-
گفتوگوی ایبنا با حسن حضرتی؛
تاریخ در ایران رشته است نه رشته نما
اقتدار علمی در فاکتولوژی مورخ است. نظریهها و نظریه پردازان تابع مورخان هستند. یعنی نظریههای سیاسی شالودهاش دادههای تاریخی است. بنابراین خیلی ایراد بزرگی است که ما این دادهکاوی را رها کنیم و به دنبال نظریهپردازی و نظریهآزمایی برویم. این ظلم بزرگی به رشته تاریخ است.
-
قرارداد وستفالی از قرارداد قصرشیرین الهام پذیرفته است/ ضرورت شناخت خاورمیانه برای منافع ملی
حمید احمدی،استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: مرزهای غربی ایران محصول قرن بیستم نیست بلکه محصول قرارداد ۱۶۳۹ قصرشیرین یا زهاب است که الهام بخش قرارداد وستفالی شد. به طوری که ۹ سال بعد قرارداد وستفالی بسته شد که آغاز دیپلماسی در جهان قلمداد میشود. همچنین ۹۰ درصد مرزهای ما با ترکیه و عراق محصول آن زمان است. بنابراین قرارداد قدیمی است که در اواسط قرن نوزدهم در کمیسیونی با شرکت ایران، روسیه و انگلیس منعقد شد
-
گفتوگو با داریوش رحمانیان درباره کتاب «تاریخ دیدمانی»؛
جهان امروز، جهان دیدمانی شده است/ ایران یک مفهوم و روایت دیرین دارد
داریوش رحمانیان، نویسنده کتاب «تاریخ دیدمانی» گفت: جهان امروز، جهان دیدمانی شده است، یعنی فرهنگ بشر امروز زیر سلطه عکس، فیلم، روایتهای سینمایی و روایتهای هنری قرار دارد. متاسفانه امروز در جهان بر سر تاریخ، تاریخ فرهنگی و تمدن یک نوع کشاکش و جنگ برپا شده است و در واقع برخی از قدرتها، برخی از کشورها، برخی از سیاستمداران تاریخ را دستکاری و در آن دخل و تصرف میکنند و یا به تعبیری که من بارها به کار بردهام، تاریخ را تسخیر میکنند.
-
گفتوگوی ایبنا با برگزیده جایزه جهانی کتاب سال؛
رنگ در دل بنای تخت جمشید نهادینه شده بود/ حفاظت از بقایای چندرنگی در هنر هخامنشی
الکساندر ناگل، مولف کتاب «رنگ و معنی در هنر هخامنشی پارسی» گفت: رنگ در دل بنای تخت جمشید نهادینه شده بود. امروز اگر شما به تخت جمشید بروید، هیچ رنگی نمیبینید اما من خواستم که با روش میکروسکوپی این رنگدانهها را پیدا کنم زیرا معتقدم که نقاشان چه در این دوره و چه در عهد باستان، نقش مهمی را ایفا کردند و اهمیت و جایگاه بسیار مهمی داشتند.
-
گفتوگو با نامزدهای چهلودومین جایزه کتاب سال-۲۰
مطالعات شرقشناسی جایگاه مهمی در پژوهشهای تاریخی و فرهنگی جهان دارد
پوریا خدیش، مترجم و پژوهشگر تاریخ ایران گفت: بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان، مانند آکسفورد، هاروارد، سوربن، و هایدلبرگ، همچنان دپارتمانهای قدرتمندی در این زمینه دارند. با این حال، امروزه مطالعات شرقشناسی بیش از گذشته به رویکردهای انتقادی، همکاریهای بینالمللی، و استفاده از علوم جدید متکی است.
-
گفتوگو با نامزدهای چهلودومین جایزه کتاب سال-۴
پیشداوری درباره کمیته مجازات به دلیل فقدان منابع است/ دوره مشروطه و ترورهای موفق و ناموفق
سهراب یزدانی، دانشیار بازنشسته گروه تاریخ دانشگاه خوارزمی گفت: درباره کمیته مجازات که تقریباً نیمی از کتاب را دربرمیگیرد، تحقیق چندانی صورت نگرفته بود. که البته به دلیل فقدان منابع بوده است ولی همیشه هم در مورد آن پیشداوری بوده است و داوریهای خیلی سطحی صورت میگرفت.
-
یکصد و ششمین محفل ماهانه مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب؛
نگرش مشترک حسن تقیزاده و زریاب خویی به تاریخ و فرهنگ ایران/ وسعت دانش زریاب
حسین معصومی همدانی با اشاره به نسبت و رابطه میان سید حسن تقیزاده و عباس زریاب خویی، گفت: غیر از فعالیت مشترک، رابطه این دو نفر به اشتراک نگرششان به تاریخ و فرهنگ ایران برمیگردد.
-
گفتوگوی ایبنا با مولف کتاب «امر ملی و تمامیت ارضی»؛
یکپارچگی سرزمین، تضمینکننده بقای دولت و ملت است
سالار(حسین) سیفالدینی، مولف «امر ملی و تمامیت ارضی» گفت: کتاب یکپارچگی سرزمینی عالیترین وجه مصالح یک کشور است که تضمینکننده بقای دولت و ملت خواهد بود. این مضمون به توانایی یک دولت برای اعمال حاکمیت موثر بر سراسر قلمرو ملی و کالبد فضایی در پهنههای خشکی، آبی و هوایی توان حفظ اقتدار مرکزی بر خطوط مرزها، جزیرهها، حریمهای دریایی و یا رودخانه است.
-
تاریخنگاری انقلاب اسلامی؛ ضرورتها و بایستگیها-۱
دسترسی محدود به اسناد دولتی، شکافی بزرگ در فهم تاریخ معاصر است
حجتالاسلام سعید فخرزاده، پژوهشگر تاریخ شفاهی گفت: برای ترسیم دقیق جریان انقلاب، لازم هست هم به مبارزات مردمی ایران و هم به ماهیت و عملکرد حکومت پهلوی توجه کنیم؛ اما دسترسی محدود به اسناد دولتی، شکافی بزرگ در فهم ما از این دوره تاریخی ایجاد کرده است.
-
نخستین نشست بررسی و تحلیل گفتمانهای هویت ملی در ایران برگزلر شد؛
ابراهیم پورداوود ایرانشناس تراز اول در سطح جهان/ تعامل استاد و اندیشمندان عصر مشروطه
حمیدرضا دالوند، استاد دانشگاه از تعامل استاد پورداوود و اندیشمندان عصر مشروطه چون علامه قزوینی سخن گفت و بیان کرد: پورداوود فعالیتهای روشنفکری داشت و روزنامههای ایرانشهر و رستاخیز در زمان جنگجهانی اول و پیش از آن را در پاریس و بغداد و کرمانشاه منتشر میکرد.
-
گفتوگوی ایبنا با محمدرضا نوروزپور؛
شناخت چینیها مستلزم مراجعه به متون آنهاست/ ابهامزدایی از چین برای جلوگیری از منازعات جهانی
محمدرضا نوروزپور، مترجم کتاب «جهانبینی چینی» گفت: اگر بخواهیم چینیها را بشناسیم باید به متونی که از خودشان هست، رجوع کنیم تا دیدگاههای آنها را به دنیا بدانیم. کتاب «جهانبینی چینی» اطلاعات بسیار به روز و خیلی جزیی از چین را به مخاطب میدهد که کمتر کسی چنین اطلاعاتی را در مورد چین منتشر کرده است.
-
گفتوگوی ایبنا با مترجم کتاب «جنگ سرد روم و پارت»؛
عقاید کلیشهای و غیر واقعی رومیان درباره پارتیان/ اسناد به جا مانده از تاریخ اشکانیان بسیار کم است
کامیاب شهریاری، مترجم کتاب «جنگ سرد روم و پارت» گفت: اطلاعات نویسندگان غربی درباره اشکانیان تحت تاثیر عقاید کلیشهای و غیر واقعی رومیان بوده که پارتیان را به عنوان «بربر» خطاب کرده و آنها را به لحاظ فرهنگی و تمدنی پایینتر و فرودستتر از رومیان میدانستند.
-
به مناسبت ۲۱ آذرماه سالروز درگذشت میرزا حسن رشدیه؛
«پیر معارف»؛ نامی که «پدر فرهنگ نوین ایران» با آن امضا میکرد/ مؤسس اولین دبستان در ایران
سیدرضا باقریان موحد، رشدیهپژوه گفت: اگرچه از رشدیه با القابی چون «پدر آموزش و پرورش نوین ایران»، «بنیانگذار آموزش و پرورش نوین ایران»،«پدر فرهنگ نوین ایران»،«پدر مدارس جدیده در ایران»، «مؤسس اولین دبستان در ایران» و... یاد میشود، ولی لقب و عنوانی که خود رشدیه دوست داشت و همیشه با این عنوان امضا میکرد، «پیر معارف» بود.
-
گفتوگو با مولف کتاب «فرمانروایان الموت»؛
سرنوشت پیروان حسن صباح در تاریخنگاری اسماعیلیه اهمیت بسیاری دارد
مراد عنادی، مدیر عامل روزنامه جام جم گفت: یکی از سوالات مهم تاریخنگاری اسماعیلیه، سرنوشت پیروان حسن صباح است که طبق روایت حمدالله مستوفی، در دوران او فقط ۵۰ قلعه در سراسر منطقه الموت داشتهاند. این شبکه گسترده از قلعهها و حضور فعال اسماعیلیان در سراسر ایران و خاورمیانه، از جمله در سوریه و لبنان، اهمیت ویژهای داشته است.
-
کتاب «تهران من، نگاه او؛ شهر به روایت جهانگردان» رونمایی شد؛
اطلاعات دقیقی از تهران پیش از قاجار در دست نیست/ در جستجوی روح نادیده یک شهر
محمدرضا جوادی یگانه، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران گفت: از آنجایی که در مورد شهر تهران پیش از قاجار اطلاعات دقیقی در دست نیست و از تاریخ ایران، تاریخی رسمی، سیاسی و دولتی قلمداد میشود، لذا تاریخ مردمی بسیار کمرنگ است از این رو سفرنامهها منبع بسیار مهمی برای دسترسی به اطلاعات تاریخی، جغرافیایی و حتی آبوهوایی نیز هستند.
-
نشست بینالمللی «کتاب، سفیر بیمرز» برگزار شد؛
ایرانیان در عرصه کتاب سرآمد همه جهانیان بودند/ خط و کتابت تمدن را به وجود آورد
نادر کریمیان سردشتی، رئیس هیات مدیره انجمن همگرایی مواریث تمدن ایرانی گفت: اینکه ایرانیان در عرصه کتاب سرآمد همه جهانیان بودند، شکی نیست. شصت درصد از تالیفات ترکی، فارسی و عربی توسط ایرانیان نوشته شده است. ملتی که کتاب نخواند و تولید کتاب نداشته باشد از شاخصههای عقبماندگی است. امیدوارم رنسانس فرهنگی در ایران اتفاق بیفتد.
-
گفتوگو با مولف «سیاست خارجی و روابط بینالملل در فقه اسلامی»؛
رهنمودهای عملی اسلام برای سیاست داخلی، ملی و بینالمللی
حبیبالله عظیمی، دانشیار پژوهشی کتابخانه ملی و مولف کتاب «سیاست خارجی و روابط بینالملل در فقه اسلامی» گفت: سیاست کشور چه در سطح داخلی و ملی و چه در سطح بینالمللی، بخش مهمی از برنامههای راهبردی و استراتژیهای عملی اسلام را به خود اختصاص داده است.
-
بهمناسبت هفته کتاب؛
رئیس جمهور با محمدعلی موحد دیدار کرد/ خاطره بازی و مطایبههای کلامی استاد
رئیس جمهور اسلامی ایران و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به دیدار محمدعلی موحد، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی رفتند.
-
گفتوگو با مولف کتاب «انتفاضه مردم فلسطین»؛
اعتقاد شیر زنان فلسطینی، شاه کلید عبور از بحرانهاست
شیما زرگری، مولف کتاب «انتفاضه ملت فلسطین؛ اهداف و دستاوردهای آن» گفت: امروز زنان فلسطینی در قیام با تمامی توان حضور دارند و نقطه عطف حرکت زنان در این خروش فراگیر، تربیت انسانهای فداکاری است که از مرگ هیچگونه هراس و ترسی ندارند.
-
گفتوگوی ایبنا با مترجم کتاب «در جستوجوی فلسطین»؛
حقوق فلسطینیان همیشه جزو دغدغههای ادوارد سعید بوده است/ هویت بازیافته نجلا سعید
احمد فاضلی شوشی، مترجم گفت: آگاهی از هویت فلسطینی و حقوق تضییعشده فلسطینیان مسئلهای بوده که همیشه در خانه ادوارد سعید مطرح بوده است بدون اینکه پدر و مادر نجلا -ادوارد و مریم- بخواهند این درسها را به زور به فرزندانشان یاد بدهند.
-
نشست «ایرانشناسی؛ هویت و فرهنگ ایرانی» برگزار شد؛
ایرانیان هویت ملی را در فراز و نشیب تاریخ حفظ کردهاند/ حضور در بزنگاههای مهم تاریخی
فرزانه گشتاسب، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: در گزیدههای زادسپرم به زبان پهلوی عبارت اِرانشهریگان آمده است که اشاره به ملت و مردم ایران است. ایرانیها جزء اینکه هویت ملی داشتهاند، به هویت ملی نیز آگاه بودند و با این آگاهی، آن را در فراز و نشیب تاریخ حفظ کردهاند.
-
«شب رسایل مشروطیت ایران» برگزار شد؛
غلامحسین زرگرینژاد ذوفنون عرصه تاریخ است/ ناشناخته ماندن تاریخ فکری در ایران
محمدعلی اکبری، پژوهشگر تاریخ ایران گفت: رسایل موافق، مخالف و منتقد از ویژگیهایی است که این اثر دارد. اگر از من بخواهند که در یک عبارت غلامحسین زرگرینژاد را وصف کنم، باید بگویم او ذوفنون عرصه تاریخ است. بسیار تاثیرگذار پژوهش کرده و در قله قرار دارد.
-
گفتوگو با مترجم کتاب «درآمدی بر علم سیاست»؛
رسانه به عنوان یک نهاد سیاسی از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است/ تمرکز بر بازیگران سیاسی
حبیب عشایری مترجم کتاب دو جلدی «درآمدی بر علم سیاست» میگوید: افشاگری فسادها و اطلاعرسانی رفتارهای مشکوک سیاستمداران از دیگر تکالیف رسانهها قلمداد میشود. رسانه ضربهگیر نظامهای سیاسی است. امروزه نیز با گسترش بیش از پیش شبکههای اجتماعی و فضای مجازی این امکان برای همه مردم فراهم شده است تا منفردا صدا و خواسته نه تنها مردم خود و حتی مردمان سرزمینهای دیگر باشند.
-
گفتوگو با مترجم کتاب «نوشتن تاریخ در عصر جهانی شدن»؛
آیا نظریه جدید جهانیشدن به پشتیبانی تاریخ برخواهد خاست؟
عیسی عبدی، پژوهشگر تاریخ گفت: اندیشیدن درباره مرجعیتِ جهانی شدن، یک چالش است. لین هانت با جسارتی تمام دنبال برملا کردنِ مفروضههای نادرست درباره جهانی شدن است. وی اعتقاد دارد که روایتهای غالب از تاریخ جهانی این تصور را برانگیخته که جهانی شدن، نامی جایگزین برای مدرنیزاسیون است؛ که به هر حال مدرنیته را بنیاد میکند.
-
نشست شورای داوری جایزه دو سالانه کتاب پرویز اذکایی برگزار شد؛
زندهیاد پرویز اذکایی دانش و اندوختههای گرانبهایی را به ارمغان گذاشت
استاد محمدحسین حلیمی گفت: پرویز اذکایی نسبت به همدان عللاقه خاصی داشت و خودش را متعلق به ایران میدانست. وی به فرهنگ باستانی ایران دلبستگی بسیار داشت و در این زمینه دانش و اندوختههای گرانبهایی را به ارمغان گذاشت.
-
گفتوگوی ایبنا با پژوهشگر تاریخ معاصر؛
نقش اصلی سازمان «سیا» در کودتا/ سیاست «موازنه منفی» مصدق و بازتابهای آن
بهاءالدین شیخالاسلامی، پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: بنا به اسناد موجود که بعدها افشا شد بیش از یک سال قبل برنامه انگلستان برای کودتا تدوین شده بود. در وهله اول این دولت تصمیم داشت در همان سال ۱۳۳۰ آبادان را اشغال کند، اما ترومن (رئیس جمهور وقت آمریکا) حاضر به حمایت از این اقدام نشد.
-
گفتوگو با مترجم کتاب «کودتا؛ خاطرات کرومیت روزولت»؛
روایت خواندنی جاسوس سازمان سیا از روزهای کودتا/ نباید دچار اکنونزدگی شویم
محسن عسکری جهقی، مترجم کتاب «کودتا؛ خاطرات کرومیت روزولت» گفت: جزییاتی که روزولت در این کتاب مطرح میکند فارغ از صحّت و سُقم آنها، جزییات جذابی است؛ اینکه چگونه از راه شمال عراق خود را به ایران میرساند، چگونه بیآنکه نامی از خود ثبت کند از مرزبانی رد میشود، چطور ضمن حفظ نکات امنیتی و اطلاعاتی با نیروهای داخلی تماس میگیرد، اینکه زاهدی در تمام آن روزهای پرالتهاب کجا پنهان شده بود، جزییات آخرین گفتگوی لوییآندرسون (سفیر وقت آمریکا در تهران) که در خانه مصدق انجام شد و بسیاری از رویدادهای دیگر از جمله این موارد است.
-
موسی حقانی در گفتوگو با ایبنا از نهضت مشروطه سخن گفت؛
نهضت مشروطه آغاز مردمسالاری دینی در ایران است/ انگلیسیها اسناد زمان مشروطه را منتشر نمیکنند
موسی حقانی، مدیر موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران گفت: نهضت مشروطه یک نهضت بزرگ مردمی در تاریخ معاصر ایران است و یک گام بزرگی بود که ملت ایران برای محدود کردن استبداد برداشتند و این نهضت آغاز مردم سالاری دینی در ایران محسوب میشود.
-
حجتالاسلام محمدصادق ابوالحسنی بیان کرد؛
چرا هنوز فیلمی از شیخ شهید ساخته نشده است؟/ شیخ فضلالله نوری نماد هویت ملی ایران
حجتالاسلام محمدصادق ابوالحسنی، تاریخپژوه با اشاره به اینکه هنوز یک فیلم از شیخ فضلالله نوری ساخته نشده است،گفت: متاسفانه ما در معرفی مفاخر کشور ناموفق عمل کردهایم، تا امروز دیگران افسانهها و خرافات خود را از کشورهای دیگر به ما تحمیل کردهاند که این موجب تاریخگریزی و بحران هویت ما شده است. این شخصیتها نماد هویت ملی هستند، مخصوصاً شیخ فضلالله شخصیتی متفکر بود که به شهادت رسید.
-
ترجمه آثار در حوزه فلسطین-۳
تابلوی هویت دیپلماسی و سیاست خارجی ما فلسطین است/ ایستادگی فلسطین؛ نقطه عطف تاریخ
حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی گفت: امروز دنیا پس از نزدیک به هشتاد سال با ظلم فاحش و جنایت آشکار و این نابرابری بسیار ظالمانه و متوحشانه اسرائیل روبروست. هیچ کس جرئت نداشت در مقابل این ظلم بایستد، اما جمهوری اسلامی این نقشه را جابجا کرد که این اتفاق بسیار بزرگی بود.