یکشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۸۷ - ۱۴:۲۳
بزرگداشت «علي اقبالي» نويسنده كتاب‌‌هاي تاريخي و كارتوگرافي

انجمن آثار و مفاخر فرهنگي ايران، در يك مراسم ويژه از دكتر «علي اقبالي» نويسنده كتاب‌هاي تاريخي و جغرافيايي تقدير مي‌كند._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، به مناسبت نود و هفتمين سالگرد تولد بنيانگذار مدرسه عالي کشاورزي همدان و بنيانگذار سازمان نقشه‌برداري تهران، آيين بزرگداشتي عصر سه‌شنبه 20 اسفندماه 1387 در انجمن آثار و مفاخر فرهنگي برگزار مي‌شود.

دكتر «علي اقبالي» نويسنده سفرنامه «از پاريس تا كشورهاي اسكانديناوي»، «كارتوگرافي، جغرافيا و نقشه‌هاي زمين‌شناسي» و «امپراتوري اشکانيان» در سال 1290 خورشيدي، در همدان به دنيا آمد. تحصيلات ابتدايي خود را در مكتب‌خانه نزديك منزل زير نظر استاد معظم «شيخ موسي نثري» شروع كرد و چند ماه تابستان را نيز در مدرسه تازه تأسيس شادروان «امير تومان مهدي خان قراگوزلو» كه در مزداگرد به‌سر مي‌برد و به آموختن فارسي، قرآن و زبان فرانسه ‌پرداخت.

وي براي ادامه تحصيلات متوسطه به تهران رفت و دوره اول متوسطه را در دبيرستان ثروت گذراند. سال1310 براي ادامه تحصيل به فرانسه رفت و پس از پايان دوران تحصيلي كارشناسي و كارشناسي‌ارشد با گرايش زمين‌شناسي در سال 1317 به ايران مراجعت کرد.

دكتر علي اقبالي پس از مراجعت از فرانسه به عنوان كارشناس وارد بانك كشاورزي ايران شد. وي در سال 1327 پس از تصويب قانون تأسيس دانشگاه‌ها، به ‌عضويت علمي دانشگاه تبريز  درآمد و از طرف رييس دانشگاه تبريز، با حفظ سمت معاونت دانشگاه، مأمور تأسيس دانشکده کشاورزي در اروميه شد.

اين پژوهشگر تاريخ، در سال 1332، به دعوت سازمان يونسكو به پاريس عزيمت و به بررسي وضعيت آبياري و نقش قنات در ايران به تحقيق پرداخت و در خاتمه با ارايه پايان‌نامه خود در موضوع فوق، موفق به اخذ درجه دكترا از دانشگاه پاريس شد. سال 1337، دكتر اقبالي پس از قبولي در مسابقه دانشياري دانشگاه تهران، به عضويت هيأت علمي دانشگاه تهران درآمد و در اين دوران با استاداني چون پروفسور هشترودي و پروفسور محمود حسابي همكاري داشت.

وي در سال 1339 از طرف سازمان يونسكو به فرانسه دعوت شد. اين بار پروژه تحقيقي وي در مورد سرچشمه آب مورد نياز و مصرف جنوب شهر پاريس توسط دو رودخانه LUNIN و LOIGNE انجام گرفت. تحقيقات دو ساله و تصويب آن از طرف كارشناسان سازمان يونسكو به نام وي در چاپ دوم كتاب «ژيلبر كاستاني» تحت عنوان «منابع آب» منتشر شد.

دكتر علي اقبالي از طرف دكتر منوچهر اقبال، رييس هيأت نمايندگي ايران در يونسكو، به عنوان يكي از معاونان رييس نمايندگي انتخاب شد و پس از پايان گردهمايي، نوشته‌ها و پيشنهادات ارايه شده در همايش مذكور، توسط وي گردآوري شد. اين مجموعه در حال حاضر در كتابخانه دانشگاه بوعلي سيناي همدان قرار دارد.

وي در سال 1346، مدرسه عالي كشاورزي همدان را بنيان نهاد. دانشجويان كارشناسي مي‌بايست در پايان دوره يك رساله تحقيقي به عنوان پايان‌نامه تهيه مي‌كردند. اين رساله‌ها به صورت يك مجموعه علمي در كتابخانه مدرسه عالي كشاورزي گردآوري مي‌شد كه تعداد زيادي از آن‌ها به دليل داشتن اطلاعات جامع و كاملي درباره روستاهاي استان همدان و برخي روستاهاي ساير استان‌هاي كشور، در سال 1383 تحويل سازمان ميراث فرهنگي همدان شد.

كتاب «ورزش روزانه بانوان»، ترجمه رمان «تريستان وايزو»، ترجمه كتاب «زمين‌شناسي آذربايجان»، «رساله دكترا در آبياري ايران و قنات به زبان فرانسه»، «سفرنامه از پاريس تا كشورهاي اسكانديناوي»، «تكنونيك»، «كارتوگرافي و نقشه‌هاي زمين‌شناسي»، ترجمه كتاب «هيدروژئولوژي»، «نقش جنگل در ازدياد آب»، «اتم در زمين‌شناسي، ترجمه كتاب «اكولوژي»، ترجمه «سفرنامه ژان اتر، مبحث تاريخي مربوط به دوره نادرشاه»، ترجمه كتاب «چنگيزخان»، «كدامين محيط زيست»، «زمين‌شناسي، بحث و تحقيق»، ترجمه كتاب «زمين ابزارها و روش‌ها»، «ذوالقرنين، كوروش كبير يا اسكندر مقدوني»، «ديده‌ها و شنيده‌ها، «امپراتوري اشکانيان يا تاريخ پارت‌ها» و... از جمله كتاب‌هاي اين پژوهشگر تاريخ است. 

آيين بزرگداشت دكتر علي اقبالي ،عصر  سه‌شنبه، 20 اسفندماه 1387 در انجمن آثار و مفاخر فرهنگي ايران، واقع در خيابان ولي‌عصر(عج)، پل اميربهادر، خيابان شهيد سرگرد بشيري، شماره 71 برگزار مي‌شود. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط