سرویس استانهای خبرگزاری ایران (ایبنا) - حبیبالله بخشوده دکترای ادبیات فارسی شاعر و منتقد: در روزگار ما، وجود کتاب منثور چه در قالب داستان و رمان و چه در حیطه ناداستان میتواند باعث کمک به رشد زبان کردی و ترویج آن شود و رواج آن امری ضروری است و به همه فعالان عرصه ادب سفارش میکنم در جبران این ضعف تلاش کنند.
مجموعه نثر ادبی کردی «مەلوچگی ها سینگم» (گنجشکی در سینهام است) نوشته مهدی آرمانی، سرشار از خاطره، مناجات و جستار و حاصل ترجمان احساسات و اندیشههای مهدی آرمانی است و او با صداقت کوشیده گزارشگر حیات خود از کودکی تا اکنون باشد و با بهرهگیری از نظریات اندیشمندانی مانند فروید و معناشناسانی چون ویکتور فرانکل و اروین دیالوم به تحلیل برخی حالات انسانی چون ترس، من وجودی و ناخودآگاه بپردازد.
به نظر فروید «خواب شاهراه ناخودآگاه است» و ما به شدت تحت تاثیر ناخودآگاه هستیم. بنابراین نویسنده از عنصر خواب بسیار بهره برده و حتی وقتی که میخواهد با خدا راز و نیاز کند از دریچه خواب با او گفتوگو میکند.
مهدی آرمانی به شدت تحت تاثیر مکتب لوگوتراپی (معناشناسی) است و با معنا دادن به رنجهای زندگی، پای فرانکل را در نثر خود باز کند و با بهرهگیری از تکنیکهایی چون تکنیک نیت معکوس، به مخاطبان خود راه غلبه بر فشارهای روحی روانی را یادآور شود.
آرمانی تحت تأثیر عارفان و شاعرانی چون مولوی و سعدی است و در جای جای کتاب او استفاده بهجا از ضرب المثلها و کنایات کردی دیده میشود.
پیشنهاد می کنم نویسندگان و تهیهکنندگان صدا و سیما در برنامههای محلی از این کتاب استفاده کنند. به طور مثال در برنامه ی «ڕێ و ڕەسم ژیان» و برنامه های عرفانی و نیایشی میتوان از برخی از نوشتههای این اثر بهره برد.
نثر کتاب سرشار از آرایههای چون تشبیه، کنایه، سجع و جناس است: تازه دەم دە شێعرەو هەم دەێ (جناس تام) فێر دەنگ خوهم کهم فیر رەنگ خوەم کەم (قرینهسازی و جناس ناقص) ده تاوساندوتن تاوسان باوگ فەقیرە، ئەمان م ئوشم زمسان باوگ زەمینە (سجع متوازن) و نمونه هایی دیگر…
به نویسنده پیشنهاد میکنم رعایت ایجاز و فشردگی میتواند مخاطب را بیشتر جذب کند. همچنین سهوالقلم های نگارشی و رسم الخط کتاب باید اصلاح شود.
به گزارش ایبنا؛ انتشارات زانا مجموعه نثر ادبی کردی «مەلوچگی ها سینگم» (گنجشکی در سینهام است) را در سال جاری چاپ و منتشر کردهاست. این کتاب، مجموعه نثر ادبی و دلنوشته مهدی آرمانی، نویسنده و شاعر ایلامی است که به زبان کردی نوشته شده است.
جلسه نقد و بررسی و رونمایی از این کتاب با حضور تعداد کثیری از شاعران، نویسندگان و فعالان عرصه شعر و ادب، به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و موسسه فرهنگی هنری عصر پیام ایلام به مدیریت واحد زهرایی برگزار شد.
نظر شما