب به ترتیب عبارتاند از: مریخی، کاغاذ، ماگاس، شاعر سفالی، قهرمان سفالی، سفالی با حس صورتی، پریِ سفالی، ناخدای سفالی، لبپَر، موطاطا و خواهران سفالی.
فرزانه بابایی در این کتاب به طور ساده و کاربردی روش ساخت عروسکهای سفالی را به مخاطب نوجوان خود یاد میدهد. اگر شما هم دوست دارید به بهانه روز جهانی صنایع دستی، دستی بر گِل ببرید یا با استفاده از ظرفهای سفالی آماده، عروسکی سفالی درست کنید، «جنابِ سفال» آموزگار خوبی برای شماست.
نظر شما