چهارشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۱:۳۳
كارگرداني كه روياسازي حرفه اوست

نمايش «آليس در سرزمين عجايب» اثر تيم برتون كه بر اساس داستان مشهور «لويس كارول»، ساخته شده، ‌نشان داد كه غلتيدن در جهان فانتزي و رويايي برتون داراي شناسنامه است و در هنر امروز منحصر به فرد محسوب مي‌شود.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نمايش موفق فانتزي «آليس در سرزمين » عجايب»، فرصتي است تا با اقتباس‌هاي سينمايي برتون آشنا شويم.

سينماي برتون سينمايي است كه مرگ، فانتزي، كابوس رويا و زندگي را در مجموع با خود همراه دارد.

از جمله آثاري كه برتون با اقتباس از رمان‌هاي مختلف آن‌ها را بر پرده سينماهاي جهان آورده، بايد به فيلم‌هاي زير اشاره كرد.

برتون نخستين تجربه فيلم‌سازي خود را با اقتباس از داستاني اثر «هربرت جرج ولز» آغاز كرد. اين فيلم كوتاه هراس‌آور با عنوان «جزيره دكتر آگور» بود كه در سال 1971 ساخته شد،‌اين اثر بر اساس رماني با نام «جزيره دكتر مورائو» روانه پرده سينماهاي جهان گشت.

برتون از همان نخستين گام خود،‌ دنياي فانتزي را براي روايت‌هاي پر رمز و راز برگزيد تا بتواند با ذهنيت‌گرايي و نفوذ در روياهاي مخاطبان، ‌بهترين آثار ادبيات فانتزي را سينمايي كند و تاثيرگذاري بيشتري به آن‌ها ببخشد.

اما دومين باري كه برتون به سراغ اقتباس از يك اثر ادبی براي ساخت فيلمي سينمايي رفت به سال 1989 باز مي‌گردد كه كميك استريپ «بتمن» را براي ساخت فيلمش برگزيد.

در سال 1992 بار ديگر فيلمي را با اقتباس از كميك بتمن ساخت كه «بازگشت بتمن» نام گرفت.

برتون در سال 1994 يكي از بهترين آثار خود را كارگرداني كرد كه «ادوود» نام داشت. اين فيلم بر اساس رماني اثر «رودولف گري» ساخته شد و «جاني دپ» دومين تجربه مشترك خود را با برتون در نقش اصلي اين فيلم پشت سرگذاشت.

اين فيلم در همان سال 2 اسكار دريافت كرد و از شاخص‌ترين آثار برتون محسوب مي‌شود.

اقتباس بي‌مايه برتون نيز به سال 1995 باز مي‌گردد، وقتي كه تلاشي ناموفق داشت  براي سينمايي ساختن داستان‌هاي  مجموعه كارت‌هاي تجاري «مريخي‌ها»،‌ با عنوان «حمله مريخي‌ها» كه چندان مورد استقبال واقع نشد.

در سال 1999 فيلم «اسليپي هالو» را با اقتباس از رمان «افسانه اسليپي هالو» اثر «واشنگتن ايروينگ» كارگرداني كرد كه مهم‌ترين اثر وي در  ژانر هراس‌آور محسوب مي‌شود.

برتون در سال 2001 اثري تخيلي و پرهزينه را با عنوان «سياره ميمون‌ها» ساخت كه اقتباسي از رماني اثر «پير بلاو» بود.

دوسال بعد وي دنياي ميمون‌ها را رها كرد و داستاني روياگونه‌اي را براي كار بعدي خود برگزيد كه «ماهي بزرگ» نام داشت و اقتباسي بود از رمان «دانيل والاس» كه بازيگر اصلي آن «ايوان مك‌گرگور» بود.

روند اقتباس‌هاي برتون با «چارلي و كارخانه شكلات سازي» كه رنگ و لعاب‌هاي تصويري زيادي داشت، در سال 2005 ادامه يافت. اين فيلم بر اساس رماني اثر‌«رولد دال» ساخته شده بود و باز هم ايفاگر شخصيت اصلي اين فيلم كودكانه «جاني دپ» بود.

در سال 2007 نيز فيلم «‌سوييني تاد» ‌با اقتباس از يك نمايشنامه ترسناك و موزيكال با همين نام اثر «استفان سندهاوم»، توسط برتون سينمايي شد كه بسياري از منتقدان چندان رابطه خوبي با اين اثر پيدا نكردند.

سرانجام نيز «آليس در سرزمين عجايب» به كارگرداني اين فيلم‌ساز همچنان در جايگاه بالاي فروش سينماهاي جهان قرار دارد كه اقتباسي است از داستان مشهور «لويس كارول» و مشخص است كه جاني دپ بازيگر اصلي آن است.

توانايي برتون و دپ در تصوير دنياي فانتزي با بهره‌گيري از تصويرسازي‌هايي كه منحصر به فيلم‌هاي اين كارگردان و نقش آفريني اين بازيگر است، ‌مخاطب را به اين باور مي‌رساند كه بايد اين دو را كارخانه‌هاي انساني «روياسازي»‌ بناميم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها