-
بررسی و نقد «هفت هزار و سیصد و یک روز بعد» برگزار شد؛
این رمان نگاه انسانیتری به مسئله جنگ دارد
حمید بابایی، منتقد ادبی گفت: در مقابل بسیاری از رمانهایی که در مورد جنگ نوشته شدهاند و به نفرت از دشمن پرداختهاند. در این اثر، ما شاهد روایتهایی هستیم که نگاه انسانیتری به مسئله جنگ دارند.
-
نگاهی به عملیات اچ_۳؛
حملهای بیباکانه در سکوت
عملیات اچ-۳ یکی از بزرگترین و پیچیدهترین عملیاتهای هوایی در تاریخ جنگ ایران و عراق بود. در این عملیات، فانتومهای نیروی هوایی ارتش ایران در ۱۵ فروردین ۱۳۶۰ پایگاههای هوایی عراق در عمق ۱۰۰۰ کیلومتری این کشور را بمباران کردند و بیش از ۴۸ فروند هواپیمای عراقی را از بین بردند.
-
معرفی کتاب «نذر آب»؛
نذری که قبول شد/ روایت یک جوان دهه هفتادی از جنگ در سوریه
کتاب «نذر آب» روایت زندگی شهید مدافع حرم عباس آبیاری است. این کتاب روایتی از مواجهه یک جوان دهه هفتادی با اتفاقات روز و جنگ سوریه است.
-
معرفی کتاب «ملاقات با دلفینها»؛
روایتی از پیچیدهترین خطرناکترین عملیاتهای غواصی جنگ ایران و عراق
خدای دریای طوفان با خدای ساحل آرامش فرقی نمی کند. خدا همان خداست،اما این طرز نگاه آدمی است که در طوفان تغییر می کند.طوفان چشم دل را از رنگ ها و نقش های سخیف می شوید و چون چشم دل پاکیزه شد، انسان رخصت تماشای نوری را می یابد که خدا در سینه اش به امانت گذاشته است. حکمت گم شدن و گرفتاری گردان یونس در شب طوفانی خلیج فارس دقیقا به همین قصه برمی گردد.
-
مرور کتابهای مطرح شده در سالی که گذشت؛
«جنگ و دولت»؛ درسها و نکاتی برای امروز/ «دختران قبیله جنگ»، روایتی تلخ از گروگانگیری زنان یک روستا
در سالی که گذشت چندین کتاب در حوزه جنگ تحمیلی و مقاومت نامشان مطرح شد که در گزارش زیر مروری کوتاه به این کتابها شده است.
-
در سالگرد بمباران شیمیایی حلبچه؛
ناگفتههایی از وضعیت مردم حلبچه به روایت یک شاهد عینی
غلامرضا صالحی، در یادداشت روزنوشت خود «راه خون» درباره بمباران حلبچه مینویسد: آن قدر صحنههای جنایتبار دشمن در شهر حلبچه وسیع و بزرگ است که توصیف آن امکان ندارد. تنها با چشم و گوش و حواس شامه است که میتوان رذالت و پستی دشمن و مظلومیت مردم را دید و لمس کرد.
-
نبرد بزرگ زمستانی در جبهه شمالی؛
بیتالمقدس ۲؛ جنگ با آسمان و زمین
دشمن را غافلگیر کردیم، اما مشکلات دیگری سر راه نیروهای ما وجود داست. نوشتهاند آنچه کار پیشروی بیشتر یگانها را مختل کرد معضل جاده و نبود عقبه مناسب برای آوردن توان یگانها پای کار بود. توان نیروهای پیاده نیز عمدتاً صرف جنگ با زمین و مقابله با اوضاع جوی بسیار طاقتفرسا بود، بهگونهای که پیمودن مسیرهای طولانی از نقطه رهایی تا خط، در میان برفهای انبوه و کوههای بلند، رمق و نفس نیروها را بریده بود.
-
دهه پایانی دی ماه و یادی از دو شهید هستهای؛
ده برابر دور کره زمین
هفتهای چهار پنج بار بین نطنز و کاشان و تهران میرفت و میآمد. نه یک ماه و دوماه، نه یک سال و دو سال؛ هشت سال کارش همین بود. یک بار حساب کردم، مصطفی شاید این مدت بیشتر از پانصدهزار کیلومتر رفته و آمده؛ ده برابر دور کره زمین.
-
به مناسبت سالروز شهادت شهید ستاری؛
شهید ستاری با نگاهی به کتاب «روایت ناتمام»
میگفت جز مرگ، هر کاری چاره دارد. فقط آدم باید ببیند و بپرسد از کجا باید شروع کند و چه کار کند. حتی اگر شکست هم خورد باید ببیند که چه شده که شکست خورده. باید از شکستش بهره ببرد.
-
کتابها و پرسشها؛
چه نسبتی با غزه داریم؟
«پایی در غزه» نوعی جستوجو است، جستجو از طریق روایت، که از مسیرهای مختلفی میگذرد. یکی ماجرا را عاطفی میبیند، دیگری به فلسفه پناه میبرد و راوی سوم خودش را به دامن الهیات میاندازد. جای جامعهشناسی و علوم سیاسی نیز خالی نمیماند و البته تاریخ، که پای ثابت اندیشیدن به مسائل ما و جغرافیای ماست.
-
دوران افول و آمارهای کاهشی فرا رسید؛
تأثیر جنگ بر صنعت چاپ و نشر سوریه و لبنان
زمانی میگفتند «مصر تألیف میکند، لبنان چاپ میکند و عراق میخواند»، اما اکنون دیگر این جمله را به کار نمیبرند. طبق آماری، که بسیاری آن را خوشبینانه میدانند، اکنون هر لبنانی بهطور متوسط سالی حدود سه کتاب میخواند، در حالی که شش سال پیش، این رقم به سالی بیش از پنج کتاب میرسید.
-
در افتتاحیه مجموعه تلویزیونی «تنها گریه کن» مطرح شد؛
«تنها گریه کن» از شب یلدا در قاب تلویزیون/ ماجرای هدیه امام حسین (ع) به مادر شهید معماریان
مراسم افتتاحیه مجموعه تلویزیونی «تنها گریه کن» به تهیهکنندگی میلاد حاجی پروانه و کارگردانی علی درخشنده پنج شنبه ۲۲ آذر در تالار ایوان شمس برگزار شد.
-
یادی از عقاب تیزپرواز جبهههای جنگ؛
کتابی صوتی درباره شهید احمد کشوری
داستان زندگیاش را که میخوانیم، جذب آن اراده و عزمی میشویم که همیشه در کارها نشان میداد، شیفته آن روحیه مردانه و جدیاش میشویم که یکی از مهمترین خصایص او بود و از شجاعت و کاربلدیاش به وجد میآییم.
-
به بهانه زادروز مرتضی سرهنگی؛
مروری بر آثار گرانبهای این نویسنده در حوزه ادبیات پایداری
مرتضی سرهنگی، روزنامهنگار و پژوهشگر برجسته ادبیات پایداری، با تالیف کتابهایی در عرصه جنگ و مقاومت، توانسته است گوشههایی از تاریخ ایران را در دل آثارش جاودانه کند. از خاطرات اسارت و زندگی نظامیان عراقی تا روایتهای بیبدیل از شخصیتهای برجسته، سرهنگی با قلم خود تاریخ معاصر ایران را به نسلهای آینده منتقل کرده است.
-
جنگ تحمیلی در پاییز ۱۳۶۰ به روایت چند کتاب؛
با طریقالقدس به سوی بستان
حتی میدانستیم فرمانده تیپ دشمن هر صبح از هشت تا هشتونیم بیرون سنگرش ورزش میکند. تعداد نخلها، نفربرها، سنگرها، دیدهبانها، زمان تعویض پست، زمان تیراندازی و زمان توزیع غذایشان را هم میدانستیم.
-
سالروز شهادت دومین شهید هستهای؛
دو کتاب با موضوع زندگی و کوششهای شهید شهریاری
ما کیف میکردیم که میشود عاشق بود و عالم بود. چه ساده نشناختیمت استاد. استاد صاحب مکتب ما... تو با رفتنت هم بلوغ را برایمان معنا کردی و بلوغ یعنی رسیدن و رساندن...
-
به مناسبت چهلمین روز شهادت یحیی سنوار؛
دق الباب مسجد الاقصی پس از جنگی طولانی رخ میدهد
چهل روز از شهادت سردار یحیی سنوار میگذرد؛ مروری بر صحبتها و دستنوشتههای او در این روز خالی از لطف نیست.
-
تصویر و تأثیر شهید فخریزاده؛
از کتاب «تویی که نشناختمت» تا فیلم کوتاه «پای پرواز»
در کتاب «تویی که نشناختمت» میخوانیم شهید فخریزاده برای آمریکا و دیگر بدخواهان خطرناکتر از دکتری فخریزاده دانشمند هستهای است. رقیب کینهتوز، فخریزاده را به آرزوی دیرینهاش رساند، ولی دهها فخریزاده را برای ادامه راه او در عرصه دانش و فناوری همپیمان و مصمم کرد. در فیلم کوتاه «پای پرواز» بازآفرینی میشود.
-
حماسهای در اولین پاییز جنگ تحمیلی؛
عملیات مروارید و نبرد در آبهای در خلیج فارس
عملیات مروارید، سومین و مهمترین عملیات دریایی ارتش ما در اوایل جنگ تحمیلی بود و در آن ضربهای سنگین به دشمن وارد آمد. ضربهای چنان سنگین که نیروی دریایی بعثیها را از کار انداخت و دو اسکله بزرگ دشمن را از دور خارج کرد.
-
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد؛
۵ راهبرد تقریظهای رهبر انقلاب
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ترویج سیر و سلوک معنوی، الگوسازی ، توجه به رویشهای انقلاب؛ توجه به سرمایههای معنوی و گسترش روحیه مقاومت و تابآوری را ۵ راهبرد تقریظهای رهبری دانست.
-
به مناسبت سالروز شهادت مهدی زینالدین؛
فرمانده نیمخیز راه نمیرود
گفتم: «مهدی جان! تو دیگه عیالواری. یک کم بیشتر مواظب خودت باش.» گفت: «چی کار کنم؟ مسئولیت بچههای مردم گردنمه.» گفتم: «لااقل توی سنگر فرماندهیت بمون.» گفت: «اگه فرمانده نیمخیز راه بره، نیروها سینهخیز میرن. اگه بمونه تو سنگرش که بقیه میرن خونههاشون.»
-
نگاهی دوباره به سه کتاب؛
شهادت، قهرمانی و رستگاری
پایان آبان از تقریظهای مقام معظم رهبری بر سه کتاب «مجید بربری»، «بیست سال و سه روز» و «هواتو دارم» رونمایی میشود. مناسبت این رونمایی، روز قهرمان ملی است و برگزارکنندگانش، برای این مراسم عنوان «قهرمان» را انتخاب کردهاند.
-
نگاهی به شماره نهم دوفصلنامه «اندیشنامه پایداری»؛
از تامل در ترجمه برای اعراب تا شور و شر صدام در موزه قادسیه
شماره نهم «اندیشهنامه پایداری» به موضوع ادبیات محور مقاومت اختصاص داده شده و در گفتوگو با نویسندگان و فرهیختگان داخلی و خارجی از جمله کشورهای لبنان و سوریه موضوعات این حوزه را واکاوی کرده است.
-
جنگ تحمیلی به روایتهایی دیگر؛
سه کتاب درباره پرستاران و دفاع مقدس
شور و حالی داشتم که نگو. فقط میخواستم تا آنجا که میشود یک نفر بیشتر زنده بماند. دیگر مهم نبود. هر مجروحی را که شهید میشد، فوری بغل میزدیم و میبردیم سردخانه. دکتر و پرستار و رئیس بیمارستان نداشت. همه همینجوری بودند.
-
نگاهی به یک کتاب و روایتی از عملیات محرم؛
انگار دستی آن بالا هوای ما را داشت
اگر طوفان هم نمیشد، باید میرفتند. البته من نمیدانم که اگر طوفان نمیشد، چه اتفاقی میافتاد، زیرا هیچ تمهیدی برای آن در نظر نگرفته بودند و اگر هم در دید عراق میرفتند، احتمالاً باید با هوشیاری دشمن به خط میزدند. اما طوفان کاری کرد که عراقیها اصلاً ما را ندیدند و رزمندگان ما بهراحتی وارد منطقه شدند.
-
به مناسبت سالروز شهادت حسین فهمیده
داستان قهرمانی از قهرمانان دفاع از خرمشهر
نوحهخوان با بلندگو میخواند: «این حسین کیست که عالم همه دیوانه اوست، این چه شمعی است که جانها همه پروانه اوست» و حسین هم همراه بقیه زنجیر میزد و میخواند: «این حسین کیست...»
-
پدافند غیرعامل با نگاهی به کتابها و پژوهشها؛
کمترین خسارت، حداقل تلفات
پدافند غیرعامل با مفهوم کلی دفاع در برابر تهاجم، بدون استفاده از سلاح و درگیرشدن مستقیم، سابقهای طولانی در تاریخ بشری به قدمت خلقت انسان دارد. از اینرو نه موضوعی جدید است و نه به زمان ما اختصاص دارد.
-
در نشست «کالبدشکافی یک رویا: امید و مسئله فلسطین» مطرح شد؛
«تخیل اجتماعی» امکان طراحی آینده است/ رویای اجتماعی آزادی به ملت فلسطین نیرو میدهد
نشست «کالبدشکافی یک رویا: امید و مسئله فلسطین» شنبه ۲۸ مهرماه برگزار شد.
-
نبردی کوهستانی در روزهای پایانی مهر ۱۳۶۲؛
تصویر عملیات والفجر ۴ از میان خاطرات و پژوهشها
بُعد انسانی جنگ تحمیلی، آن انگیزه و ایمانی که رزمندگان ما را به حرکت وامیداشت اگر نه حلقه مفقوده، که موضوع همچنان جذابی برای روایت کردن و خواندن و اندیشیدن است. به تعبیری، دفاع مقدس را بدون این بُعد انسانی نمیتوان درست درک کرد.
-
بیستم مهر و یادی از خلبان قهرمان شهید عباس دوران؛
مرد، روی حرفش ماند
گفته بود که بههیچوجه تن به اسارت نمیدهد. تعبیر خود شهید دوران این بود که «بعثیها آرزوی اسارت من را به گور خواهند برد.» مرد، روی حرفش ماند.