اسماعیلپور در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره کتاب در دست انتشارش گفت: «زیر آسمانهای نور» کتابی درباره نقد اسطورهای است و سه فصل آن به صورت تخصصی به نقد شعر اختصاص یافته است.
وی با اشاره به پایان مراحل انتشار این کتاب و عرضه قطعی آن در نمایشگاه بینالمللی کتاب امسال اظهار داشت: بخشهایی که به نقد شعر اختصاص یافتهاند درباره «نقد اسطورهای شعر نیما یوشیج»، «نقد اسطورهای شعر سهراب سپهری» و «نقد اسطورهای شعر احمد شاملو» است.
این پژوهشگر افزود: به عبارت دیگر اسطوره در اشعار این سه شاعر نقد و بررسی شده است. بخشهای دیگر این کتاب نیز به مباحث کلی نقد اسطوره و هنر و همچنین چیستی نقد اسطورهای اختصاص یافته است.
وی در ادامه با تاکید بر این که می توانیم به جهان شعر از دیدگاه اسطورهشناسی وارد شویم، توضیح داد: اگر چنین دیدگاهی را داشته باشیم بهطور حتم مباحث تازهای که از نظر منتقدان شعر غایب مانده است روشن میشود.
اسماعیلپور شعر «ققنوس» نیما یوشیج را شعری معرفی کرد که زمینه اسطورهای دارد و تشریح کرد: نخستینبار شعر اسطورهای ایران باستان در «شاهنامه» فردوسی تجلی مییابد. البته در شعر معاصر نیز اسطوره نقش موثری ایفا میکند. اما بهطور کلی نقد اسطورهشناختی در ایران ناشناخته است و شایسته است که در این زمینه پژوهشهای گستردهتری صورت بگیرد.
وی ادامه داد: در این حوزه تاکنون رسالههای دانشگاهی بسیاری تهیه شدهاند؛ اما پرداختن به نقد اسطورهای به ویژه در زمینه شعر معاصر و در قالب کتاب برای نخستینبار در این اثر صورت گرفته است.
این شاعر در پایان اظهار داشت: پیشتر مقالهای از من با عنوان «اسطوره کیخسرو در شاهنامه» در مجله «بخارا» به چاپ رسید. همچنین در نظر دارم مبحث اسطوره در شعر دیگر شاعران معاصر را نیز بررسی کنم.
ابوالقاسم اسماعیلپور، اسطورهپژوه، مترجم و شاعر متولد ۱۳۳۳ در بابل و فارغالتحصیل دکتراى فرهنگ و زبانهاى باستانى از دانشگاه تهران است. نخستین اثر او با عنوان «شلی و دفاعنامه گیاهخواری» در سال ۱۳۵۴ در تهران منتشر شد.
وی هم اکنون دانشیار دانشکده ادبیات و علوم انسانى دانشگاه شهید بهشتى تهران و استاد مدعو دانشگاه مطالعات بین المللى شانگهاى از سپتامبر ۲۰۰۴ تاکنون است. او همچنین عضو پیوسته انجمن انسانشناسان ایران، هیات تحریریه مجله انسانشناسى دانشگاه تهران، عضو هیات تحریریه مجله علوم انسانى و اجتماعى دانشگاه مازندران، عضو انجمن ایرانشناسى اروپا و عضو انجمن بینالمللى مطالعات مانوى نیز هست.
از آثار تالیفى او مىتوان به کتابهاى «اسطوره آفرینش در آیین مانى»، «اسطوره بیان نمادین»، «ادبیات مانوى»(با همکارى مهرداد بهار)، «سرودهاى روشنایى»(شعر ایران باستان و میانه و سرودهاى مانوى) و «Manichaean Gnosis» اشاره کرد.
اسماعیلپور همچنین ۱۶ کتاب در زمینه اسطوره و شعر ترجمه کرده است که «هنر مانوى»، «زبور مانوى»، مجموعه ۶ جلدى «دانشنامه اساطیر جهان»، «آیین گنوسى و مانوى»، «اسطوره»، «ضمیر پنهان»، «رویاها»، «درخت درون»(برگزیده اشعار اکتاویوپاز)، «سنگ خورشید و دامنه شرق»(مجموعه اشعار اکتاویوپاز در دو جلد)، «میان خورشیدهاى همیشه» (برگزیده شعر جهان)، «آلاچیق چلچلهها»(برگزیده شعر چین و ژاپن) از جمله این ترجمهها هستند.
«بر سنگفرش بیبازگشت»، «هر دانه شن» و «تا کنار درخت گیلاس» عنوان مجموعه شعرهای منتشر شده این شاعر است.
دوشنبه ۱۵ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۰:۴۹
نظر شما