سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - مرجانه حسینزاده: حامد مهراد نویسنده، پژوهشگر و دکتری زبان و ادبیات با گرایش ادبیات حماسی در دانشگاه فردوسی مشهد است که به خاطر آثار و مقالاتش در ادبیات معاصر ایران شناخته میشود، از جمله ویژگیهای بارز اندیشه و قلم او، تمرکزش بر مسائل روزمره جامعه و تلاش برای بازتاب آنها در قالب ادبیات کلاسیک است.
رویکردهای علمی او به واسطه تواناییاش در ترکیب ادبیات کلاسیک فارسی با موضوعات معاصر و اجتماعی قابل توجه است. مهراد با عمق بیشتری به تحلیل الگوهای فرهنگی و اجتماعی ایران پرداخته و تلاش کرده تا به نقد و بررسی مسائل روز و ضرورت پرداختن به اسطورهها در دنیای معاصر بپردازد. آثار او نشاندهنده دقت در انتخاب موضوع و سبک نگارش است که همواره جذابیت خاصی برای مخاطبانش داشته است.
از میان آثار او میتوان به کتاب «۲۵ سال فردوسی» اشاره کرد که به تازگی رهسپار بازار کتاب شده و در آن به بررسی تأثیر فردوسی بر ادبیات فارسی و تاریخ فرهنگی ایران پرداخته است. این کتاب که با مقدمه و نظارت محمدجعفر یاحقی و با همکاری یگانه پویندهفر، مرضیه دلیری اصل، سمیه کریمیپور، زهرا یزداننژاد به تازگی نگاشته شده، انعکاسی از چالشها و دستاوردهای اجتماعی و فرهنگی ربع قرن برگزاری روز بزرگداشت فردوسی است.
مستندنگاری از ۲۵ سال بزرگداشت فردوسی
کتاب «۲۵ سال» در واقع یک مستندنگاری برای بیست و پنج سال بزرگداشت فردوسی بزرگ از نخستین سال نامگذاری و تصویب آن در تقویم رسمی کشور، تا ربع قرن برگزاری پیاپی و باشکوه آن در سراسر ایران و جهان است. از این رو میتوان این کتاب را گوشهای از تاریخ فرهنگی و هویتمحور ایران معاصر نیز دانست.
برای این منظور، گروه مؤلفان کتاب، در ابتدا جستوجوی عمیق خود را میان اسناد و مدارک پراکنده و کمیاب آغاز کردند تا تصویری نسبتاً روشن از فراز و نشیبهای برگزاری بزرگداشت شاعر ملی را به دست آوردند، از مسائل علمی و ادبی، تا دشواریهای امور اجرایی و از حواشی اقتصادی تا دستاندازهای سیاسی.
کتاب «۲۵ سال» در ۴ فصل تنظیم شده، نخست تاریخچه بزرگداشتهای فردوسی در دوران معاصر. که از کنگره ۱۳۱۳ آغاز میشود و فصل دوم آن تاریخچه یادروز فردوسی از نامگذاری تا برگزاری است که ماجرای تصویب این روز در تقویم رسمی از سال ۱۳۷۶ را روایت کرده است.
فصل سوم شامل گزارش تفصیلی ۲۵ سال بزرگداشت فردوسی از سال ۱۳۷۶ تا سال ۱۴۰۱ است، این، بخش اصلی کتاب است و شامل رخدادهای گوناگون و حواشی تاریخی و اجتماعی این ربع قرن در ارتباط با برگزاری روز فردوسی میشود.
فصل چهارم نیز مصاحبهها و تصاویر و اسناد است، همچنین فهرست نمایه مفصلی هم برای این کتاب تهیه شده است که دسترسی به بخشهای مختلف را آسانتر میکند.
روز فردوسی «ایرانروز» و «فرهنگروز» است
پشت جلد این کتاب نگاشته شده: اگر از روزِ سعدی، حافظ، عطار، مولوی، ابنسینا و خواجهنصیر بتوانیم با عنوان «فرهنگروز» یاد کنیم، بیهیچ گمانی روز فردوسی میتواند «ایرانروزی» باشد که فرهنگروز هم هست، بهویژه که از چندسال پیش «پاسداشت زبان فارسی» هم که محور فرهنگ دیرینهسال ایران کهن بود، در کنار بزرگداشت فردوسی قرارگرفت و بهواقع شد «ایرانروزِ فرهنگی».
رنجی که در هموار کردن راه برای تصویب و باوراندن آن به مسئولانی که هرچندسال تغییر میکردند، پشت سرگذاشته شد، از شورای انقلاب فرهنگی و وزیران ارشاد گرفته تا مسئولان و مدیران استانی و هموطنان خارج و برخی از داخل کشور که روزها و طرز دیگری را پیشنهاد میکردند و رساندن این دو طیف متناقض به یکدیگر و تأمین هزینههای برگزاری برنامهها، شرح هجران و خون جگری است که فقط گوشهای از آن در لابهلای سطور این کتاب ممکن است بازتاب داده شده باشد.
گام زدن در سنگلاخ اندیشه و عبور از گریوههای بدگمانی و همسوکردن شیفتگان شاهنامه و فردوسی، که این طرف گود جور دیگری میدیدند، نه دشوار که خون دل بود و به ترفندی نیاز داشت که هرسال به گونهای میبایست رو میشد، که شد، و شد آنچه که میبینید.
امروز ایرانروزِ بزرگداشت فردوسی در اردیبهشتِ بهشتآیین درخشش شایستهای یافته و بر تارک همه روزها نشسته است. خواستیم بگوییم چه شد که چنین شد. گفتیم مروری بکنیم بر مسیری که این کار داشته است تا آیندگان پاسداری از کیان فراگیر این روز را از یاد نبرند و راه را به سویی که سوی بیسرانجامی است کج نکنند.
فردوسی از همگان است و شاهنامه شایسته اینکه شناسنامه این همگانی باشد که به گوهری آزاد و سربلند و از سرِ دلآگاهی به کارنامه و نام و ننگِ شاینده پدران خود میاندیشند.
به گزارش ایبنا؛ کتاب «۲۵ سال» (گزارش تفصیلی و تحلیلی از ربع قرن برگزاری روز بزرگداشت فردوسی) به قلم حامد مهراد و با همکاری یگانه پویندهفر، مرضیه دلیری اصل، سمیه کریمیپور، زهرا یزداننژاد نگاشته شده و در ۵۵۰ نسخه، طراحی جلد قاسم الرسام، صفحهآرایی مرضیه دلیری اصل در قطع رقعی، ۴۰۰ صفحه و قیمت ۴۰۰ هزار تومان توسط نشر نگاه معاصر به تازگی رهسپار بازار کتاب شده است.
نظر شما