محبتی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره این کتاب توضیح داد: حدود 11 هزار قصه کوتاه عرفانی در میان آثار منظوم و منثور فارسی وجود دارد که از این تعداد 800 قصه انتخاب و در کتاب «پیمانههای بیپایان» گنجانده شده است.
وی درباره نحوه ارائه این قصههای عرفانی افزود: در این کتاب قصهها سادهنویسی و گرهگشایی شدهاند تا خواننده ارتباط موثرتری با آنها برقرار کند. حجم قصههای کوتاه عرفانی از یک خط تا پنج صفحه است.
محبتی به مقدمه مفصل کتاب اشاره و تصریح کرد: در مقدمه به این موضوع پرداختهام که قصههای کوتاه ادبیات سنتی ما چه در میان آثار منظوم و چه در میان آثار منثور با داستانهای کوتاه امروز بهطور اساسی متفاوت است،اما هیچیک بر دیگری برتری ندارند.
وی با تاکید بر این که مهمترین ویژگی قصههای کوتاه ادبیات کهن شاعرانگی آنهاست گفت: در مقدمه 70 صفحهای کتاب به کاربردهای این داستانها، ساختار زبان، عناصر داستانی، مفاهیم اصلی و راز ماندگاری این آثار پرداخته شده است.
این پژوهشگر ادامه داد: جلد نخست این کتاب به قصههای کوتاه عرفانی منظوم اختصاص دارد و در 400 صفحه حدود 320 قصه را شامل میشود. همچنین در جلد دوم قصههای کوتاه عرفانی منثور گنجانده شده است و 350 اثر را دربرمیگیرد.
وی درباره تعداد آثاری که از هر نویسنده یا شاعر انتخاب شده است اظهار داشت: بیشترین حجم آثار متعلق به عطار نیشابوری و پس از آن مولوی است. سنایی و عبدالرحمن جامی نیز در رتبههای بعدی قرار دارند.
محبتی یادآور شد: در پایین هر صفحه نکات کلیدی و دشوار قصهها و توضیحات و تعلیقات آنها آمده است. همچنین گاه برخی از قصهها چندینبار تکرار شدهاند؛ چراکه این داستانها توسط سرایندگان و نویسندگان مختلف در ادبیات کهن بیان شدهاند.
وی در پایان افزود: میتوان در آینده مقایسهای میان قصههای مشابه صورت داد و تفاوتهای بیانی و اندیشه شاعران و نویسندگان مختلف را در ارتباط با آثار یکسان پیدا کرد.
شنبه ۱۰ مهر ۱۳۸۹ - ۱۲:۵۰
نظر شما