علي ططري، رييس مركز اسناد كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با بيان اين كه اين مجموعه در شمار بزرگترين مجموعههاي خريداري شده اين مركز است، عنوان داشت: افزوده شدن اين مجموعه به آرشيو كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، حاصل سه شبانهروز فعاليت اعضاي شوراي ارزيابي اسناد كتابخانه مجلس در اصفهان است.
وي با اشاره به اين كه اين نخستينباري بود كه شوراي ارزيابي براي بررسي اسناد در محل عرضه حضور پيدا ميكرد، بيان داشت: يكي از فوايد اين سفر آن بود كه توانستيم اسناد اين مجموعهها را به شكل منسجم و متمركز تهيه كنيم، چرا كه برخي از سودجويان متاسفانه معتقدند با چند پاره كردن اثر ميتوانند سود بيشتري از فروش آن در دفعات مكرر به دست آورند.
مدرس و پژوهشگر حوزه اسناد با تاكيد بر اين كه «اعتقاد نداريم همه صاحبان اسناد براي ارايه آثار خود بايد به تهران بيايند و در مواقعي نيز بايد براي ارزيابي و بررسي آنها به نقاط گوناگون سفر كنيم» گفت: اسناد اين مجموعه در حوزههاي گوناگون تاريخي، سياسي، اجتماعي، تجاري و فرهنگي و اغلب متعلق به ظلالسلطان، اكبر مسعود(صارم الدوله) فرزند ظلالسلطان و همچنين بنگاههاي تجاري نظير حاج عبدالغفار كازروني، سيدعلي اكبر يزدي، شركت اسلاميه و حاج ميرزا علي اصفهانياند.
ططري اسنادي از بنگاه تجاري مشكي، ميرزا علي سقطفروش؛ تاجر بيرجندي، محمدعلي تاجر كازروني، حاج سيد شكرالله كاشاني و پسران، عبدالصاحب كازروني، تجارتخانه توتونچيان، اسنادي از حسين عليخان، حاكم نائين، منجم باشي(ملاباشي اصفهان) و اسنادي از روحانيون را از ديگر عناوين اين سندها برشمرد.
رييس مركز اسناد كتابخانه مجلس شورراي اسلامي اغلب اين اسناد را مربوط به تجارتخانههاي اصفهان، يزد، قم، نائين، بيرجند، كازرون و حتي برخي از نقاط خارجي نظير بمبئي خواند كه از چند مجموعهدار اصفهاني خريداري شدند.
وي بازديد از مجموعه فرهنگي، تاريخي و مذهبي تخته فولاد اصفهان را از ديگر دلايل اين سفر ياد كرد و گفت: اين مركز دانشنامهاي با نام تخت فولاد اصفهان را در دست چاپ دارد، نخستين جلد اين اثر منتشر شده و سه جلد ديگر آن باقي ماندهاند. اين كار توسط مجموعهاي مستقل از گروه تاريخ اصفهان صورت ميگيرد.
پژوهشگر تاريخ معاصر ايران انجام برخي از مبادلات فرهنگي و تفاهمنامهها، بازديد از مراكز فرهنگي و نشستي با گروه تاريخ اصفهان را از ديگر برنامههاي اين سفر سه روزه خواند كه خريد اسناد نيز در طول آن صورت گرفت. وي يادآور شد: از روز گذشته بازيابي و شناسايي اين اسناد آغاز شده است، در مرحله بعدي سازماندهي و ثبت خواهند شد و سپس براي فهرستنويسي به ترتيب زماني كه خريداري شدهاند، مهيا ميشوند.
ططري در پايان با اشاره به اين كه اين اسناد در 10 تا 12 مجموعه تهيه شدهاند، عنوان داشت: قرار است اين سندها به سرعت در اختيار پژوهشگران و محققان قرار گيرند تا در كنار تكميل تحقيقات تاريخي، چنانچه زمينههاي انتشار در قالب كتاب و پژوهش را داشته باشند، درباره آنها اقدامات لازم صورت گيرد.
چهارشنبه ۱۲ آبان ۱۳۸۹ - ۰۹:۰۰
نظر شما