در همایش «مطالعه، کتابخانه و فرهنگسرا» که عصر روز چهارشنبه(24 تيرماه) در فرهنگسرای بهمن برگزار شد، کارشناسان از فواید مطالعه و تاثیر تکنولوژی در جذب مخاطب به کتابخانه گفتند و علم و آگاهي در مطالعه را به دو روی سکه تشبیه کردند./
در ابتدای این نشست حمزه نوذری، مدیر کتابخانه شهید فهمیده فرهنگسرای بهمن، علم و مطالعه را به دو روی یک سکه تشبیه کرد و گفت: علم و آگاهي لازم و ملزوم هماند زیرا علم تنها بخشی از آگاهی است و شهود و ایمان و حجیت نیز بخشهای دیگری از آگاهی به شمار میروند.
وی در ادامه با اشاره به این که مطالعه زمانی به انسان آرامش میدهد که در اندازه ادراک او باشد، عنوان کرد: وقتي میخواهیم به کسی علم بیاموزیم و مطالعه کتاب را به آنها توصیه کنیم، نباید اين توصيه ایمان و شهود افراد را تحت تاثیر قرار دهد زیرا در این صورت نه تنها به او آرامش نمیدهد بلکه تمام زندگی فرد را دچار سردرگمی میکند.
سپس زهره میرحسینی، نویسنده کتابهای «مواد و خدمات کتابخانهای برای نوسوادان» و «داستان نگارش» عنوان کرد: افراد خانواده از نظر الگوی رفتاری تاثیر بهسزایی بر یکدیگر دارند که در این میان نقش تربیتی والدین نقشی کلیدی است. چنانكه در روانشناسی کودک نشان داده شده که اگر پدر و مادر کتاب بخوانند، فرزندان این کار را به عنوان الگوی رفتاری خواهند دید.
وی افزود: کودکانی که در سنین پیش از دبستان با کتاب انس میگیرند، در دوران مدرسه یادگیری برای آنها آسانتر میشود. همچنین خرید کتاب و مجلههای جذاب برای کودکان از جمله عواملیاند که آنها را به کتابخوانی علاقهمند میکند.
میرحسینی با اشاره به این که خرید کتاب برای کودکان باعث میشود آنها به تدریج صاحب کتابخانه شوند، اظهار داشت: حضور کودکان در محیطهای کتابخانهای و دیدن تزیینات کتابخانه با حضور مربیانی که در زمینه قصهگویی برای کودکان آموزش دیدهاند، در نهادینه شدن فرهنگ کتابخوانی حایز اهمیت است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال با تاکید بر لزوم آشنایی کودکان با ادبیات کلاسیک جهان عنوان کرد: مطالعه برای بدن انسان فواید بسیاری دارد، روی سلولهای سمپاتیک و پاراسمپاتیک مغز تاثیر میگذارد، احتمال بروز آلزلیمر را کاهش میدهد، به ذهن هوشیاری میبخشد و ادراک را قوی و احساسات را عمیق میکند.
وی افزود: در علم نوین پزشکی فرآیندی با عنوان «کتاب درمانی» مطرح است که بیماریهایی نظیر اسکیزوفرنی و اوتیسم را كه بیماریهایی ناشی از توهم است، از طریق مطالعه کتاب درمان میکنند. همچنین کسانی را که به دلیل ناملایمات زندگی دچار افسردگی شدهاند، به وسیله رمانهایی که قهرمان داستان وضعیتی شبیه به وضعیت فرد تحت درمان دارد، معالجه میکنند.
از دیگر فواید مطالعه که میرحسینی برشمرد، میتوان به ایجاد اعتماد به نفس، تقویت حافظه، تعمیق تفکر و ایجاد تعادل در فرد، ایجاد شادابی، تقویت مهارتهای زندگی و افزایش میزان گلبولهای سفید و در نتیجه افزایش میزان قدرت دفاعی بدن اشاره کرد.
وی گفت: اگر فرزندان خود را از کودکی با دنیای مطالعه آشنا کنیم، در آینده با انسانهای شادابتر و منطقیتر مواجه ميشويم.
در بخش ديگري از اين همايش، داريوش عليمحمدي با اشاره به پيشرفتهاي جهان امروز و گرايش بيشتر مردم به اينترنت عنوان كرد: كتابخانههاي امروزي بايد از امكانات نوين كه مهمترين آن ايجاد وبلاگ براي كتابخانه است، در جذب مخاطب استفاده كنند.
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت معلم اظهار داشت: گامهاي بعدي، ايجاد اجتماعات آنلاين، شبكههاي اجتماعي، وجود «اوپك» يا فهرست اقلام كتابخانه به صورت آنلاين، ارسال برنامههاي كتابخانه به پست الكترونيك اعضا يا از طريق پيام كوتاه روي تلفن همراه آنهاست كه باعث اطلاعرساني و جذب مخاطبان بيشتر براي كتابخانه ميشود.
نظر شما