چهارشنبه ۷ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۴:۳۰
تدوين «هفت بند هفتاد بند» و گلچيني از مدايح علوي در كتابخانه مجلس

مصحح نسخ خطي و مدير روابط عمومي كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي از تهيه و تدوين مجموعه‌ «هفت بند هفتاد بند» در گردآوري سروده‌هاي مشابه مدايح علوي «ملاحسن كاشي» در متون كهن خبر داد.\

احسان‌الله شكراللهي در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، ضمن اعلام اين موضوع بيان داشت: اين اثر پژوهشي متعلق به يكي از پژوهشگران كتابخانه مجلس با نام «سعيد هندي» است كه در زمان حيات خود اقدامات فراواني را انجام داد. اين كتابخانه به پاس خدمات و همكاري‌هاي وي تصميم دارد اين مجموعه را با نام او به چاپ برساند.

وي درباره مجموعه «هفت بند هفتاد بند» افزود: ملاحسن كاشي، شاعر مديحه‌سراي قرن هشتم هجري است كه سروده‌هاي زيبايي در مدايح علوي و شيعي از او برجاي مانده است. يكي از برجسته‌ترين آثار او «هفت مدح كاشي» نام دارد كه در مدح و ثناي اميرالمومنين علي(ع) سروده شده و با استقبال و تأسي بسياري از شاعران عصرهاي گوناگون مواجه شده است.

شكراللهي با بيان اين كه شعراي زيادي كوشيدند اشعاري مشابه سروده‌هاي ملاحسن كاشي بسرايند، يادآور شد: حتي 12 بند معروف محتشم كاشاني نيز به نوعي متأثر از اين سروده است.

مصحح نسخ خطي تصريح كرد: سعيد هندي در پژوهش‌هاي خود بهترين اشعار اين حوزه كه با الگوگيري از اين «هفت مدح» در دوره‌هاي گوناگون پس از او سروده شده‌اند را از متون كهن برگزيده و در اثر خود همراه با تدوين مقدمه و شرح حال اين شاعران آورده است.

وي گفت: اين اثر جايگاه ويژه‌اي در ميان كتاب‌هاي ديني به ويژه آثار منتشره كتابخانه مجلس دارد و با توجه به اين كه مردم ايران شيعه و از ارادتمندان اميرالمومنين حضرت علي(ع) هستند، علاقه زيادي به اشعار و سروده‌هايي كه درباره اين بزرگوار بيان شده است، دارند.

شكراللهي از اين اثر به عنوان يكي از منابع زلال شيعي ياد كرد و عنوان داشت: اين كتاب همچنين به عنوان منبعي از اشعار و مدايح علوي كه به كوشش يكي از صاحب‌نظران ادبيات و زير نظر عده‌اي از كارشناسان تهيه و تدوين شده، از ارزش بالايي برخوردار است. مداحان و علاقه‌مندان اين حوزه كه در پي يافتن آثار فاخر و ارزشمندند، مي‌توانند از اين مجموعه به عنوان اثري مرجع مدد جويند.

وي خاطرنشان كرد: سعيد هندي از پژوهشگراني بود كه با حوزه ادبيات آشنايي داشت، معلم ادبيات بود و در زمينه آثار كهن فعاليت‌هاي زيادي را انجام داد. كتاب «چهل چامه در مدیحت مهدی موعود(عج)» كه مجموعه‌اي از ناب‌ترين قصايد شعراي كهن درباره منجي عالم بشريت، حضرت حجت(عج) است، از ديگر آثار اين پژوهشگر به حساب مي‌آيد كه سال 84 منتشر شد و علاوه بر مقدمه‌اي از هندي، معرفي شاعراني كه مدايح آنها در اين مجموعه گردآوري شده است نيز بخشي از اين اثر را تشكيل مي‌دهد.

شكراللهي همچنين تصحيح ديوان مرحوم غروي، متخلص به آيت‌الله كمپاني را از ديگر آثار سعيد هندي عنوان كرد و گفت: از هندي آثار فراواني در زمينه ادبيات و مباحث فلسفي برجاي مانده است. او درباره رسم‌الخط زبان فارسي و تأكيد بر جدانويسي در اين زبان نيز نظريات قابل توجهي عنوان كرده است. هندي با تأكيد بر جدانويسي و تأثير آن در درك بهتر معاني معتقد بود، اين الگو در كارهاي رايانه‌اي نيز كاربردهاي فراواني دارد و ميزان اشتباهات را به نحو چشمگيري كاهش مي‌دهد. 

مصحح نسخ خطي اظهار كرد: تأليف شرح و نقدي بر اندیشه ابن عربی در كتاب‌ «شرحی بر فصوص الحکم» و ويراستاري «منطق الطیر» از ديگر آثار هندي به شمار مي‌روند.

وي با اشاره به اين كه كتاب «هفت بند هفتاد بند» در مراحل پاياني چاپ به سر مي‌برد، بيان كرد: قرار است اين كتاب در قطع رقعي با شمارگان 1000 نسخه از سوي كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط