هما بينا، مترجم این کتاب، به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) گفت: اومبرتو اکو، نویسنده کتاب «تاریخ زیبایی»، برای اهل کتاب غریبه نیست. به ویژه در دو دهه اخیر مقالات متعددی از او در نشریههای فرهنگی ادبی به زبان فارسی چاپ شده است (ازجمله ویژه نامه مجله بخارا، تیر 1385) و برخی از کتابهای او نیز به فارسی ترجمه شدهاند، ولی آشنایی ما با امبرتو اکو با انتشار ترجمهای از رمان معروف او «نام گل سرخ» آغاز میشود که موجب شهرت جهانی او نیز شده بود.
وي ادامه داد: «اومبرتو اکو» یکی از نادر اندیشمندان معاصر غربی است که در زمینههای فرهنگی گوناگونی فعالیت داشته است، از مقالات و نوشتههای او در زمینه زیباشناسی، نشانهشناسی و فلسفه گرفته تا طنز نویسیها و قصه نویسیهایش. در فرهنگ غربی، گفته میشود، اکو به عنوان یکی از نظریه پردازان بنیادین مدرنیته تاثیرگذار بوده و نقشی متعادل کننده و واقع بینانه در اندیشه معاصر غرب داشته است.
بينا توضيح داد: کتاب «تاریخ زیبایی» اومبرتو اکو ابتدا به صورت درس نوشتههایی به زبان ایتالیایی در سال 2002 چاپ شد و سپس زیرنظر خود او در سال 2004 به انگلیسی ترجمه شد.
وي در تشريح بخشهاي كتاب گفت: مقدمه و نه فصل از هفده فصلِ کتاب را اکو نوشته است و دیگر فصلها به سرپرستی او به قلمِ «جورلامو دو میکله» استاد فلسفه و همکار او در دانشگاه بولونا در ایتالیا، نوشته شده است. این هفده فصل، که هرکدام شامل بخشهای متعدد است، بررسی زیبایی را به روال معمول پژوهشهای غربی، از تمدن یونان کهن آغاز میکند و با گذشت از دورههای گوناگون تاریخ فرهنگ غرب به زمان حال میرسد. جستجوی او برای یافتن تعریفی از زیبایی در دوران کنونی به ويژه برای نسل امروزی جالب است.
بينا با بيان اينكه دو نکته كتاب «تاریخ زیبایی» را از آثار مشابه خود متمایز و خواندنیتر میکند، اظهار داشت: نخست، گستردگی بررسیهای مربوط به زیبایی در ژانرهای مختلف هنرهای تجسمی، ادبیات، هنرهای نمایشی، فلسفه، اسطوره، الهیات و دورانهای گوناگون از یونان کهن تا به امروز است.
وي ادامه داد: دوم، بیان سهل و ممتنع نوشتن و تاویلهای این کتاب است که آن را با کتابهای تاریخ هنر، یا تاریخ ادبیات، یا فلسفه هنر و مشابه آنها متفاوت می کند. اومبرتو اکو و همکارش با بیانی روشن و به اختصار سرتاسر تاریخ فرهنگی اروپا را در مینوردند، ولی در این گذر دریافتهای عمیق و گاه پیچیدهای را مطرح میکنند، از قبیل ارتباط تعریفها با تعبیرهای زیبایی از دوران کهن تا دوران مدرن، رابطه تعریف زیبایی در هر عصر با مکاتب فکری و فلسفی زمان خود، دگرگونی تعریف زیبایی همراه با دگرگونیهای اجتماعی و انقلابهای فکری
و رابطه تعریفهای زیبایی با ارزشهای فکری و معنوی هر فرهنگ.
بينا تصريح كرد: رابطه زشتی با زیبایی و زیبایی هیولاها، گسیختگی نظام زیبایی غربی همراه با ناپدید شدن دستگاههای فلسفی گذشته آن فرهنگ، ابداع نظامهای جدید زیبایی و اشاره به آنها در هر دوران فکری در غرب و تداخل برداشتهای شخصی و فردی هنرمندان دوران معاصر در نگرش فرهنگهای دنیا نسبت به زیبایی از ديگر محتويات كتاب است.
كتاب «تاريخ زيبايي» از سوي موسسه تاليف، ترجمه و نشر آثار هنري (متن) در بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران عرضه خواهد شد.
پنجشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۶:۰۰
نظر شما