-
یادداشت؛
کتابخوانی؛ حلقه گمشده تولید ملی
خراسان شمالی- کتابها و منابع مطالعاتی، چراغ راهی برای تولیدکنندگان و سرمایهگذاران هستند تا تصمیمهای خود را بر پایه دانش و تجربه بگیرند. اگر بخواهیم شعار سال «سرمایهگذاری برای تولید» را به درستی عملی کنیم، باید فرهنگ مطالعه اقتصادی و مدیریتی را در میان تولیدکنندگان گسترش دهیم.
-
ردپای نوروز و بهاریه در شعر بوشهر؛
تطور تفسیری از نوروز در افق شعر بوشهر
بوشهر- توجه به سنن و آیینهای نوروزی و بازآرایی تفسیر نوروز از میان عناصر پرشمار هویت ایرانی، در افق شعر بوشهر قابل توجه است.
-
یادداشت؛
پادکست کتابخون؛ صدایی از میان کتابها/ آغاز سفر مطالعاتی با پادکست
خوزستان- «کتابخون »تنها پادکست نیست؛ بلکه یک جریان است،پادکست کتابخون، فقط درباره کتابها نیست؛ جریانی است که در میان روزمرگیهای پرهیاهوی مردم، فرصتی برای شنیدن کتابها را ایجاد کرد.
-
یادداشت؛
روایتی از قدرت تغییردهنده کتابخوانی در زندانها
لرستان - راهاندازی پویش «من کتاب را زندگی کردم» در بین مددجویان زندانی این استان باعث جمعآوری روایتهایی از قدرت تغییردهنده کتابخوانی در زندانها شد؛ بهگونهای که از مطالعه میتوان به عنوان یک راهحل پایدار برای پیشگیری از جرم استفاده کرد.
-
شنبههای خیامی - ۱۰
«در شش جهت آنچه گِردِ ما گستردند…»؛ روایتی روان از انکارناپذیری مرگ
بوشهر – خیام در رباعی «در شش جهت آنچه گِردِ ما گستردند…» میگوید که این روزگار که متشکل از شش جهت و چهارطبع و هفت اختر و دوازده برج است، همه آدمها را به کام مرگ میکشاند.
-
به بهانه زادروز پروین شعر ایران؛
پروین اعتصامی؛ شاعری که شعر را به رسانهای برای آگاهی تبدیل کرد
خراسان شمالی- ادبیات فارسی همیشه محملی برای بیان دغدغههای اجتماعی بوده و پروین اعتصامی شاعره بینظیری است که توانست به خوبی این دغدغه را نشان دهد و در این میان دیوان پروین نهتنها یک اثر ادبی، بلکه کتابی تأثیرگذار است که زمان را درنوردیده و برای نسل امروز نیز زنده و پرمعنا، باقی مانده است.
-
یادداشت؛
عیدی دادن کتاب؛ راهی برای دمیدن امید در جان بازار کتاب
بوشهر – عیدیدادن کتاب چند سالی است از سوی برخی از افراد یا خانوادهها در جشن نوروز رسم شده است؛ عیدی که موافقان و مخالفان خود را دارد اما بهنظر میرسد میتواند به جان خسته کتاب رمقی دوباره ببخشد.
-
یادداشت؛
«شروه»؛ نوای عشق، امید، آرامش و عرفان
بوشهر- «شروه»، سبک خاصی در موسیقی جنوب است که بر دوبیتی استوار و از واژههای پارسی کهن است که با واژههابی مانند «شرفنگ»، «شرفاک»، «شرفک» و «شرفه» از دالان تاریخ گذشته و اکنون با واژه «شروه» در حضور ما خودنمایی میکند.
-
یادداشت؛
وضعیت کتاب و مطالعه در ایران: چالشها و فرصتها
بوشهر – سرانه پایین مطالعه در ایران یکی از دغدغههای جدی فرهنگی کشور است که امیدواریم با تغییراتی در سیاستهای فرهنگی، بهبود زیرساختها و بهرهگیری از فرصتهای دیجیتال، کتابخوانی و مطالعه دوباره به یکی از ارکان اصلی رشد فرهنگی و اجتماعی در ایران تبدیل شود.
-
یادداشت؛
کتاب گویا؛ مطالبه و نیاز جدی نیروهای صنعتی در عسلویه
بوشهر – برودت و زمختیهای فضای صنعتی جنوب استان بوشهر موجب شده تا مهندسان و کارکنان این منطقه بیش از هر زمانی به شنیدن کتابهای گویا و پادکستها و خلاصهگویی داستانهای پرمخاطب و کلاسیک جهان مشتاق شوند.
-
یادداشت؛
نقش کتابداران در تسهیلگری خواندن کودکان و نوجوانان
خراسانرضوی- کتابدار کتابخانه ثارالله مشهد در سه سناریو با طرح سه پرسش و سه پاسخ و فعالیت پیشنهادی در خصوص چگونگی تسهیلگری خواندن یک کتابدار برای کودکان و نوجوان نوشت.
-
یادداشت؛
در دل علم کودکانه میاندیشیم/ نقش و جایگاه مجله «هۆژین» در آگاهیبخشی به کودکان
کردستان - مجله علمی هۆژین در پی آن است که بهعنوان یک پروژه تحقیقاتی در زمینه آموزش علمی کودکان شناخته شود. این مجله بهدنبال ایجاد نوآوریهای آموزشی در راستای معرفی مفاهیم علمی به کودکان است.
-
به بهانه جشنواره فیلم فجر؛
خودآیینی در اقتباس
قم - نباید این نگاه وجود داشته باشد که فیلمهای اقتباس شده را صرفا به عنوان اثر اقتباسی مورد بررسی قرار داد بلکه باید به عنوان آثاری خودآیین و بازبینیهای بسط یافته از آثار پیش از خود، مورد بررسی قرار گیرند.
-
شنبههای خیامی – ۴
«ور خوب آمد، خرابی از بهر چراست؟» و روایتی از تداعی حیرت
بوشهر - رباعی «دارنده، چو ترکیب طبایع آراست / باز از چهسبب فکندش اندر کم و کاست؟ …»؛ ازجمله پرسروصداترین رباعیات فارسی است و حیرت موجود در آن دلیل قوی است که این رباعی را از خیام بدانیم، زیرا که جنم و فکر اصلی خیامی در این رباعی نهفته است.
-
یادداشت؛
نگاهی کوتاه به کارنامۀ داستانی مهین بنیطالبی
چهارمحال و بختیاری- من تمامِ دوران کودکیام شنوندۀ خاطرات و قصّههای مادربزرگ بودم. مادربزرگ با قصّهها و خاطراتش، مرا در حیرت فرومیبرد؛ میخکوب میکرد و از دنیایِ واقعی که در آن زندگی میکردم، دور میکرد.
-
یادداشت؛
تأثیرپذیری مخاطب از کتاب
بوشهر – آشنایی آرتور شوپنهاور با متنی درباره اسم اوپانیشادها، آینده اندیشه او را رقم زد و از او شخصیتی ساخت که بعدها نیچه به آن عشق ورزید و امروزه فیلسوفان شرقگرا در پی احیای آن هستند.
-
یادداشت؛
«افسانه شاماران»؛ رمانی ماجرامحور و اخلاقی
ایلام- شاماران نماد زیبایی و برکت است و مردمان کُرد معتقدند که سبب بخت و پیروزی میشود. «افسانه شاماران» کتاب جالبی است که با روایتی ساده و روان، اما ماجرامحور سعی در بازگویی قصههای ادبیات شفاهی مردمان کُردنشین دارد.
-
یادداشت؛
منصور یاقوتی و ریشههای کردی در آثارش
ایلام- در اغلب آثار منصور یاقوتی هویت، فرهنگ، گویش و لهجه و زبان کردی متجلی است و او آگاهانه به کنکاش و واکاوی فرهنگ و زبان غنی کردی میپردازد.
-
یادداشت؛
«مواجهه با متن»، «مغازله با مرگ» است
بوشهر - «مواجهه با متن» عباس فضلی همانند اثر دیگر او یعنی «مغازله با مرگ» است. با این تفاوت که اولی سیر زندگی در درون کتابها را آشکار میکند، ولی دومی به مسیر هستی در یادکرد موت اشارت دارد.
-
یادداشت؛
کتابهای زرد؛ مقدمه سطحیشدن فرهنگ مطالعه
خوزستان- عضو هیئت علمی گروه علم، اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید چمران اهواز معتقد است: پیامدهای گسترش و مطالعه کتابهای زرد در جامعه میتواند پیامد نگرانکنندهای را به دنبال داشته باشد و کتابهای زرد بهجای پرورش تفکر انتقادی، ذهن مخاطبان را به سمت سطحینگری سوق میدهند.
-
یادداشت؛
روزگار نامهربان برای آقای چخوف ایران
ایلام- منصور یاقوتی، نویسنده جان آگاه و عمیق بود که با واکاوی لایههای پیدا و پنهان رنجهای انسان معاصر و ثبت و نگهداری در قالب داستان و رمان نشان داد که تنها با قلم متعهد و مردمی میتوان در حافظه مردم و تاریخ ماندگار شد.
-
یادداشت؛
کتابخانه عمومی؛ محور توسعه اجتماعی
لرستان - کتابخانههای عمومی به عنوان محور توسعه، با فراهم کردن دسترسی به اطلاعات، ارتقاء سواد و تقویت روابط اجتماعی، نقش اساسی در بهبود کیفیت زندگی فردی و پیشرفت جوامع ایفا میکنند.
-
یادداشت؛
ادای احترام به معلم ثالث در سریال مهیار عیار/ قدر مفاخر زنده روزگارمان را بدانیم
گلستان- ادای احترام معلم مکتبخانه به میرداماد در سکانسی از سریال مهیار عیار، نشان از جایگاه و اهمیت میرداماد در مقام معلم ثالث و بنیانگذار حکمت یمانی دارد و نیز درسی برای امروز ما است که قدر مفاخر زندهمان را دوچندان بدانیم.
-
یادداشت؛
ماموریتهای مهم فرهنگی استاندار هرمزگان/ پروژهای که بعد از ۴ رئیس جمهور و ۶ استاندار هنوز نیمه تمام است
هرمزگان - استاندار جدید هرمزگان یکسری ماموریتهای مهم فرهنگی بر زمین مانده دارد که میشود در اولویت به آنها پرداخت.
-
یادداشت؛
سرنوشت یک رباعی
بوشهر – رباعی در ادبیات فارسی موجود است که هر کس به ظن خود آن را منسوب به شاعری کرده است؛ یکی ابوسعید ابوالخیر، دیگری مولانا و یکی دیگر هم نجمالدین رازی!
-
یادداشت؛
تاثیر عمیدالملک کندری، بر زبان فارسی در دوران سلجوقیان
خراسانرضوی - هشتم آذرماه سالروز قتل ناجوانمردانه عمیدالملک کندری دیوانسالار ایرانی و فقیه و شاعر پرآوازه قرن پنجم و وزیر دربار سلجوقی است که ساکن نیشابور بود و در دوران وزارتش دستور داد مکاتبات اداری را به فارسی بنویسند.
-
یادداشت؛
«خواندن برای همدلی»؛ بهرهگیری از قدرت کتاب برای تقویت همبستگی اجتماعی
خوزستان- استادیار گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید چمران اهواز معتقد است: خواندن برای همدلی» نهتنها یک شعار برای هفته کتاب و کتابخوانی، بلکه یک فراخوان برای بهرهگیری از قدرت کتاب در تقویت همبستگی اجتماعی و ارتقای روابط انسانی است.
-
یادداشت؛
تاملی بر رویکرد انسانمحور یاحسینی در ادبیات دفاع مقدس
بوشهر- کتاب «رو در روی شیطان» نوشته سیدقاسمم یاحسینی راویت شجاعت، ایثار و از خودگذشتگی شخصیتهایی است کاملاً معمولی و خاکستری. از این حیث یاحسینی نگاهی برابر، باورپذیر، واقعی و غیر ایدولوژیک به شخصیتها و رویدادها دارد، به همین سبب کتاب از شعار و شعارزدگی خالی است.
-
به بهانههفته کتاب؛
سرانه را رها کنیم، کتاب را زندگی کنیم
لرستان - به جای اینکه صرفاً تمرکز بر سرانه مطالعه و کمیت آن داشته باشیم، به ترویج مطالعه مفید بپردازیم و به مردم آموزش دهیم که کتاب خوب را خوب بخوانند و آنرا زندگی کنند.
-
یادداشت؛
نوشتن به سبک کافکا
بوشهر- فرانتس کافکا؛ نویسنده شهیر قرن بیستم، نوشتن را تنها شکل مناسب خود میدانست و بر این باور بود که نوشتن یعنی گشودن بیش از اندازه خود؛ یعنی نهایت صداقت و شیفتگی که خیال میکنی در روابط انسانی آن گم شدهای. پس تا زمانی که آگاه هستی؛ همیشه از آن اِبا داری، چون هر کس تا زمانی که زنده است؛ میخواهد زندگی کند.