اكنون كه ليبي روزهاي خاصي از تاريخ خود را تجربه ميكند، كتابهايي كه در سالهاي گذشته به بررسي واقعي شرايط اين كشور پرداختهاند، ميتواند منبع خوبي براي شناخت بيشتر از اين كشور باشد.-
1.كتاب «ليبي: از استعمار به استقلال» نوشته «رونالد بروس اِس.تي. جان» منتشر شده در سال 2008
همه كتاب هايي كه به وسيله اين نويسنده نوشته شده ريشه در تاريخ ليبي دارد و در ميان آنها، اين كتاب از جامع ترين و نزديكترين كتابهايي است كه تاريخ ليبي را حتي براي مردم عادي، آشكار ميسازد. اين كتاب كه با شروع تاريخ ليبي آغاز مي شود، درباره گسترش قابل توجه استعمار دردورهاي كه ليبي مستعمره ايتاليا بود، نوشته شده است. اين كتاب همچنين پادشاه ليبي و انقلاب قذافي را با جزييات دقيق و برندهاي پوشش داده است. با وجود اين كه اين كتاب در پرتو حوادث اخير نياز به روز شدن دارد، اما پس زمينههاي عالي را فراهم مي آورد كه قيام مردم ليبي را در زمينه تاريخي گسترده تر و برجسته تر بررسي ميكند و دوره عجيب و غريب سياسي دوره قذافي را زير ذرهبين ميگذارد.
رونالد بروس اِس.تي.جان كه مدرك دكترايش را از دانشگاه دِنور گرفته است، 30 سال از عمرش را مشغول كار در اروپا، خاورميانه و آسيا بود. او در اواخر سال 2001 بعد از اينكه چند دهه مشغول به كار به عنوان برنامهريز استراتژيك و مديريت بازرگاني بود، بازنشسته شد. وي كتابهاي زيادي نوشته و يكي از آخرين كتاب هايش قرار است آخر همين ماه منتشر شود. اين كتاب با نام «ليبي :تداوم و تغيير» به بازار مي آيد. وي همچنين در هيات بينالمللي مجله ليبي و گروه كاري شوراي آتلانتيك ليبي خدمت كرده است.
2.كتاب «در كشور مردان » نوشته شده به وسيله هشام مطر در سال 2007
اين كتاب براي كساني نوشته شده كه مدتي طولاني در ليبي زندگي يا كار نكردهاند. احساس هشام مطر از به رسميت شناخته شدن مردمش و بي واسطگي او دراين رمان خاطرهانگيز قابل لمس است. او در كتاب خود ناگفته هايي را مي گويد كه در دوره حكومت قذافي همچنان ناگفته باقي ماندهاند. وي در كتابش از كارهاي ترسناكي كه قذافي انجام داده سخن نميگويد بلكه از چيزهاي ديگري صحبت ميكند. اين كتاب گفته هايي را از قول يك پسر 9 ساله به نام سليمان در خود جا داده و با زباني تاثيرگذار كساني كه در انقلاب قذافي آزار ديده اند را مورد توجه قرار ميدهد.
هشام مطر نويسنده اين كتاب در نيويورك متولد شده است. هنگامي كه او سه ساله بود با خانوادهاش به شهر تريپولي در ليبي مهاجرت كرد. آنها در اوايل زندگي خود در ليبي به دستور قذافي ديكتاتور وقت ليبي به مصر تبعيد شدند و مطر و برادرش تحصيلاتشان را در شهر قاهره به اتمام رساندند. در سال 1986 مطر براي ادامه تحصيل به لندن رفت و موفق شد در آنجا مدرك معماري خود را كسب كند. در سال 1990 زماني كه هنوز در لندن بود، پدرش را در مصر ربودند. كتاب «در كشور مردان » كه مطر در سال 2006 منتشر كرد به 22 زبان ترجمه شد. اين رمان يكي از رمانهاي فيناليست جايزه «بوكر» بود و به عنوان فيناليست به فهرست جايزه « كتاب گاردين » در سال 2006 هم راه يافت. كتاب وي توانست در سال 2007 برنده جايزه كشورهاي مشترك المنافع كه يكي از بهترين جايزهها در اروپا و جنوب آسيا محسوب مي شود، بشود و در سال 2007 برنده جايزه سلطنتي ادبيات اونداتجه ، جايزه پريميو ايتاليا و جايزه كتاب عرب آمريكا هم شد.
مطر رمان دومش را با نام «آناتومي ناپديد شدن» منتشر كرد و در آن به ماجراي پدرش پرداخت.
3.كتاب «توفان شن ليبي: حساب كامل انقلاب قذافي» نوشته شده از سوي جان كولي در سال 1982
اگرچه موضوع اين كتاب تقريباً درباره حوادث يك دهه بعد از انقلاب ليبي است، اما بيانگر اتفاقها و روشنگر حوادث آن روزگار است. اين كتاب به پس زمينه رهبر انقلابي جديد ليبي و ايدههايي كه مداوم آنها را مطرح ميكند ميپردازد. مسائلي كه در نهايت قذافي را به ديكتاتوري تبديل ميكند كه همه ما امروز او را مي شناسيم.
جان كنت كولي متولد 25 نوامبر سال 1927 در 6 آگوست 2008درگذشت. وي روزنامه نگاري آمريكايي و نويسندهاي است كه در خاورميانه ترور شد. او كتاب هاي متعددي نوشته كه از مهم ترين آنها مي توان به كتاب «جنگ نامقدس: افغانستان، آمريكا و تروريسم » و كتاب «توفان شن ليبي: حساب كامل انقلاب قذافي» اشاره كرد.
اگرچه انقلاب ليبي و ديكتاتور طولاني مدتش قذافي الهام بخش اين كتاب است و هنوز جاي آن دارد كه كتاب هاي زيادي در مورد انقلاب سال 1969اين كشور نوشته شود، اما بدون شك تعداد كمي از نويسندگان در اين فاصله موفق به منتشر كردن كتاب هاي خود در اين مورد شدهاند.
نظر شما