شنبه ۲۲ آبان ۱۳۸۹ - ۱۰:۴۵
وقايع انتخابات دوره‌هاي 6 تا 12 مجلس شوراي ملي چه بود؟

مركز اسناد كتابخانه مجلس براي معرفي داده‌هاي آرشيوي خود از اسناد انتخابات مجلس شوراي ملي، فهرستي از اين سندها را در قالب مجموعه‌اي منتشر مي‌كند. دومين مجلد اين مجموعه كه اكنون آماده چاپ است، «فهرست اسناد انتخابات دوره‌هاي ششم تا دوازدهم مجلس شوراي ملي» را بر اساس منابع و اعتبارنامه‌هاي ويژه و تخصصي مجلس كه تنها در اختيار اين مركز قرار دارد، ارايه مي‌كند.

علي ططري، رييس مركز اسناد كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در اين باره توضيح داد: ما يك صد و چهار سال قبل پارلمان‌دار شديم و شيوه‌هاي جديدي از دموكراسي را تجربه كرديم. در اين ميان انتخابات از اهميت بالايي برخوردار بود، چرا كه در شمار حساس‌ترين رخدادهاي سياسي به شمار مي‌آمد و بستر بسياري از تحولات را در عرصه‌هاي داخلي و بين‌المللي فراهم مي‌آورد.
وي با اشاره به اين كه بحث انتخابات، حوزه‌هاي انتخابيه، ناظران، اوراق باطله، ميزان آرا، كانديداها، افرادي واجد صلاحيت حضور در انتخابات، تقلب در انتخابات و افراد ذي‌نفوذ، از جمله مسايلي‌اند كه همواره درباره آنها بحث‌هايي وجود داشته است، اين مجموعه را حاوي فهرست‌هايي خواند كه در باره زماني عنوان شده، اسناد قابل توجهي را براي پژوهشگران عرصه‌هاي گوناگون حوزه علوم انساني اعم از محققان و دانشجويان جامعه‌شناسي سياسي، تاريخ معاصر، علوم سياسي، ارتباطات و ... بيان مي‌دارد.

كارشناس اسناد با بيان اين كه تدوين اين فهرست را با همكاري «زهرا غلامحسين پور» از پژوهشگران حوزه اسنادي به پايان رسانده است، گفت: حجم اين كتاب بدون ضمائم و نمايه‌ها 700 صفحه شده است و با افزودن بخش‌هاي جانبي بالغ بر 1000 صفحه خواهد شد.

دبير شوراي ارزيابي اسناد كتابخانه مجلس با اشاره به اين كه نخستين جلد اين مجموعه فهرست اسناد انتخابات دوره‌هاي دوم تا پنجم مجلس شوراي ملي را دربر داشت، دو مجلد پاياني اين كتاب را مختص اسناد انتخابات دوره 13 تا 24 مجلس شوراي ملي، يعني زمان پهلوي دوم برشمرد و تصريح كرد: در ميان اين فهرست اسناد مرتبط با صورت جلسه انتخابات، دست‌خط نمايندگان در اعتراض به نحوه برگزاري انتخابات دوره‌هاي ششم تا دوازدهم، اوراق باطله و تعرفه‌هاي راي، اعتبارنامه نمايندگان و تصاويري از اين اعتبارنامه‌ها به كرّات به چشم مي‌خورد.

ططري جالب‌ترين نكته انتشار اين فهرست چاپي را تقدم نشر آن بر توليد و ارايه نسخه ديجيتالي اين اطلاعات در پايگاه اطلاع رساني اين مركز خواند و افزود: در مقايسه با فهرست اسناد ساير مراكز، یکی از تمايزات فهرست اسنادي كه كتابخانه مجلس به چاپ مي‌رساند اين است كه اين مركز اعتبارنامه نمايندگان كه تنها در مجلس از آنها نگه‌داري مي‌شود و حاوي اطلاعات ارزشمندي است را در اختيار دارد.

مدرس و پژوهشگر حوزه تاريخ معاصر، آگاهي از اين كه چه طبقاتي در انتخابات شركت مي‌كردند، چه كساني صلاحيت داشتند، افراد ذي‌نفوذ، حكمران‌ها و ناظران بر انتخابات و مناطق راگيري را از جمله اطلاعات اين اسناد توصيف كرد كه چهره كاملي از تمامي افرادي را در اختيار پژوهشگران و محققان قرار مي‌دهدكه در اين دوره انتخابات حضور داشتند؛ اعم از افرادي كه راي آوردند و آنهايي كه انتخاب نشدند.

با توجه به تعدد پژوهش‌ها و آثاري كه براي چاپ به طور همزمان به مركز انتشارات كتابخانه مجلس سپرده شده‌اند، پيش‌بيني مي‌شود سومين جلد اين مجموعه تا سه ماه آتي به چاپ رسد. قرار است انتشار اين مجموعه چهار جلدي تا پايان تابستان سال 90 اتمام يابد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط