چهارشنبه ۲۹ دی ۱۳۸۹ - ۱۳:۲۱
تحكيم بنيان‌هاي نظري ادبيات دفاع‌مقدس با كتاب "مقوله‌ها و مقاله‌ها"

مديرعامل موسسه خانه كتاب در مراسم رونمايي از كتاب "مقوله‌ها و مقاله‌‌ها" گفت: هنر و ادبيات دفاع‌‌مقدس، ارزشي همپاي اين واقعه دارد. هر اقدامي براي تقويت ادبيات دفاع‌مقدس و تحكيم بنيان‌هاي نظري آن ارزشمند است و كتاب "مقوله‌ها و مقاله‌ها" نيز از اين منظر ارزش دارد.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) مراسم رونمايي از مجموعه دو جلدي "مقوله‌ها و مقاله‌ها" پیش از ظهر امروز(بيست‌ونهم دي ماه) با حضور جمعي از نويسندگان و صاحب‌نظران ادبيات دفاع‌مقدس و مسوولان بنياد حفظ آثار و موسسه خانه كتاب در سراي اهل قلم برگزار شد.

علي شجاعي صائين، مديرعامل موسسه خانه كتاب در آغاز اين مراسم اظهار داشت: دفاع‌مقدس از زواياي مختلف مانند تاثير آن بر دفاع از نظام جمهوري اسلامي، حفظ تماميت ارضي، تثبيت ارزش‌هاي انقلاب اسلامي و ناكامي دشمنان قابل ارزيابي است.

وي دفاع‌مقدس را داراي خاصيتي بالاتر از اين مفاهيم دانست و افزود: به نظر من دفاع‌مقدس، چرخه شكست ملت ايران در طول 200 سال قبل از آن را متوقف و معكوس كرد. ما در آن مقطع و در پايان هر حركت سياسي، اجتماعي و نظامي، حاصلي جز شكست نداشتيم.

مديرعامل موسسه خانه كتاب، با اشاره به گرايش مردم به سوي فرهنگ غربي در آن دوران و احساس ناتواني مردم در قبال جريان‌سازي و ايجاد تغيير، ‌خاطرنشان كرد: دفاع‌مقدس، ملت ايران را وارد عرصه جديدي كرد. هشت سال دفاع‌مقدس با همه فراز و فرود گذشت و ما در اين واقعه دريافتيم كه توانايي و شايستگي فراموش شده در طول 200 سال قبل از آن را دارا هستيم.

شجاعي صائين، دفاع‌مقدس را به عنوان كوثري براي انقلاب و ملت ايران معرفي و تاكيد كرد: دفاع‌مقدس سال‌ها و قرن‌ها منبع خوبي براي خيزش‌هاي مردمي خواهد بود، اما به شرط اين‌كه ادبيات و هنر در خدمت آن باشند و ارزش‌هاي آن پيش چشم مردم قرار گيرند.

وي در ادامه تصريح كرد: هنر و ادبيات دفاع‌‌مقدس، ارزشي همپاي اين واقعه را داراست. هر اقدامي براي تقويت ادبيات دفاع‌مقدس و تحكيم بنيان‌هاي نطري آن ارزشمند است و كتاب "مقوله‌ها و مقاله‌ها" نيز از اين منظر ارزش دارد. بيش از 100 تن از صاحب‌نظران و نويسندگان دفاع‌مقدس در طول 2 سال، به آسيب‌شناسي و ارايه راهكار در اين زمينه پرداخته‌اند و حاصل كار آن‌ها در اين اثر منعكس شده است.

مديرعامل موسسه خانه كتاب، اضافه كرد: كتاب "مقوله‌ها و مقاله‌ها" گامي در اين راه است و بايد گام‌هاي بلندتري در اين حوزه برداشته شود تا چشمه‌هاي جديدي را بجوشانند و در اختيار افراد علاقه‌مند قرار دهند. 

شجاعي صائين در پايان، يادآور شد: معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد در تهيه كتاب "مقوله‌ها و مقاله‌ها" اولين گام را برداشت و با همراهي موثر بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع‌مقدس،‌ اين اثر آماده انتشار شد. اميدوارم كه باز هم شاهد تدوين و چاپ كتاب‌هاي تازه‌تري در حوزه آسيب‌شناسي ادبيات دفاع‌مقدس باشيم.

سپس حسن رسولي، معاون ادبيات و انتشارات بنياد حفظ آثار، گفت: پرداختن به مباحث نظري، پايه‌هاي انقلاب اسلامي را مستحكم‌تر مي‌كند كه ادبيات در اين عرصه، از بقيه حوزه‌ها جلوتر است.

وي با اشاره به راه‌اندازي مقطع كارشناسي ارشد ادبيات پايداري در سه دانشگاه كشور، تاكيد كرد: 12 گروه پژوهشي در پژوهشگاه علوم و معارف دفاع‌مقدس در حال فعاليت‌‌اند كه در اين ميان،‌ گروه پژوهشي ادبيات پيشگام اين گروه تحقيقاتي قرار دارد.

معاون ادبيات و انتشارات بنياد حفظ آثار، از زحمات محمدقاسم فروغي جهرمي براي تدوين مجموعه دو جلدي "مقوله‌ها و مقاله‌ها" ياد كرد و افزود: اين اثر جزء كتاب‌هاي مرجع قرار دارد. چون تمامي فعاليت‌هاي ادبي دفاع‌مقدس را در خود جاي داده و به آسيب‌شناسي آن پرداخته است.

رسولي، سهم كتاب‌هاي دفاع‌مقدس در كل آثار مكتوب كشور را 0.7 درصد اعلام كرد و افزود: كتاب‌هاي اين حوزه از نظر تعداد افزايش پيدا كرده اما هنوز تا نقطه مطلوب كمي و كيفي آن فاصله داريم. كتاب‌هاي دفاع‌مقدس به گسترش كمي و عمق كيفي نياز دارد و ما تلاش مي‌كنيم كه به اين هدف برسيم.

مسوول مركز دايره‌المعارف پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، برگزاري جلسات گردهمايي نويسندگان را مكمل كتاب "مقوله‌ها و مقاله‌‌ها" خواند و تصريح كرد: ما در سال جاري، جلسات نقد كتاب‌هاي دفاع‌مقدس را با همكاري خانه كتاب در سراي اهل قلم آغاز خواهيم كرد.

نصرت‌الله محمودزاده نیز در ادامه مراسم رونمايي از مجموعه دو جلدي "مقوله‌ها و مقاله‌ها" از حضور خود در چندين دوره جشنواره انتخاب كتاب سال دفاع‌مقدس ياد كرد و گفت: در طول داوري كتاب‌ها در اين جشنواره، خلاء نرسيدن به مقصد نهايي در عرصه ادبيات دفاع‌مقدس را حس مي‌كرديم.

وي با اشاره به تدوين آثار سري‌نويسي و تكراري در اين حوزه، خاطرنشان كرد: هميشه اين سوال را از خود مي‌پرسيديم كه چرا كتاب‌ها همپا و متناسب با شخصيت‌‌ها و قهرمانان آثار مراحل تكامل را طي نمي‌كنند؟ در نهايت، محمدقاسم فروغي موضوع آسيب‌شناسي ادبيات دفاع‌مقدس را پيش كشيد و اين امر، دغدغه كتاب "مقوله‌ها و مقاله‌ها" بود.

اين نويسنده دفاع‌مقدس، تدوين كتاب بدون پشتوانه تحقيق را براي ادبيات دفاع‌مقدس خطرناك دانست و گفت: بايد براي اين مشكل، چاره‌اي پيدا كرد. پژوهش دفاع‌مقدس، هنوز در حيطه تحقيق ميداني قرار دارد و نيازمند مراجعه به سينه افراد حاضر در جنگ است.

محمودزاده تصريح كرد: پيشنهاد مي‌كنم كه در ادامه انتشار كتاب "مقوله‌ها و مقاله‌ها" اثري با محتواي "چه بايد كرد؟" را تدوين و منتشر كنيم. چاپ اين كتاب با حمايت متوليان ادبيات دفاع‌مقدس ميسر خواهد بود و قطعا" در ورود آسان‌تر به حوزه پژوهش موثر واقع خواهد شد.

مجموعه 2 جلدي "مقوله‌ها و مقاله‌ها" با حمايت معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همكاري موسسه خانه كتاب و بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع‌مقدس منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها