سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - فاطمه صمدزاده: صنعت نشر و چاپ در آذربایجانغربی به عنوان یک بخش مهم فرهنگی و اقتصادی، نقش حیاتی در انتقال دانش و اطلاعات ایفا میکند. این صنعت شامل فرآیندهای طراحی، چاپ و توزیع کتابها، نشریات و سایر محصولات چاپی است که توسط ناشران و چاپخانهها انجام میشود.
استان آذربایجانغربی با تاریخ و فرهنگ خود، میتواند به عنوان یک مرکز مهم برای انتشار آثار ادبی و علمی در نظر گرفته شود. در حال حاضر، بیش از ۵۵۰ واحد چاپی در سراسر آذربایجانغربی فعال هستند که به اشتغال حدود ۳ هزار نفر به صورت مستقیم کمک میکنند. این صنعت شاهد رونق و توسعه است و بسیاری از ناشران محلی روی به انتشار آثار علمی و ادبی با کیفیتتر آوردهاند.
روند اداری گریبان گیر فعالان صنعت چاپ استان آذربایجان غربی
رئیس اتحادیه چاپخانهداران و کانونهای آگهی تبلیغاتی آذربایجان غربی به خبرنگار ایبنا در ارومیه گفت: صنعت چاپ امروزه در دنیا یکی از صنایع مادر و تکمیل کننده تمامی صنایع است و ما در زندگی خود در تمام زمینههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی صنعت چاپ را میبینیم.
شادلو عنوان کرد: در استان ۵۵۰ چاپخانه فعالیت میکنند که از این تعداد ۳۰۰ چاپخانه در ارومیه فعال هستند و سه هزار نفر درگیر این صنعت هستند و ۱۲ تا ۱۵ هزار خانوار از این صنعت ارتزاق میکنند.
وی ادامه داد: مقررات دست و پاگیر و روند اداری مانع از رشد صنعت چاپ شده و هماکنون صنعت چاپ برای کسب کمک و جلب حمایت باید انرژی و وقت زیادی را صرف کند و این به ضرر توسعه صنعت چاپ در استان است.
وی افزود: در طول یکسالی که بنده اتحادیه چاپخانهداران را تحویل گرفتم، تعامل و همکاری خوبی با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان داشتم و این تعامل نتایج مثبت و خوبی را رقم زده است.
شادلو بیان کرد: در قالب تبصره ۱۸ به اداره ارشاد استان ۳۲ طرح ابلاغ شده که همه این طرحها در انتظار جذب سرمایه هستند.
وی افزود: متاسفانه روند اداری بانکها و سازمانهای مربوطه این جذب سرمایهها را به تعویق میاندازد و ما از مسئولان انتظار داریم که صنعت چاپ استان را اولویت خود دانسته و به آن بها دهند.
شادلو گفت: چندین جلسه آموزشی تخصصی در اداره فرهنگ و ارشاد در مورد امور مالیاتی از سوی اتحادیه برای حل مشکل مالیات بر ارزش افزوده واحدهای صنفی تشکیل شده و در آنجا مشکل مالیاتی مطرح و بررسی شده است.
وی از مسئولان خواست: برای پیگیری در زمینه حذف دریافت مالیات بر ارزش افزوده از صنعت چاپ اهتمام ویژه داشته باشد زیرا اکنون این موضوع قانون شده اما متاسفانه اجرایی نمیشود.
قیمت گذاری ماشین آلات صنعت چاپ بر اساس دلار
رئیس اتحادیه چاپخانهداران و کانونهای آگهی و تبلیغاتی آذربایجانغربی افزود: در حوزه ماشینآلات صنعت چاپ، تولید داخل نداریم پس مجبوریم از کشورهای دیگر خریداری کنیم ضمن اینکه خرید دستگاه نو، توجیه اقتصادی ندارد و باید دستگاههای کارکرده ۱۰ الی ۱۵ سال را خریداری کنیم بنابراین چرخه اداری طولانی باعث میشود که سرمایهگذار صنعت چاپ آسیب ببیند.
وی افزود: همچنین قبلاً ثبت سفارش ماشین آلات صنعت چاپ راحتتر بود اما اکنون با مشکل ثبت سفارش مواجه هستیم و این در حالی است که استان ما با سه کشور عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان همسایه است و این همجواری و همسایگی فرصت مغتنمی برای استان به لحاظ دریافت سفارش و رونق این صنعت است.
اتحادیه چاپخانه داران آذربایجان غربی محلی برای آموزش فعالان این حوزه
شادلو بیان کرد: اتحادیه چاپخانهداران آذربایجانغربی با همکاری سازمان فنی و حرفهای استان محلی برای آموزش فعالان این حوزه تبدیل شده و در این اتحادیه دو آزمون تئوری و عملی با حضور نمایندهای از سازمان فنی و حرفهای برگزار میشود.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران و کانونهای آگهی تبلیغاتی آذربایجانغربی بیان کرد: همچنین در اتحادیه چاپخانهداران آذربایجانغربی ۱۷ رسته فعال بوده که در سال ۱۴۰۳ این تعداد به ۷۰ رسته رسیده است.
وی ادامه داد: ایمنی ماشینآلات، اپراتوری، چاپ دیجیتال، چاپ سیلیک، چاپ صحافی و انواع خدمات بعد از چاپ از جمله محورهای این آزمونها است.
سال گذشته ۵ چاپخانه در آذربایجان غربی احیا شد
شادلو بیان کرد: ۵ چاپخانه در استان که به دلایل مختلف تعطیل شده بودند با همکاری اتحادیه دوباره فعالیت خود را از سر گرفتند.
شادلو، برگزاری جشن صنعت چاپ با حضور خانواده ۷۰۰ نفری، بازدید از ۳۰ واحد چاپی در ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ همزمان با روز صنعت چاپ، افتتاح آموزشگاه صنعت چاپ برگزاری جلسات مدون قیمتگذاری را از دیگر فعالیتهای اتحادیه چاپخانهداران و کانونهای تبلیغاتی استان آذربایجانغربی عنوان کرد.
وی ادامه داد: اقدامات لازم برای راه اندازی صندوق مالی رفاه اتحادیه و شرکت تعاونی نیز در سال ۱۴۰۳ صورت گرفته و راهاندازی این صندوق امسال برای رفاه اعضا در اولویت برنامههای سال ۱۴۰۴ است.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان آذربایجانغربی افزود: اتحادیه چاپخانهداران باید گرهها و مسائل صنفی واحدهای وابسته در استان را شناسایی کرده و برای رفع موانع موجود تلاش کنند که سفرهای شهرستانی یکی از راهحلها است.
شادلو، سفرهای شهرستانی را از دیگر برنامههای اتحادیه چاپخانهداران و کانونهای آگهی تبلیغاتی آذربایجانغربی عنوان کرد و افزود: در سال ۱۴۰۳ موفق شدیم به شهرستانهای پیرانشهر، نقده، بوکان، اشنویه، سردشت سفر کنیم و برنامهریزی کردیم امسال به شهرهای شمال استان سفر کنیم.
وی گفت: همچنین با ادارات مختلف در راس با استانداری تعامل لازم برقرار شده که اشخاص بدون پروانه کسب حق فعالیت ندارند و حتماً باید از اتحادیه چاپ، پروانه کسب داشته باشند و بدون پروانه نمیتوانند در استعلامات شرکت کنند.
شادلو با بیان اینکه آموزش در این حوزه امری ضروری است و وقتی فضای آموزشی باشد و فرد بعد از طی دورههایی مدرک لازم را بگیرد، در هر جای دنیا میتواند بر اساس همان مدرک ارائه خدمات کند، افزود: همچنین در اواخر سال ۱۴۰۳ نخستین آموزشگاه فنی وحرفهای صنعت چاپ استان آذربایجانغربی با عنوان اراده برتر با اشتغالزایی سه نفر به صورت مستقیم در ارومیه افتتاح شد.
به گزارش ایبنا؛ در سالی که به فرموده مقام معظم رهبری، سال «جهش تولید با مشارکت مردمی» نامگذاری شده، باید گامهای بلندی برای احیای صنعت ۲۰۰ ساله این دیار برداشته شود تا هم سفرههای مردم پررونق شود و هم درهای توسعه به روی استان گشوده شود.
صنعت چاپ آذربایجانغربی قدمتی ۲۰۰ ساله دارد و این استان در ردیف نخستینهای صنعت چاپ کشور است چنانکه شهرستان خوی پس از تبریز و ری، سومین شهر و ارومیه ششمین شهر در صنعت چاپ کشور به شمار میرود. نخستین چاپخانه در ارومیه را میسیون آمریکایی به نام «پرکینز» در سال ۱۸۴۰ میلادی با مدیریت فردی بنام «بریت» راه اندازی کرد و اولین کتابی که دراین چاپخانه منتشر شد، «لزوم قلب جدید» نام داشت.
نظر شما