به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «متنکاوی؛ تاملاتی تئوریک در باب تصحیح، بازسازی و متنپژوهی» از سوی نشر هرمس به چاپ دوم رسید. مجتبی مجرد نویسنده اثر میکوشد در باب متن سخن بگوید و نسبت آن را با تاریخ واکاوی کند.
این کتاب در راستای پاسخ به این پرسش است که چگونه میتوان با متون کلاسیک، تعاملی خردورزانه و علمی برقرار کرد؟ در ادامه این پژوهش، پیش از آنکه مانند سنتهای هرمنوتیکی بر فهم متن تمرکز شود بر چگونگی بازسازی متن تمرکز شده است.
ساختار کلی کتاب از متن شروع میشود و پس از گذر از دالان سنت و فهم به سوی غایتهای متصوّر بر آن پیش میرود و آمیختگیهای متن و ایدئولوژی در تابلویی کوچک ترسیم میشود و سپس نوع خاصی از روششناسیهای متنی مورد توجه قرار میگیرد که به بازسازی و تصحیح متون اختصاص دارد.
آنچه تمام مویرگهای این کتاب را به هم متصل میکند فقط و فقط «متن» است و کتاب تمثالی است از متن در جلوههای گوناگونش، از دستنویسها گرفته تا متون چاپی و حتی رایانهای.
به این ترتیب کتاب در شش فصل مباحث خود را میگستراند: ۱. متن، سنت و فهم ۲. تصحیح، بازسازی و متنپژوهی ۳. مخاطب و بازسازی متن ۴. ایدئولوژی و متنپژوهی ۵. اعتبارسنجی دستنویسها ۶. ناهمسانی (نسخهبدل)
در مقدمه کتاب آمده است: «اگر روزی دخترک هفتسالهام، با آن سماجت عجیبش، بپرسد: متن یعنی چه؟ آیا پاسخی درخور او خواهم داشت! این مسئله تعارفبردار نیست؛ او کوتاه نمیآید و من هم نمیتوانم از آن شیوههای ماهرانهای استفاده کنم که معلمان برای گریز از مسئله بدان متوسل میشوند. این پرسش ساده و ژرف، مفهومی را به چالش میکشد که بنیاد پژوهشهای گوناگون تاریخی، فرهنگی و اجتماعی است: متن. احتمال پاسخ اولیه من بسیار کوتاه خواهد بود: متن یعنی نوشته. و فیلسوف کوچک حتماً خواهد پرسید: آیا همۀ نوشتهها متناند؟ نقاشیها چه؟ آیا نقاشی من هم متن است؟ من دوباره سکوت خواهم کرد و دعا میکنم که چیزی حواس او را پرت کند تا این گفتگو ادامه نیابد!! به راستی چه کسی تاکنون توانسته به تمام پرسشهای کودکان پاسخ دهد؟!»
چاپ دوم کتاب متن کاوی به نویسندگی مجتبی مجرد و به همت نشر هرمس در ۱۴۰ صفحه و به بهای ۱۶۲ هزار تومان روانه بازار نشر و کتابفروشیها شده است.
نظر شما