-
یادداشت؛
«خواندن برای همدلی»؛ بهرهگیری از قدرت کتاب برای تقویت همبستگی اجتماعی
خوزستان- استادیار گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید چمران اهواز معتقد است: خواندن برای همدلی» نهتنها یک شعار برای هفته کتاب و کتابخوانی، بلکه یک فراخوان برای بهرهگیری از قدرت کتاب در تقویت همبستگی اجتماعی و ارتقای روابط انسانی است.
-
یادداشت؛
تاملی بر رویکرد انسانمحور یاحسینی در ادبیات دفاع مقدس
بوشهر- کتاب «رو در روی شیطان» نوشته سیدقاسمم یاحسینی راویت شجاعت، ایثار و از خودگذشتگی شخصیتهایی است کاملاً معمولی و خاکستری. از این حیث یاحسینی نگاهی برابر، باورپذیر، واقعی و غیر ایدولوژیک به شخصیتها و رویدادها دارد، به همین سبب کتاب از شعار و شعارزدگی خالی است.
-
به بهانههفته کتاب؛
سرانه را رها کنیم، کتاب را زندگی کنیم
لرستان - به جای اینکه صرفاً تمرکز بر سرانه مطالعه و کمیت آن داشته باشیم، به ترویج مطالعه مفید بپردازیم و به مردم آموزش دهیم که کتاب خوب را خوب بخوانند و آنرا زندگی کنند.
-
یادداشت؛
نوشتن به سبک کافکا
بوشهر- فرانتس کافکا؛ نویسنده شهیر قرن بیستم، نوشتن را تنها شکل مناسب خود میدانست و بر این باور بود که نوشتن یعنی گشودن بیش از اندازه خود؛ یعنی نهایت صداقت و شیفتگی که خیال میکنی در روابط انسانی آن گم شدهای. پس تا زمانی که آگاه هستی؛ همیشه از آن اِبا داری، چون هر کس تا زمانی که زنده است؛ میخواهد زندگی کند.
-
یادداشت؛
آقای استالین؛ دوشنبه یادتان نرود!
قم - آقای استالین، عنوان سفرنامه مصور پر از عکس و ویدئو است که میتوانیم مزه غذاهایی را که نویسنده مزهمزه کرده و خورده است را بچشیم و لذت پرسهزدن در طبیعت تاجیکستان را حس کنیم.
-
سهشنبهها با «رهنامه»- ۴
توصیههایی به جوانان؛ از اخلاق تا زندگی اجتماعی
خراسانرضوی- هر سهشنبه یک موضوع از مجموعه ۴۰ جلدی «ره نامه» را به قلم علیرضا بیاباننورد استاد دانشگاه و پژوهشگر در ایبنا بررسی خواهیم کرد.
-
یادداشت؛
«نوشتن» به سبک و سیاق همینگوی
بوشهر- ارنست همینگوی به دشواری نوشتن آگاه بود و بر این باور بود که «بهترین نوشته هر کس بیتردید زمانی به قلم میآید که عاشق است. در هر حال، علم و معرفت، مسئولیت بیشتری از نویسنده میطلبد و این نویسندگی را دشوارتر میکند.»
-
یادداشت؛
نگاهی به «نظم کیهانی تا عدالت سیاسی در عهد ساسانی»
سمنان- «نظم کیهانی تا عدالت سیاسی در عهد ساسانی»؛ جستجویی در اعماق تاریخ برای عدالت در حکمرانی است که هانی رستگاران محقق و پژوهشگر، در مورد آن یادداشتی برای خبرگزاری کتاب ایران نگاشته است.
-
یادداشت؛
«رووژگارِ» محمدعلی قاسمی
ایلام- در استان ایلام حیات نشریات مکتوب محلی مدتهاست که به نفستنگی افتاده و صدای خاموش شدنشان را متاسفانه به زودی خواهیم شنید، اما در این میان تولد ماهنامه ادبی، فرهنگی و هنری «رووژگار» به صاحب امتیازی و مدیر مسئولی «محمدعلی قاسمی»، گرمایی تازه و رونقی مطلوب به فضای رسانهای استان داده است.
-
یادداشت مهمان؛
بوموسی؛ جزیره ایرانی خلیج فارس
لرستان- در صدسال اخیر و به انگیزههای تعدیجویانه با استفاده از فرصت همجواری جزیره «بوموسی » با شیخنشینهای خلیجفارس، نام ایرانی آن به «ابوموسی» جعل شده است، اما باید گفت تغییرات و تطورات زبان که تغییر در اندیشه و درک مفاهیم را نیز در پی دارد تنها به وضع و جعل وابسته نیست.
-
یادداشت؛
تنها سلاح اسیر، زبان و بیان اوست
کهگیلویه و بویراحمد- تنها سلاح اسیر، سلاح زبان و بیان اوست و کارکرد این سلاح را زینب کبری سلام الله علیها به خوبی نشان داده بود.
-
یادداشتی به مناسبت روز بزرگداشت حافظ؛
یادمانه از نگاه حافظ
لرستان - محمدجعفر محمدزاده در یادداشتی به مناسبت روز بزرگداشت حافظ نوشته معتقد است: اگر رکن مهم یادمانه «نوستالژی» را بازگشت به گذشته بدانیم، حافظ میتواند که این گذشته پُرپرسش را بازگو کند.
-
در سوگ نخستین سالگرد راشد محصّل؛
راشدمحصل؛ دانشمندی متواضع و فرزانهای آزاده
خراسان رضوی– استاد محمدرضا راشدمحصل دانشمندی متواضع و فرزانهای آزاده و شریف بود، از آنان که مانندشان کمتر یافت میشود.
-
یادداشت؛
«خواندن» از نگاه مارسل پروست
بوشهر - یکی از بزرگترین و جذابترین خصوصیات کتابهای خوب این است که ممکن است نویسنده آن را نتیجهگیری بنامد و خواننده انگیزش. ما قویاً احساس میکنیم خِردمان از آنجایی آغاز میشود که از آنِ نویسنده قطع میشود و مایلیم پاسخهایمان را بدهد، حال آنکه تنها کاری که از عهده او برمیآید، این است که امیالمان را تشدید کند. این است ارزش خواندن (کتاب).
-
یادداشت؛
نقش کتابخوانی در یک روابط عمومی موفق و پیشرو
خراسان رضوی– مدیرمسئول نشریه راهبرد معتقد است که روابط عمومی نیازمند نگارش متون شفاف و جذاب است و کتابخوانی به ویژه در حوزههای مختلف ادبیات و علوم انسانی، مهارتهای نوشتاری فرد را تقویت میکند.
-
یادداشت؛
زبان فارسی در کشورهای حاشیه خلیج فارس و عراق؛ از زوال تا احیاء
بوشهر- احیای زبان فارسی در منطقه خلیج فارس که روزی از نفوذ فرهنگی و تجاری بالایی برخوردار بود، بخشی از تلاشهای فرهنگی ایران در سالهای اخیر است تا دوباره این زبان در این منطقه جایگاه سابق خود را بازیابد.
-
یادداشت؛
پزشکی نویسنده با هدف آموزشیِ ارزنده
بوشهر- گیسو حاتمی، پزشک تهرانی بزرگشده در جنوب است که هدفش از نوشتن داستانهای متعدد، ورود به دنیای حرفهای داستاننویسی نبوده، بلکه به دنبال آموزش صحیح در برخوردهای متفاوت سنی انسانهاست که به این مهم به خوبی و با مطلوبیت کامل به سرانجام رسیده است.
-
یادداشت؛
برای «پری خانه ما» یک بار خواندن کم است
کتاب « پری خانه ما» آخرین اثر «بهناز ضرابیزاده» است، این کتاب سراغ مادر، همسر، خواهر و برادر شهدا رفته تا قصه زندگی و رشادت آنها را به رشته تحریر درآورد.
-
یادداشت؛
«رازهای عباسک»؛ شکوه یک زن شهید عیالوار در روزهای سرخ جنگ
بوشهر- «رازهای عباسک» داستان مادر شهید و عیالوار از اهالی جنوب است که داشتن فرزندان بیشتر را برکت میدانست و با درایت از پس مدیریت زندگی سخت ملوانی در روزهای جنگ و تربیت ۸ فرزند برآمد؛ او با اهتمام حمیده انصاریپور، نویسنده جنوبی به عنوان یکی از اسوههای اقتصاد مقاومتی و حافظ بنیان خانواده در تاریخ زنان جنوب معرفی شده است.
-
یادداشت مهمان؛
چرا ادبیات؛ چرا داستان؟
خراسان رضوی - پژوهشگر و فعال حوزه ارتباطات و رسانه در یادداشتی به مناسبت روز سینما نوشت: شاید سینما بدون اقتباس از ادبیات داستانی بتواند به حیات خود ادامه دهد؛ اما اینکه برای حفظ استقلال هنری، سرمایه عظیم ادبیات را از دست دهد، به هیچ وجه به نفعش نیست.
-
یادداشت؛
«معینالسلطنه و ۱۲ مرد اعدامی»؛ اثری متمایز و هنرمندانه با قابلیت اقتباس
لرستان - محمد حنیف نویسنده ادبیات داستانی و پژوهشگر با نگاهی به کتاب «معینالسلطنه و ۱۲ مرد اعدامی» این اثر را متمایز و هنرمندانه با قابلیت اقتباس دانست و گفت: این کتاب تاریخ صرف نیست و در عین حال، قصه خالص نیز نیست و البته مولف آن در خلقش به تاریخ وفادار بوده است.
-
یادداشت؛
کتابی که منبع جامع تاریخ سیستان شد
سیستانوبلوچستان- «ساعت از یک بامداد نیز گذشت»، عنوان یادداشتی است که پیرامون یک کتاب با عنوان «تاریخ صفاریان سیستان و ملوک نیمروز» به ایبنا رسیده است.
-
یادداشت؛
موکب هنرمندان ایلام و ایران (شین)؛ وعدهگاه عشق و دلدادگی
ایلام- موکب هنرمندان ایلام و ایران (شین) در چند سال اخیر فعالیت فرهنگی هنری را در قالب اجرا و برگزاری برنامههای مختلف آغاز کرده که امسال نیز پس از برگزاری جلسات و هماندیشیهای لازم با روسای انجمنهای فرهنگی هنری استان، توسط ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام برپا شد.
-
یادداشت؛
«خانه داجیوند»؛ شاعر خواص هلیلانی
ایلام - علیرضا شوهانی عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام و از اعضای موسس دبیرخانه زبان و ادبیات کردی ایلامی در یادداشتی به معرفی «خانه داجیوند» شاعر کردیسرای هلیلانی پرداخته است.
-
شنبهها با شرح مثنوی - ۳۳
حکایت خَرگیران در مثنوی معنوی
چهارمحال و بختیاری - اگر انسان متوجّه شود کیست و به کدام ساحتِ متعالی تعلّق دارد، هرگز نگرانِ بیتمییزیِ مُشتَبَهْکاران نخواهدبود.
-
به بهانه رونمایی از «شمایل پیکار» و مشکلات ناشران لرستانی؛
عدم حضور ناشران و نویسندگان در مراسم رونمایی کتاب
لرستان - مدیر مسئول انتشارات پراکنده خرمآباد با انتقاد از برگزاری مراسم رونمایی کتاب بدون رعایت آداب حرفهای آن در لرستان گفت: متاسفانه اغلب کتابها در این استان یا بدون حضور نویسندگان و ناشران رونمایی میشوند یا نویسنده و ناشر بدون هیچ صحبتی درباره اثر و شیوههای تدوین و نگارش، کار خود را در هیاهوی مدیران، رونمایی شده میبینند.
-
یادداشتی بر کتاب «غوره غوره عسل زنبوره»؛
تبلور عشق پدر و فرزندی در «غوره غوره عسل زنبوره»
همدان - کتاب«غوره غوره عسل زنبوره» از عشق سخن میگوید، عشق پدر و فرزندی، محبت پدر به فرزندش که او را با نامی خاص صدا میزند، برایش شعر میخواند و قربان صدقهاش میرود، اما وقتی جنگ میشود برای حفظ وطن و اعتقاداتش از فرزندش میگذرد.
-
یادداشت؛
«ماجده»؛ روایتی مفصل از زنان جنوب
بوشهر - رمان «ماجده» نوشته فریبا جعفری، نویسنده باتجربه جنوبی یکی از آثار شاخص در حوزه ادبیات اقلیمی است. نثر روان و جذابی دارد و پر حادثه و پر کشش است که مخاطب را با خود همراه میکند. این رمان را میتوان از منظرهای مختلف مورد مطالعه قرار داد. با توجه به انبوه زنان جنوبی و شخصیتپردازی قابل توجه آنها میتوان «زنان در رمان ماجده» را مفصل و مستقل به مطالعه نشست.
-
یادداشت؛
منصور یاقوتی، یکی از راهگشایان ادبیات داستانی و کودک و نوجوان
ایلام- منصور یاقوتی، نویسنده و پژوهشگر معاصر، یکی از راهگشایان ادبیات داستانی در غرب کشور و از پژوهشگران فرهنگ و ادبیات کردی است و با انتشار آثار بسیار، نقشی مهم در توسعه فرهنگ کتابخوانی و نگهداری و ثبت آثار ادبیات شفاهی داشته است.
-
یادداشت؛
«برچیدن کتابخانهام»؛ گزارش یک کتاب
بوشهر - «برچیدن کتابخانهام» اثر آلبرتو مانگل با ترجمه «نیما م. اشرفی» را میتوان با «زیستن با کتاب» طریف خالدی، ترجمه محمدرضا مراوارید همسو دانست. هر دو نویسنده، زندگی خودنوشتشان را بر اساس کتابهایی که خواندهاند؛ در معرض دید ما قرار میدهند.