انتشار جلد سوم كتاب «الطريقةالنقية(شرح فارسي النهجةالمرضية)» نوشته جلالالدين سيوطي از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر شد. شارح اين اثر -كه نقي منفرد است- با دستهبندي مطالب كتاب سيوطي، آن را به صورت كلاسيك درآورده تا مبتديان نيز هرچه سريعتر به مطالب آن پيببرند.\
به دليل اين كه مطالب كتاب، علمي و گاه مشكلات عباراتي داشته، از طرف اديبان و نحويان، تاكنون بيش از يكصد شرح و حاشيه بر آن نگاشته شده است.
شارح اين اثر در مقدمه كتاب، از چگونگي شكلگيري و ضرورت اين كار چنين مينويسد: «حقير نيز از آنجا كه چند سال است در مدارس قم به تدريس ادبيات عرب اشتغال دارم، به اين دليل كه اكثر شارحان به توضيح عبارات يا اشكال بر آنها پرداخته و به تناسب بحث، مطالب شكل و دور از ذهن مبتدي را از كتابهاي مطول در آنها گرد آوردهاند، بدون اينكه مطالب كتاب را دستهبندي كنند و به صورت كلاسيك درآورند، تا مبتدي هرچه سريعتر به مطلب منتقل شود، ضرورتي ديدم تا مباحث كتاب را با عباراتي ساده و سليس دستهبندي كنم تا مبتديان از كتاب ياد شده بهتر استفاده كنند. لذا نام آن را به همين جهت "الطريقةالنقية في شرحالنهجةالمرضية" گذاشتم.»
درباره با انگيزه تاليف اين شرح به طور اجمال بجاست مختصري هم از زندگي مصنف «الفيه» و شارح آن دانست:
الف) مصنف «الفيه» ابوعبدالله، جمالالدين «عبداللهبن مالك» است كه در سال 600 هجري قمري در «جيان» -كه يكي از قراي «اندلس» است- تولد مييابد و براي تحصيل علوم ديني به «دمشق» مسافرت ميکند. وي بعد از فراگيري دانش از محضر انديشمندان آن سامان، به شهر «حلب» ميرود و به تحصيل فقه شافعي مشغول ميشود.
ميگويند: آنچنان داراي حافظه قوي بوده كه براي اثبات لغت و شواهد نحو، آنقدر از اشعار شعرا قرائت ميكرد؛ كه مايه حيرت علما ميشد و نيز ميگويند: هيچگاه ديده نميشد جز آنكه به يكي از چهار چيز مشغول بود: تلاوت، نماز، قرائت كتاب، تاليف.
همچنين او داراي تاليفات زيادي است، از جمله آنها: «كافيه»، «شرح كافيه»، «تسهيل»، «شرح تسهيل»، «الفيه صغري» (متن اصلي همين كتاب)، «عمده» و ... است. وي سرانجام در روز چهارشنبه 12 شعبان سال 671 هجري قمري بدرود حيات گفت.
ب) شارح «الفيه»، جلالالدين ابوالفضل «عبدالرحمن سيوطي» است كه در سال 849 هجري قمري در قربه «سيوط» كه در 12 فرسخي مصر قرار دارد، متولد شده است. وي يكي از نحاة و ادباي بزرگ و دانشمندان ذيفنون اسلامي است كه در بيشتر علوم و فنون تبحر داشته و كتابها نوشته است كه برخي، فهرست او را بالغ بر 300 رساله و كتاب ذكر كردهاند و برخي ديگر بالغ بر 500 جزوه و كتاب دانستهاند، كه نام 79 جلد از آنها در «ريحانةالادب» ذكر شده است. صاحب «روضاتالجنات» مينويسد: «برخي، اساتيد وي را بيش از 300 تن ميشمارند؛ كه از جمله آنان، ابوالعباس شمني؛ علمالدين مناوي و محيالدين كافجي را ميتوان نام برد».
ناشر كتاب نيز درباره اين اثر و مولف آن مينويسد: «ابوعبدالله جمالالدين عبدالله بن مالك جياني (600 – 671 قمري) از نحويان بزرگ قرن هفتم هجري است. الفيه او شهره آفاق است و بر آن شرحهاي گوناگوني از لحظههاي آغازين ظهور آن تا قرنها بعد، نگاشته شده است.
يكي از مشهورترين شرحهاي مزجي شرح اديب و دانشي بزرگ قرن نهم هجري، جلالالدين ابوالفضل عبدالرحمن سيوطي به نام "النهجةالمرضية" است. اين شرح قرنهاست كه در حوزههاي علمي -به خصوص در ايران- تدريس ميشود و به جهت همين اقبال، حواشي و شروح فراواني بر آن نوشته شده و يكي از آنها، اثر حاضر "الطريقةالنقية: شرح فارسي النهجةالمرضية" است.
نويسنده به دليل آن كه ديگر شروح اين كتاب، مطالب را دستهبندي نكرده و تنها به توضيح عبارات و مطالب مشكل و دور از ذهن مبتدي روي آوردهاند، به چنين شرحي دست زده است».
چاپ ششم كتاب «الطريقةالنقية (شرح فارسي النهجةالمرضية)» (جلد سوم) در شمارگان 1500 نسخه، 284 صفحه و بهاي 40000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما