چهارشنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۷:۲۵
ديدار با «كودك مسلمان بلوچ» در خانه‌ي هنرمندان تهران

نمايشگاه هفته‌ي فرهنگي سيستان و بلوچستان در خانه‌ي هنرمندان داير شده است. در كنار كتاب، مجله و ساير محصولات فرهنگي، رنگ و بو و رايحه‌ي كويري سيستان و بلوچستان، نيز به واسطه‌ي اين نمايشگاه در پارك هنرمندان پيچيده است.

ايبنا نوجوان: فضاي خانه و پارك هنرمندان چند روزي است كه ميهمان رنگ‌ها و نقش‌هايي از ديار سيستان و بلوچستان است. در ميان اين رنگ‌ها و نقش‌ها مي‌شود كتاب‌هايي با زبان كهن بلوچي را نيز يافت؛ آثاري كه مُعَرف فرهنگ و زباني اصيل هستند و مي‌كوشند با ثبت گوشه‌هايي از تاريخ و فرهنگ مردم اين استان، اين ميراث را به شكل مكتوب حفظ كنند.

وقتي از سيستان و بلوچستان صحبت به ميان مي‌آيد، ناخودآگاه به ياد شاهنامه و رستم دستان مي‌افتي و در خاطرت مي‌آيد كه اين ديار، چه تاريخ كهني دارد. بخشي از اين تاريخ و فرهنگ قديمي را مي‌توان در كتاب‌هاي به نمايش درآمده در نمايشگاهِ هفته‌ي فرهنگي استان سيستان و بلوچستان مشاهده كرد.

اگرچه سهم كتاب‌هاي كودكان و نوجوانان در اين ميان بسيار اندك است. كتاب‌هاي «اف خان ئه غوب» (هفت خان يعقوب)، «صد پند، صد حبه قند» و «فرهنگ منظوم دهباني به گويش سيستاني»‌ اثر «غلام‌علي رئيس الذاكرين دهباني» از جمله‌ي آثاري است كه به زبان سیستانی منتشر شده و نوجوانان را با افسانه‌ها، پندهاي محلي مردم بلوچستان و فرهنگ واژه‌هاي اين زبان آشنا مي‌كند. اين كتاب‌ها را انتشارات «جهان كتاب» شهر زاهدان منتشر و روانه‌ي بازار كتاب كرده است.

انتشارات «نيزار» هم آثاري با موضوع تاريخ و گردشگري استان سيستان و بلوچستان به نمايشگاه كتاب آورده است. در غرفه‌ي اين نمايشگاه، تنها يك كتاب براي گروه سني نوجوان ديده مي‌شود. كتاب «بازي‌هاي بومي محلي استان سيستان و بلوچستان» اثر «پروانه عارضي» مجموعه‌اي از بازي‌هاي محلي اين استان را در خود ثبت كرده است. 


بخش عمده‌اي از نمايشگاه نيز به آثار نويسندگان مطرح استان سيستان و بلوچستان اختصاص يافته است. «غلام‌رضا عمراني» نويسنده‌ي باسابقه‌ي كتاب‌هاي فارسي دبستان تا دانشگاه، يكي از اهالي اين استان است كه هر كودك، نوجوان و جواني با آثار و نوشته‌هايش در كتاب‌هاي درسي آشنا است.

ماهنامه‌ي 31 ساله‌ي «كودك مسلمان بلوچ» هم در اين نمايشگاه غرفه دارد. اين ماهنامه با شمارگان 30 هزار نسخه، پرمخاطب‌ترين نشريه‌ي كودك و نوجوان استان سيستان و بلوچستان است و به همت سازمان بسيج مستضعفين منتشر مي‌شود. 

سردبير ماهنامه‌ي «كودك مسلمان بلوچ» درباره‌ي تاريخچه‌ي اين نشريه به خبرنگار ايبنا نوجوان گفت: «انتشار مجله‌ي «كودك مسلمان بلوچ» از سال 59 در شهر ايرانشهر آغاز شد. در آن سال‌ها نشريه با يك دستگاه قديمي تكثير مي‌شد. سال‌هاي بعد با توجه به افزايش مخاطبان مجله، امكان تكثير آن به اين روش از بين رفت و كار انتشار آن ابتدا در كرمان و بعدها در تهران ادامه يافت.»
 


        «محمد عباس‌آبادي»، سردبير ماهنامه‌ي «كودك مسلمان بلوچ»


«محمد عباس‌آبادي» در ادامه افزود: «بيش‌تر دست‌اندركاران اين روزهاي مجله، كودكان و نوجواناني هستند كه سال‌ها پيش خواننده‌ي آن بوده‌اند. در دو سال گذشته با توجه به اقبال بيش‌تر سپاه به كار فرهنگي و خصوصاً اين نشريه، «كودك مسلمان بلوچ» با يك عنوان و ويژه‌ي دانش‌آموزان دو مقطع آموزشي ابتدايي و راهنمايي منتشر مي‌شود.»

«عباس‌آبادي» درباره‌ي شيوه‌ي توزيع اين مجله توضيح داد: «اين مجله با همكاري آموزش و پرورش استان سيستان و بلوچستان در مدارس توزيع مي‌شود. بيش‌تر مخاطبان اين مجله مشترك خريد آن هستند و با توجه به شمارگان محدود، امكان فروش گيشه‌اي آن وجود ندارد. بررسي‌هاي ما نشان ‌مي‌دهد كه افزايش شمارگان تا 50 هزار نسخه، نياز مخاطبان به مجله را پاسخ خواهد داد.»

نمايشگاهِ هفته‌ي فرهنگي استان سيستان و بلوچستان از روز 20 فروردين آغاز شده و تا 26 اين ماه در پارك و خانه‌ي هنرمندان، واقع در خيابان ايرانشهر ادامه دارد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۷
    اين كتاب‌ها به گويش سيستان است نه بلوچي است: گرچه سهم كتاب‌هاي كودكان و نوجوانان در اين ميان بسيار اندك است. كتاب‌هاي «اف خان ئه غوب» (هفت خان يعقوب)، «صد پند، صد حبه قند» و «فرهنگ منظوم دهباني به گويش سيستاني»‌ اثر «غلام‌علي رئيس الذاكرين دهباني» از جمله‌ي آثاري است كه به زبان بلوچي منتشر شده و نوجوانان را با افسانه‌ها، پندهاي محلي مردم بلوچستان و فرهنگ واژه‌هاي اين زبان آشنا مي‌كند. اين كتاب‌ها را انتشارات «جهان كتاب» شهر زاهدان منتشر و روانه‌ي بازار كتاب كرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها