شنبه ۲۳ آبان ۱۳۸۸ - ۱۶:۴۴
«كتابخانه كلام» و تأليف دست‌كم 70 اثر در ماه

مدير بخش تدوين و تأليف معاونت پژوهشي مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي با بيان اين كه در تدوين نرم‌افزار «كتابخانه كلام» بيش از 700 عنوان كتاب منبع مورد استفاده قرار گرفته است، گفت: اين نرم‌افزار به پژوهشگران و مولفان اين فرصت را مي‌دهد تا بدون استفاده از كتاب يا دفتر يادداشت، به تأليف دست‌كم 150 كتاب طي دو ماه بپردازند.

جواد سبحاني در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: اين نرم‌افزار اكنون مراحل پاياني توليد را طي مي‌كند و پيش‌بيني مي‌شود تا پايان سال در اختيار علاقه‌مندان و پژوهشگران قرار بگيرد.

وي افزود: اين اثر دربردارنده متن كامل بيش از 700 عنوان كتاب در حوزه معارف و كلام اسلامي نظير معاد، نبوت، امامت و ... است و به تعبيري، برخي از بحث‌هاي عقيدتي حوزه سنتي كلام را عرضه مي‌دارد.

سبحاني منابع اين مجموعه را علاوه بر كتاب‌هاي غني و قابل استناد شيعي، كتاب‌هاي اهل سنت و تأليفاتي برشمرد كه مجموعه مباحث كلامي را در خود جاي داده‌اند و گفت: از لحاظ دوره زماني نيز اين مجموعه قديمي‌ترين منابع كلامي يعني آثاري از قرن چهارم هجري تا زمان معاصر را در خود جاي داده است.

وي درباره كتاب‌هاي معاصر(قرن پانزدهم هجري قمري) اين مجموعه بيان داشت: از اين ميان تنها كتاب‌هايي براي درج در اين كتابخانه برگزيده شده‌اند كه به نوعي پاسخگويي برخي از شبهات جديدند، به ويژه شبهاتي كه نسبت به برخي از تفكرات شيعي مطرح‌ و قابل استفاده عموم مخاطبان‌اند.

مدير بخش تدوين و تأليف معاونت پژوهشي مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي، مخاطبان اصلي اين كتابخانه را پژوهشگران و افراد مسلط به زبان عربي و فارسي خواند و توضيح داد: اين برنامه به گونه‌اي تدوين شده است كه عموم مردم نيز مي‌توانند مباحث مورد نياز خود را بيابند و در حد نياز از مضامين آن استفاده كنند.

وي تصريح كرد: برخي از منابع اين مجموعه با شيوه‌هاي مباحثه استدلالي انتخاب شده‌اند و افراد آشنا با مباحث عقلي مي‌توانند از آن بهره گيرند، اما برخي از آثار نيز به گونه‌اي انتخاب شده‌اند كه عموم مردم حتي با داشتن حد متوسطي از اطلاعات بتوانند پاسخ سوالات خود را به دست بياورند. به عنوان نمونه به كتاب‌هايي كه سوالاتي درباره مراسم حج و برخي از دلايل اعمال آن را تشريح مي‌كند، مي‌توان اشاره كرد.

سبحاني درباره اولويت‌هاي انتخاب آثار گوناگون براي قرار گرفتن در اين مجموعه بيان داشت: دسته نخست اين كتاب‌ها، آثاري‌اند كه در حوزه كلام اسلامي و در شمار كتاب‌هاي منبع شناخته مي‌شوند و محققان در پژوهش‌هاي عقيدتي و كلامي خود ناگزير از مراجعه به اين آثارند. دسته دوم را آثاري تشكيل مي‌دهند كه دربردارنده بحث‌هاي تخصصي‌اند و مولفان به صورت مجزا به مباحثي نظير امانت، نبوت، توحيد و ... پرداخته‌اند. 

كارشناس نرم‌افزاري مركز تحقيقات كامپيوتري درباره سومين اولويت انتخاب كتاب‌هاي اين كتابخانه بيان داشت: كتاب‌هاي پاسخگو به شبهات به ويژه شبهاتي كه وهابيون در حوزه‌هاي كلامي ترويج كرده‌اند، اولويت‌هاي بعدي آثار اين مجموعه را به خود اختصاص مي‌دهند.

مدير بخش تدوين و تأليف معاونت پژوهشي مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي، درباره نحوه دستيابي به اطلاعات اين كتابخانه ديجيتالي گفت: مراجعه به «فهرست‌ درختي»‌ يكي از گونه‌هاي دست‌يابي به اطلاعات اين كتابخانه‌ است. اين فهرست‌ مطابق با حروف الفبا تنظيم شده‌ است و كاربر با انتخاب نام كتاب‌ و ورود به آن بخش، پس از مشاهده جلد اثر و فهرست مي‌تواند از مطلب مورد نظرش استفاده كند.

وي «فهرست گزينشي» را گونه ديگري از چينش اطلاعات اين نرم‌افزار خواند و بيان داشت: كاربر از طريق موضوع مورد جست‌وجوي خود مي‌تواند از اين فهرست اطلاعاتي بهره‌ گيرد. اين فهرست پس از جست‌وجو، نشاني‌هايي را معرفي مي‌كند كه درمتن كتاب‌هاي گوناگون درباره آنها مطلبي آمده يا اشاره‌اي به آن موضوع شده است.

سبحاني فرهنگنامه‌هاي انگليسي و فرانسوي را از ديگر قابليت‌هاي اين اثر برشمرد و اظهار داشت: متن قرآن كريم براي مراجعه مستقيم كاربران و رفع شبهات يا سوالاتي كه براي آنها ايجاد مي‌شود، در كنار امكان جست‌وجوي موضوعي به اشكال گوناگون در اين نرم‌افزار قرار دارد.

وي با تأكيد بر اين كه «پژوهشگران با مراجعه و مطالعه آثاري كه در نرم‌افزار "كتابخانه كلام" جاي دارد، هر دو ماه موفق به تأليف حداقل 100 تا 150 كتاب مي‌شوند» گفت: اين مجموعه اين قابليت را دارد كه تا چندين سال به گونه‌اي نيازهاي تأليفي نويسندگان يا محققان را برطرف سازد كه بدون اين كه دست به قلم ببرند يا به كتاب ديگري مراجعه كنند، توانايي تأليف آثار گوناگون حوزه كلام و مباحث عقيدتي را داشته باشند.

مدير بخش تدوين و تأليف معاونت پژوهشي مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي با اشاره به امكان يادداشت‌برداري و ذخيره‌سازي مطالب كه در اين نرم‌افزار تعبيه شده است، اضافه كرد: اين كتابخانه علاوه بر اين كه مي‌تواند منبعي براي علاقه‌مندان به تأليف باشد، پاسخگوي نيازهاي مقاله‌نويسي، تدريس و تنظيم پايان‌نامه نيز است.

كتاب‌هايي نظير «الرشاد في معرفة حج‌الله» از شيخ طوسي، «اسرار التوحيد» به قلم شيخ صدوق، «امالي» اثر سيد مرتضي(قرن چهارم)، ترجمه كتاب «امامت بحارالانوار»، كتاب‌هاي كلامي شيخ مفيد، «انيس‌الموحدين» اثر ملامهدي نراقي(قرن 13 هجري قمري)، «باب حادي عشر» و ترجمه آن كه در شمار كتاب‌هاي درسي حوزه علميه است، «تجريدالعقايد» و شرح، ترجمه و گزيده آن، «پاسخ به شبهات در شبهاي پيشاور» به همراه متن اصلي و ترجمه آن و كتاب «تجريد الاعتقاد» نوشته خواجه نصيرالدين طوسي(قرن هفتم) از جمله كتاب‌هايي‌اند كه در نرم‌افزار «كتابخانه كلام» جاي دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط