چهارشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۱:۰۰
پايان فهرست‌نويسي اسناد عرايض مجلس سنا

رييس مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي با بيان اين كه فهرست‌نويسي اسناد عرايض مجلس سناي اين كتابخانه پايان يافته است از ورود همزمان اطلاعات اين مجموعه در پايگاه اطلاع‌رساني كتابخانه مجلس خبر داد و گفت: به زودي بخشی از اين اسناد، بالغ بر 550 هزار برگ‌ به صورت كتاب منتشر خواهند شد.\

علي ططري، دبير شوراي ارزيابي اسناد كتابخانه مجلس، مدرس و پژوهشگر تاريخ معاصر ايران در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)،‌ در اين باره توضيح داد: پروژه فهرست‌نويسي اين اسناد از سال 87 آغاز شد، كتابخانه مجلس دو اولويت در نظر داشت؛ نخست فهرست‌نويسي اسناد عرايض مجلس شوراي ملي را به اتمام برساند كه تا تير ماه سال 88 به طول انجاميد. 

وي بيان داشت: اسناد عرايض مجلس شوراي ملي بيش از نيمي از كل اسناد مجلس شوراي ملي را تشكيل مي‌داد كه از 12 سال قبل كار فهرست‌نويسي آنها آغاز شده بود.

ططري گفت: فهرست‌نويسي اسناد عرايض مجلس سنا، دومين اولويت كاري اين كتابخانه بود كه بلافاصله پس از اتمام فهرست‌نويسي اسناد عرايض در دستور كاري اين مركز قرار گرفت. اين مجموعه نزديك به 70 درصد كل اسناد مرتبط با مجلس سنا را به خود اختصاص مي‌داد.

پژوهشگر حوزه تاريخ معاصر درباره مجلس سنا و ضرورت پرداختن به اسناد و اطلاعات آن دوره زماني عنوان داشت: مجلس سناي ايران از سال 1328 شمسي كار خود را در آغاز كرد و تا پيروزي انقلاب اسلامي در سال 1357، در عمر 29 ساله خود، هفت دوره تشكيل شد. در اين مجلس 120 سناتور فعاليت داشتند كه نيمي از آنها را مردم انتخاب مي‌كردند و 60 نفر ديگر نيز به صورت مسقيم از سوي شاه انتخاب مي‌شدند كه به آنها سناتورهاي انتصابي مي‌گفتند. 

رييس مركز اسناد كتابخانه مجلس ادامه داد: طبق قانون مشروطه مقرر شده بود، مجلس سنا فعاليت خود را از سال 1324 هجري قمري(1285 شمسي) آغاز كند كه به دلايل متعددي اين فرايند با 43 سال تاخير صورت گرفت. 

وي با تاكيد بر اين كه «در منابع و ماخذ تاريخ معاصر ما مجلس سنا جايگاه ويژه‌اي داشت و اكنون نيز اطلاعات آن از اهميت بالايي برخوردارند» اضافه كرد: با وجود آن كه از آغاز حيات مجلس سنا در ايران 61 سال مي‌گذرد، متاسفانه در تاريخ‌نگاري ما توجه كافي به اين دوره زماني و موضوعاتي كه در آن بستر رخ‌داده‌اند، نشده است و بسياري از حوادث آن مستور باقي مانده‌اند، كه يكي از دلايل آن در دسترس نبودن اطلاعات و اسناد مربوط به آن دوره تاريخي است.

پژوهشگر تاريخ معاصر ايران با بيان اين كه اسناد مرتبط با اين دوره از تاريخ سياسي ايران محل مراجعه بسياري از پژوهشگران و تاريخ‌دانان بود، گفت: متاسفانه به دليل فهرست‌نويسي نشدن اطلاعات اين مجموعه از اسناد و عدم ارايه آنها، امكان اطلاع‌رساني به پژوهشگران و علاقه‌مندان وجود نداشت. طي دو هفته گذشته همزمان با اتمام فهرست‌نويسي اين اسناد، فعاليت ورود اطلاعات آنها در پايگاه اطلاع‌رساني كتابخانه مجلس نيز در حال انجام است.

ططري درباره حجم اين اسناد تصريح كرد: اين مجموعه حاوي 2604 كارتن از اسناد در بيش از 37 هزار و 433 پوشه است. تعداد كل اين اوراق بيش از 550 هزار برگ تخمين زده شده‌اند. اولويت بعدي فعاليت بر اين اسناد انتشار آنها با استفاده از طرح‌هاي پژوهشي و در قالب كتاب محسوب مي‌شود.

وي ادامه داد: اميدواريم پس از انتشار اين اسناد بتوانيم مجموعه‌اي از تحقيقات، پژوهش‌ها و پايان‌نامه‌هاي دانشگاهي را براي بازشناسي بخشي از تاريخ به اين سو معطوف سازيم تا آثار شايسته‌اي بر اساس اين منابع توليد شود و در اختيار علاقه مندان و ساير تحقيقات آتي قرار گيرند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط