افشاری در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: در این مجموعه 64 رباعی و 64 طرح گنجانده شده است. اغلب این اشعار با رویکردی تغزلی و گاه اندیشهمدار و از سال 1388 تا 1390 سروده شدهاند.
وی به ارتباط رباعیها و طرحهای این مجموعه اشاره کرد و توضیح داد: هر طرح و رباعی با یکدیگر ارتباط معنایی پیدا میکنند. این ارتباط جنبههای مختلفی دارد. گاه به شکل یک گفتوگو خود را نشان میدهد و گاه این ارتباط از طریق مفهومها یا نسبتهای مشترک است.
افشاری ادامه داد: به عبارت دیگر این ارتباط معنایی گاهی تا سطح یک لغت مشترک در طرح و رباعی تقلیل مییابد و گاهی از طریق اشتراک مضمون به شکلی پررنگ و قوی خود را نشان میدهد.
وی افزود: آنچه در این ویژگی اهمیت دارد، تفکری است که در این ارتباط نهفته است. این مساله در سنت ادبی ما نیز دیده میشود؛ به عنوان مثال میتوان به ارتباط میان نظم و نثر در برخی از آثار کلاسیک اشاره کرد.
این شاعر با تاکید بر ارتباط معنایی میان این دو قالب، گفت: در این شیوه سعی کردهام این اتفاق در عین استقلال دو قالب رخ دهد؛ بدین معنیکه رباعی بدون طرح، یک رباعی کامل و طرح بدون رباعی، یک طرح کامل باشد.
وی گفت: اما متاسفانه رعایت این ارتباط در چینش اشعار دیده نمیشود و اشعار در دو بخش مستقل منتشر شدهاند. شاید جدا شدن کارها از یکدیگر، مساله ارتباط معنایی آنها را تا حد زیادی در سایه قرار دهد.
این شاعر در ادامه نمونهای از اشعارش (رباعی/ طرح) را برای نشان دادن ارتباط معنایی میان آنها ارائه کرد.
رباعی: «ای چشم حقیقتی که باور داری/ چیزیست خلاف آنچه میپنداری/ هر پنجره گشوده شاید باشد/ فریاد به لب رسیده دیواری»
طرح: «ژکوند
شاهکار تو نیستی
شاهکار آن چیزیست که تو را
به اینگونه خندیدن وادار کرد.»
احسان افشاری متولد 1365 و فارغالتحصیل مقطع کارشناسی رشته زبان و ادبیات فارسی است.
مجموعه شعر «کتیبههای جیبی» در 96 صفحه، شمارگان سه هزار نسخه و قیمت هزار و 600 تومان تا مهر امسال در مجموعه «صدای تازه» موسسه هنر و رسانه اردیبهشت منتشر و راهی بازار کتاب میشود.
شنبه ۱۹ شهریور ۱۳۹۰ - ۰۹:۳۰
نظر شما