مجموعه شعرهاي مسعود كريمخاني(روزبهان) با عنوان «چنان قفلم كه ديده نميشوم» به تازگي از سوي انتشارات آهنگ ديگر منتشر شده است.
به ماهترين ستاره
كه چنگ
در قرص قمر مياندازد،
به زهره.
تخيل شاعر در اين شعرها ترفندهاي بسيار براي مبهوت كردن مخاطب در چنته دارد. شاعر در آغاز يكي از شعرها نوشته است: "يك صندلي كنار درختان بگذار/ تا برگ كه ميافتد/ بنشيند." چنين بيان پختهاي از يك جرقه ذهني، نشانه سالها تلاش و مشق كردن مسعود كريمخاني در حوزه شعر است.
جدا از لحظههاي ناب تخيل و تصوير در جاي جاي اين مجموعه، بايد به استحكام زبان و بيان شاعر نيز توجه داشت. سطرهايي با نهايت ايجاز، و نوع چينش موسيقايي و ريتميك اين سطرها با التفات به وزن كلام، تعداد زيادي از شعرهاي اين مجموعه را قابل تامل و مطالعه دقيق ساختهاند.
شعر كوتاه زير كه تنها در دو بند نوشته شده، يكي از اين نمونهها است:
روياي آب را
از كوزهي شكسته
نوشيد
ديوانه
و كوزهي شكسته
روياي آب را كه نديد
ديوانه شد.
از سوي ديگر شعرهاي «چنان قفلم كه ديده نميشوم»، از نظر نوع بافت زباني، شباهت خاص به شعرهاي نحلهاي مشخص و متشخص از شعر دهه چهل نشان ميدهند، واقعيتي كه در اغلب شعرهاي اين مجموعه قابل مشاهده است و اگر نقدي به آن وارد باشد، بيشتر از منظر اين شباهت ناگزير است. اين كه ميگوييم "ناگزير"، از آنجاست كه تقريبا همه شعرهاي اين مجموعه، سروده همان سالهاي دهه چهلاند و حال با چهار دهه تاخير منتشر شدهاند.
البته اين تاخير، بر خلاف تصور خود شاعر، شعرهاي اين مجموعه را كهنه و آشنا نساخته است و انتشار آن حتي به سود جامعه ادبي كشور نيز هست. چرا كه از سويي، سندي ديگر از شعر متخيل و مستحكم دهه چهل در اختيار مخاطب شعر معاصر قرار ميدهد و از سوي ديگر، شعرها آنقدر از تخيل بيباك و بديعي برخوردار هستند كه براي خواننده شعر امروز نيز، نكات تازهاي در برداشته باشند.
يكي از اين نمونهها، شعر زير است كه به لحاظ ايجاز كلامي و فربهي تصويرها، به ويژه در بندهاي دوم و سوم، در شعر امروز كشور براي آن كمتر مشابهي ميشناسيم:
چشمي به بال درناها و
دستي به يال سنگ
و گوش
در پرسههاي موسيقي
دريا
از گومگوي گلهي ماهيها
كف كرده است
كه راز درهي مرجانها را
ميپرسند
و راههاي دريايي
در انحصار قايق خردي است
كه رو به سوي ساحل كي دارد
و از كجاترين كجاها
ميآيد
چشمي به بال درناها و
دستي به يال سنگ
و نقر آن سؤال
بر بالهاي كبود.
«چنان قفلم كه ديده نميشوم» در شمارگان 1100 جلد و با بهاي 14500 ريال توسط انتشارات "آهنگ ديگر" در سال جاري منتشر شده است.
نظر شما