اسماعیلپور در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، گفت: «زیر آسمانههای نور» با نام فرعی «جستارهای اسطورهپژوهی و ایرانشناسی» کتابی در حوزه نقد اسطورهای شعر است و تا پایان این ماه توسط نشر قطره به چاپ میرسد. این اثر با بحث نقد اسطورهای آغاز میشود و به موضوع هاي اسطوره و شعر و اسطوره و هنر میپردازد و چشماندازهای نقد اسطورهای را مطرح میکند.
وی با تاکید بر سه فصل این کتاب که درباره سه شاعر بزرگ معاصر است توضیح داد: فصل نخست با عنوان «چشماندازهای اسطوره در شعر نیما یوشیج» به اشعار اساطیری نیما مانند شعر «ققنوس» یا «مرغ سقا» میپردازد. در این مبحث طبیعتگرایی و اسطورهپردازی نیما در اشعارش بررسی میشود.
این پژوهشگر به فصل دوم کتاب اشاره و تشریح کرد: فصل دوم «اسطوره در شعر سهراب سپهری» نام دارد و بسیاری از مضامین اساطیری شعر سهراب چون آرمانشهر یا مدینه فاضله او را در اشعاری مانند «آب را گل نکنيم» یا «پشت دریاها شهریست» بررسی میکند. بسیاری از سرودههای سپهری که در این کتاب نقد و بررسی شدهاند، رمزآمیز و اساطیری اند. بنابراین با دریچه تازهای از شعر سپهری روبرو میشویم.
وی درباره فصل سوم کتاب ادامه داد: «اسطوره در شعر احمد شاملو» عنوان مبحث فصل سوم کتاب است و به اسطورهسازیهای شعر شاملو میپردازد. همچنین تفاوت اسطورههای شعر شاملو با اشعار اساطیری دیگر شاعران توضیح داده شده است.
اسماعیلپور اظهار داشت: در اشعار دیگر شاعران بیش از اسطورهسازی، اسطورهپردازی شده است. به عبارت دیگر شاعرانی چون نیما یوشیج و مهدی اخوانثالث اسطورههای کهن را ایران باستان را پرداخته و احیاء کردهاند. اما در شعر شاملو شاهد این ویژگی هستیم که اسطورههای جدیدی را شاعر خلق کرده است. برای مثال میتوان به دو مجموعه شعر «دشنه در دیس» و «ابراهیم در آتش» شاملو اشاره کرد.
وی همچنین از چاپ کتاب دیگری خبر داد و گفت: «اساطیر جهان» اثر ویلیام داتی عنوان کتاب دیگری است که تا پاییز امسال در 415 صفحه با ترجمه من توسط نشر چشمه به چاپ میرسد. این اثر به تمامی اسطورههای جهان مانند اسطورههای هند، یونان و ایران پرداخته است.
ابوالقاسم اسماعیلپور، اسطورهپژوه، مترجم و شاعر متولد ۱۳۳۳ در بابل و فارغالتحصیل دکتراى فرهنگ و زبانهاى باستانى از دانشگاه تهران است. نخستین اثر او با عنوان «شلی و دفاعنامه گیاهخواری» در سال ۱۳۵۴ در تهران منتشر شد.
وی اکنون دانشیار دانشکده ادبیات و علوم انسانى دانشگاه شهید بهشتى تهران و استاد مدعو دانشگاه مطالعات بین المللى شانگهاى از سپتامبر ۲۰۰۴ تاکنون است. او همچنین عضو پیوسته انجمن انسانشناسان ایران، هیات تحریریه مجله انسانشناسى دانشگاه تهران، عضو هیات تحریریه مجله علوم انسانى و اجتماعى دانشگاه مازندران، عضو انجمن ایرانشناسى اروپا و عضو انجمن بینالمللى مطالعات مانوى نیز هست.
از آثار تالیفى او مىتوان به کتابهاى «اسطوره آفرینش در آیین مانى»، «اسطوره بیان نمادین»، «ادبیات مانوى» (با همکارى مهرداد بهار)، «سرودهاى روشنایى» (شعر ایران باستان و میانه و سرودهاى مانوى) و «Manichaean Gnosis» اشاره کرد.
اسماعیلپور همچنین ۱۶ کتاب در زمینه اسطوره و شعر ترجمه کرده است که «هنر مانوى»، «زبور مانوى»، مجموعه ۶ جلدى «دانشنامه اساطیر جهان»، «آیین گنوسى و مانوى»، «اسطوره»، «ضمیر پنهان»، «رویاها»، «درخت درون» (برگزیده اشعار اکتاویوپاز، «سنگ خورشید و دامنه شرق» (مجموعه اشعار اکتاویوپاز در دو جلد)، «میان خورشیدهاى همیشه» (برگزیده شعر جهان)، «آلاچیق چلچلهها» (برگزیده شعر چین و ژاپن) از جمله این ترجمههايند.
همچنین «بر سنگفرش بیبازگشت»، «هر دانه شن» و «تا کنار درخت گیلاس» عنوان مجموعه شعرهای منتشر شده این شاعرند.
دوشنبه ۲۷ تیر ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۹
نظر شما