-
گفتوگو با مولف «سیاست خارجی و روابط بینالملل در فقه اسلامی»؛
رهنمودهای عملی اسلام برای سیاست داخلی، ملی و بینالمللی
حبیبالله عظیمی، دانشیار پژوهشی کتابخانه ملی و مولف کتاب «سیاست خارجی و روابط بینالملل در فقه اسلامی» گفت: سیاست کشور چه در سطح داخلی و ملی و چه در سطح بینالمللی، بخش مهمی از برنامههای راهبردی و استراتژیهای عملی اسلام را به خود اختصاص داده است.
-
بهمناسبت هفته کتاب؛
رئیس جمهور با محمدعلی موحد دیدار کرد/ خاطره بازی و مطایبههای کلامی استاد
رئیس جمهور اسلامی ایران و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به دیدار محمدعلی موحد، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی رفتند.
-
گفتوگو با مولف کتاب «انتفاضه مردم فلسطین»؛
اعتقاد شیر زنان فلسطینی، شاه کلید عبور از بحرانهاست
شیما زرگری، مولف کتاب «انتفاضه ملت فلسطین؛ اهداف و دستاوردهای آن» گفت: امروز زنان فلسطینی در قیام با تمامی توان حضور دارند و نقطه عطف حرکت زنان در این خروش فراگیر، تربیت انسانهای فداکاری است که از مرگ هیچگونه هراس و ترسی ندارند.
-
گفتوگوی ایبنا با مترجم کتاب «در جستوجوی فلسطین»؛
حقوق فلسطینیان همیشه جزو دغدغههای ادوارد سعید بوده است/ هویت بازیافته نجلا سعید
احمد فاضلی شوشی، مترجم گفت: آگاهی از هویت فلسطینی و حقوق تضییعشده فلسطینیان مسئلهای بوده که همیشه در خانه ادوارد سعید مطرح بوده است بدون اینکه پدر و مادر نجلا -ادوارد و مریم- بخواهند این درسها را به زور به فرزندانشان یاد بدهند.
-
نشست «ایرانشناسی؛ هویت و فرهنگ ایرانی» برگزار شد؛
ایرانیان هویت ملی را در فراز و نشیب تاریخ حفظ کردهاند/ حضور در بزنگاههای مهم تاریخی
فرزانه گشتاسب، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: در گزیدههای زادسپرم به زبان پهلوی عبارت اِرانشهریگان آمده است که اشاره به ملت و مردم ایران است. ایرانیها جزء اینکه هویت ملی داشتهاند، به هویت ملی نیز آگاه بودند و با این آگاهی، آن را در فراز و نشیب تاریخ حفظ کردهاند.
-
«شب رسایل مشروطیت ایران» برگزار شد؛
غلامحسین زرگرینژاد ذوفنون عرصه تاریخ است/ ناشناخته ماندن تاریخ فکری در ایران
محمدعلی اکبری، پژوهشگر تاریخ ایران گفت: رسایل موافق، مخالف و منتقد از ویژگیهایی است که این اثر دارد. اگر از من بخواهند که در یک عبارت غلامحسین زرگرینژاد را وصف کنم، باید بگویم او ذوفنون عرصه تاریخ است. بسیار تاثیرگذار پژوهش کرده و در قله قرار دارد.
-
گفتوگو با مترجم کتاب «درآمدی بر علم سیاست»؛
رسانه به عنوان یک نهاد سیاسی از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است/ تمرکز بر بازیگران سیاسی
حبیب عشایری مترجم کتاب دو جلدی «درآمدی بر علم سیاست» میگوید: افشاگری فسادها و اطلاعرسانی رفتارهای مشکوک سیاستمداران از دیگر تکالیف رسانهها قلمداد میشود. رسانه ضربهگیر نظامهای سیاسی است. امروزه نیز با گسترش بیش از پیش شبکههای اجتماعی و فضای مجازی این امکان برای همه مردم فراهم شده است تا منفردا صدا و خواسته نه تنها مردم خود و حتی مردمان سرزمینهای دیگر باشند.
-
گفتوگو با مترجم کتاب «نوشتن تاریخ در عصر جهانی شدن»؛
آیا نظریه جدید جهانیشدن به پشتیبانی تاریخ برخواهد خاست؟
عیسی عبدی، پژوهشگر تاریخ گفت: اندیشیدن درباره مرجعیتِ جهانی شدن، یک چالش است. لین هانت با جسارتی تمام دنبال برملا کردنِ مفروضههای نادرست درباره جهانی شدن است. وی اعتقاد دارد که روایتهای غالب از تاریخ جهانی این تصور را برانگیخته که جهانی شدن، نامی جایگزین برای مدرنیزاسیون است؛ که به هر حال مدرنیته را بنیاد میکند.
-
نشست شورای داوری جایزه دو سالانه کتاب پرویز اذکایی برگزار شد؛
زندهیاد پرویز اذکایی دانش و اندوختههای گرانبهایی را به ارمغان گذاشت
استاد محمدحسین حلیمی گفت: پرویز اذکایی نسبت به همدان عللاقه خاصی داشت و خودش را متعلق به ایران میدانست. وی به فرهنگ باستانی ایران دلبستگی بسیار داشت و در این زمینه دانش و اندوختههای گرانبهایی را به ارمغان گذاشت.
-
گفتوگوی ایبنا با پژوهشگر تاریخ معاصر؛
نقش اصلی سازمان «سیا» در کودتا/ سیاست «موازنه منفی» مصدق و بازتابهای آن
بهاءالدین شیخالاسلامی، پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: بنا به اسناد موجود که بعدها افشا شد بیش از یک سال قبل برنامه انگلستان برای کودتا تدوین شده بود. در وهله اول این دولت تصمیم داشت در همان سال ۱۳۳۰ آبادان را اشغال کند، اما ترومن (رئیس جمهور وقت آمریکا) حاضر به حمایت از این اقدام نشد.
-
گفتوگو با مترجم کتاب «کودتا؛ خاطرات کرومیت روزولت»؛
روایت خواندنی جاسوس سازمان سیا از روزهای کودتا/ نباید دچار اکنونزدگی شویم
محسن عسکری جهقی، مترجم کتاب «کودتا؛ خاطرات کرومیت روزولت» گفت: جزییاتی که روزولت در این کتاب مطرح میکند فارغ از صحّت و سُقم آنها، جزییات جذابی است؛ اینکه چگونه از راه شمال عراق خود را به ایران میرساند، چگونه بیآنکه نامی از خود ثبت کند از مرزبانی رد میشود، چطور ضمن حفظ نکات امنیتی و اطلاعاتی با نیروهای داخلی تماس میگیرد، اینکه زاهدی در تمام آن روزهای پرالتهاب کجا پنهان شده بود، جزییات آخرین گفتگوی لوییآندرسون (سفیر وقت آمریکا در تهران) که در خانه مصدق انجام شد و بسیاری از رویدادهای دیگر از جمله این موارد است.
-
موسی حقانی در گفتوگو با ایبنا از نهضت مشروطه سخن گفت؛
نهضت مشروطه آغاز مردمسالاری دینی در ایران است/ انگلیسیها اسناد زمان مشروطه را منتشر نمیکنند
موسی حقانی، مدیر موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران گفت: نهضت مشروطه یک نهضت بزرگ مردمی در تاریخ معاصر ایران است و یک گام بزرگی بود که ملت ایران برای محدود کردن استبداد برداشتند و این نهضت آغاز مردم سالاری دینی در ایران محسوب میشود.
-
حجتالاسلام محمدصادق ابوالحسنی بیان کرد؛
چرا هنوز فیلمی از شیخ شهید ساخته نشده است؟/ شیخ فضلالله نوری نماد هویت ملی ایران
حجتالاسلام محمدصادق ابوالحسنی، تاریخپژوه با اشاره به اینکه هنوز یک فیلم از شیخ فضلالله نوری ساخته نشده است،گفت: متاسفانه ما در معرفی مفاخر کشور ناموفق عمل کردهایم، تا امروز دیگران افسانهها و خرافات خود را از کشورهای دیگر به ما تحمیل کردهاند که این موجب تاریخگریزی و بحران هویت ما شده است. این شخصیتها نماد هویت ملی هستند، مخصوصاً شیخ فضلالله شخصیتی متفکر بود که به شهادت رسید.
-
ترجمه آثار در حوزه فلسطین-۳
تابلوی هویت دیپلماسی و سیاست خارجی ما فلسطین است/ ایستادگی فلسطین؛ نقطه عطف تاریخ
حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی گفت: امروز دنیا پس از نزدیک به هشتاد سال با ظلم فاحش و جنایت آشکار و این نابرابری بسیار ظالمانه و متوحشانه اسرائیل روبروست. هیچ کس جرئت نداشت در مقابل این ظلم بایستد، اما جمهوری اسلامی این نقشه را جابجا کرد که این اتفاق بسیار بزرگی بود.
-
ترجمه آثار در حوزه فلسطین-۲
بنویسید غرب، بخوانید غزه/ امروزه همه رسانههای جهان در مورد فلسطین صحبت میکنند
محمدحسن زورق، نویسنده و مدرس دانشگاه گفت: در ادبیات سیاسی امروزین غرب که بر جهان نیز حاکم شده، هر کلمه یا حتی هر گزارهای معنای دیگری یافته است. بخوان قفسهای سیاسی کوچک و بزرگ و رنگارنگ و بالاخره روشنتر و آشکارتر از همه و همیشه؛ بنویس غرب… بخوان غزه.
-
ترجمه آثار در حوزه فلسطین-۱
۷۵ سال حضور مسئله فلسطین در بازار کتاب ایران/ فلسطین در قرن بیستم و بیست و یکم
جواد منصوری، اولین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: در طول ۷۵ سال گذشته هیچگاه مسئله فلسطین از رسانههای جهان غایب نشده و هیچگاه از ذهنیت آنها پاک نشده است. به ویژه بعد از اینکه حضرت امام در سال ۵۸ یک روز را به عنوان روز جهانی قدس اعلام کردند، که در سراسر کشورهای اسلامی مسئله فلسطین مطرح شود، تاثیر بسیار گستردهای داشت.
-
مدیرعامل انتشارات امیرکبیر از ادامه روند بازنشر سفرنامهها گفت؛
سنت سفرنامهنویسی در میان ایرانیان/ تصویری از دورههای تیموری و صفوی تا اوایل قاجار
مهران عباسی، مدیرعامل انتشارات امیرکبیر گفت: سال گذشته از جمله کتابهایی که منتشر شد، سفرنامهها بود و امسال با تجدید چاپ سفرنامه آمبروسیوکنتارینی بعد از ۴۷ سال روند بازنشر سفرنامهها ادامه یافت.
-
«سیستان و بلوچستان» تالیف سیدمنصور سید سجادی منتشر شد؛
شهر سوخته و سیستان نامی آشنا در پژوهشهای باستانشناسی ایران است
سیدمنصور سید سجادی میگوید: شهر سوخته و سیستان نامی آشنا در پژوهشهای باستانشناسی ایران در دهههای اخیر است. کشفیات و پژوهشهای گروه باستانشناسی شهر سوخته در سالهای اخیر نشاندهنده حضور و وجود تمدنی بس گرانقدر در این گوشه فلات و سرزمین محبوب ما ایران است.
-
نگاهی به کتاب «مو به مو» تالیف عبدالله گنجی؛
رهبر انقلاب وصیتنامه امام خمینی(ره) را قطبنما و شاقول انقلاب میدانند/ بیان جزئیات ناشنیدنی
عبدالله گنجی، مولف کتاب «مو به مو» گفت: در این کتاب دو دوره رهبری با هم مقایسه میشوند و مشخص میشود که با هم تفاوتهای بسیاری دارند؛ حتی بحثهای مبارزاتی زمان امام با لیبرالها و مقایسه با زمان رهبر انقلاب که با یک جریان سکولار بوده است را بررسی کردهام.
-
گفتوگو با حجتالاسلام سید حمید روحانی؛
نخستین نامه امام خمینی(ره) در چه سالی نوشته شد؟/ تدوین جلد ششم «نهضت امام خمینی (ره)
حجتالاسلام سید حمید روحانی، مورخ انقلاب اسلامی گفت: برای شناخت شخصیت و اهداف امام خمینی (ره) کتابهای«صحیفه امام»، «خاطرات آیت اللّه عباسعلی عمید زنجانی» و «نهضت امام خمینی (ره)» را بخوانید.
-
کتاب «جاسوس» در خبرگزاری کتاب ایران بررسی شد؛
بازجوییهایی که دست محمدرضا سعادتی را رو کرد/ ارتباط عضو برجسته سازمان مجاهدین با شوروی
احمدرضا کریمی، پژوهشگر تاریخ گفت: در مورد اینکه آیا سعادتی جاسوس بوده یا نبوده است، نظرات مختلفی وجود دارد. این بحث مقدمهای نیاز دارد. بنیانگذاران سازمان مجاهدین حتی آنانی که در مخلصترین شکل بودند، قائل به این بودند که در ارتباط سیاسی باید با کسانی که با رژیم پهلوی دشمن هستند، همکاری کرد.
-
پیشنهاد خرید از نمایشگاه کتاب تهران -۵۶
کتابهایی که رئیس مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران برای خرید پیشنهاد داد
رئیس مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران گفت: علاقهمندان به مطالعه در حوزه تاریخ و سیاست کتابهای «قیام عشایر عرب خوزستان»، «مجموعه اسناد اشغال ایران»، «امام خمینی و انقلاب اسلامی»، «فساد سیاسی و فروپاشی حکومت پهلوی»، «دانشنامه مشروطه»، «ارتباط ناشناخته»، «شیخ فضلالله نوری» و «چالشهای تاریخی» را از سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خریداری و مطالعه کنند.
-
پیشنهاد خرید از نمایشگاه کتاب تهران-۱۲
مستندات اقدامات صهیونیستها در کتاب «نیم قرن تا ناکامی» برای جامعه روشنگر است
عباس سلیمی نمین، پژوهشگر تاریخ و مدیر مسئول دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: علاقهمندان به مطالعه در حوزه تاریخ و سیاست کتابهای «نیم قرن تا ناکامی» و «چالشهای تاریخی» را از سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خریداری و مطالعه کنند.
-
پیشنهاد خرید از نمایشگاه کتاب-۱۱
از روانشناسی شخصیت شاه تا «یادداشتهای علم»؛ کتابی که ثابت میکند چرا انقلاب شده است
جواد منصوری، اولین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: علاقهمندان به مطالعه در حوزه تاریخ و سیاست کتابهای «خاطرات عزتالله مطهری»، «خاطرات احمداحمد»، «خاطرات مرحومه طاهره دباغ»، «یادداشتهای علم»، «وصیتنامه امام خمینی (ره)»، «شیر و عقاب: تراژدی روابط ایران و آمریکا»، «شکست شاهانه» و «سالهای بیقرار» را از سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خریداری و مطالعه کنند.
-
پیشنهاد خرید از نمایشگاه کتاب تهران-۱
۵ کتاب پیشنهادی قاسم تبریزی در حوزه تاریخ و سیاست
قاسم تبریزی، پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: علاقهمندان به مطالعه در حوزه تاریخ و سیاست کتابهای پنج جلدی «گزیده ادبیات مقاومت علمای شیعه»، «قیام عشایر عرب خوزستان علیه انگلیس در جنگ جهانی اول»، «بهشتی از زبان بهشتی»، «اللهیار صالح به روایت اسناد ساواک» و «دکتر فرهنگ مهر، رئیس دانشگاه پهلوی شیراز به روایت اسناد ساواک» را از سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خریداری و مطالعه کنند.
-
گفتوگو با مجید صفاتاج، مؤلف دانشنامه فلسطین؛
متأسفانه با عمق جنایتی که در فلسطین اتفاق میافتد بیگانهایم
مجید صفاتاج، مولف دانشنامه فلسطین گفت: مهمترین انگیزه من، وجود تاریخنگاریهای جعلی غربیها در مورد کشورهای اسلامی بود؛ متاسفانه تحت تاثیر جریانهای مسلط در حوزه تاریخنگاری قرار داریم. لذا تصمیم گرفتم برای اینکه تاریخ درست و واقعی کشورهای اسلامی را تبیین کنم به تاریخنگاری بپردازم
-
گفتوگو با پژوهشگر تاریخ و مولف کتاب «معرکه نفت»؛
بیثباتی سیاسی و درگیری احزاب مانع تحقق آرمانهای ملی شدن صنعت نفت بود
شیدا صابری، پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: بیثباتی سیاسی در داخل که نتیجه درگیری احزاب و گروههای مؤثر در صحنه سیاست ایران و تعلل در تصمیمگیری به وقتِ بحران که یکی از ویژگیهای منحصر به فرد تاریخ سیاسی کشور ماست. علاوه بر آن عدم درک مناسب از تغییر و تحولاتی که در عرصه بینالمللی رخ داد و دولت مصدق به آنها توجهی نشان نداد؛ از جمله دولتهایی که در بریتانیا و امریکا سر کار آمدند و جنگ قدرتی که پس از مرگ استالین در شوروی در جریان بود. اینها در شکست و تحقق آرمانهای ملی شدن صنعت نفت نقش داشتند و همانطور که مشاهده شد سه سال پس از ملی شدن صنعت نفت، شرکتهای نفتی برای انعقاد قراردادها به ایران سرازیر شدند.
-
«تهران؛ نماد انقلاب» در گفتوگو با موسی حقانی؛
تهران و ۱۵۰ سال مبارزه و ایستادگی/ مطالبه رهبر انقلاب برای تدوین شناسنامه انقلاب تهران
موسی حقانی گفت: یکی از مسائلی که بسیار مهم است این است که تاریخنگاری انقلاب را بر اساس حضور گسترده مردمی رقم بزنیم. مردم در کوچه و خیابان، انقلاب را به پیروزی رساندند و گروهها نبودند که بخواهند در پیروزی نقشآفرین باشند. وقتی حضرت امام (ره) از سمت فرودگاه به سمت بهشتزهرا حرکت کردند، وقتی در حول و حوش نازیآباد مردم این مناطق را دیدند گفتند این مردم انقلاب کردند. باید در قالب یک کار گسترده میدانی خاطرات مردم را جمع کنیم.
-
گفتوگو با نامزد چهل و چهارمین جایزه کتاب سال؛
یحیی دولتآبادی در صدر آزادیخواهان دوره مشروطیت/ نقش اسناد و نشان دادن نیمه پنهان زندگی میرزا
سید مقداد نبوی رضوی، نویسنده کتاب «حیات یحیای نجی» گفت: ویژگی این کتاب از دید من این است که به صورت مستند و با اسناد خیلی زیاد نیمه پنهان زندگانی حاج میرزا یحیی دولتآبادی را نشان داده است. حاج میرزا یحیی دولتآبادی از شخصیتهای مهم نیمه دوم دوره قاجار است و در دوره رضاشاه جایگاه داشت و چه از نظر سیاسی و چه از نظر فکری اثرگذار بود و در صدر آزادیخواهان دوره مشروطیت به حساب میآید.
-
گفتوگو با دبیر سومین دوره جایزه کتاب تاریخ انقلاب اسلامی:
اسناد به جای مانده از دوران پهلوی به روایت مستند تاریخ کمک میکند/ رشد آثار در سومین دوره جایزه
موسی حقانی، دبیر سومین دوره جایزه کتاب تاریخ انقلاب اسلامی گفت: اسنادی که از دوران پهلوی به جا مانده، بسیار کمک میکند برای اینکه ما یک روایت مستند از آنچه که قبل از انقلاب در ایران در جریان بود، برای نسل جوان و برای جامعه ایرانی به جا بگذاریم.