«چرا: فلسفه پنهان در پرسش» عنوان یکی از جدیدترین کتابهای دانشگاه استنفورد است که با نگاهی به اندیشههای فلسفی کلاسیک و مدرن، به واکاوی فلسفه و ریشههای پرسش «چرا» میپردازد.
آنطور که هانمن بیان میکند، سه معنی اساسی برای «چرا» وجود دارد: علت یک رویداد، دلیل یک باور، و دلیل اینکه چرا من کاری را انجام میدهم (هدف). هر یک از این معانی به نوبه خود، بر نحوه دسترسی ما به دانش در طیف گستردهای از رشتهها تأثیر میگذارد: علم، تاریخ، روانشناسی و متافیزیک.
هانمن در این کتاب با نمایش ترکیبی نادر از سهولت مکالمه و دقت فکری، ابعاد پنهان پرسشهای به ظاهر سادهای مانند «چرا میکی ماوس در یخچال را باز کرد؟» یا پرسشهای به ظاهر بیپاسخی مانند «چرا من، من هستم؟» را به دست میآورد و در این راستا، سفری خارقالعاده از اندیشههای فلسفی کلاسیک و معاصر، از افلاطون و ارسطو، تا دکارت و اسپینوزا، تا الیزابت آنسکوم و راث میلیکان و فراتر از آن تدارک میبیند.
البته فرضیه کاملی برای پرسش چرا و جهت تصدیق محدودیتهای آن که همان محدودیتها و نهایتهای منطق هستند، حاصل نمیشود. بنابراین، هانمن کتاب را با توضیحی پرابهام از آنچه کانت آن را «نیاز طبیعی به متافیزیک» میخواند، به پایان میرساند، غریزهای خام موجب میشود این پرسش را حتی زمانی که میدانیم هیچ پاسخی صریح وجود ندارد، بپرسیم.
فیلیپ هانمن مدیر تحقیقات موسسه تاریخ و فلسفه علوم و فنون، استاد دانشگاه سوربن و نویسنده چند کتاب به زبانهای فرانسوی و انگلیسی است که از آن میان میتوان به «طرحهای فلسفی مرگ در زیستشناسی: بررسی تاریخی و تحلیلی»، «کارکردها: انتخاب و مکانیزمها»، «مرگ: ابعادی از فلسفه زیستشناسی» و «طبقهبندی، بیماری و شواهد: مقالات جدید در فلسفه پزشکی» اشاره کرد.
کتاب «چرا: فلسفه پنهان در پرسش» از سوی انتشارات دانشگاه استنفورد به قلم فیلیپ هانمن، با ترجمه آدام هوکر به زبان انگلیسی در 320 صفحه منتشر شده است.
نظر شما