سه‌شنبه ۵ مهر ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۴
موسيقي، اشعار خوب تاريخ ادبيات را شناسانده است

مراسم رونمايي كتاب «از گذر گل تا دل» نوشته سيدحسام‌الدين سراج عصر روز دوشنبه،‌ 4مهر،‌ در خانه هنرمندان برگزار شد. سيدحسن شهرستاني استاد دانشگاه در اين مراسم با اشاره به اينكه شعر فارسي بدون موسيقي، شعر نيست گفت: موسيقي در معرفي شعرهاي خوب در تاريخ ادبيات نقش مهمي ايفا كرده است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين مراسم با اجراي سهيل محمودي و خواندن ابياتي از اشعار حافظ آغاز شد.

محمودي در اين برنامه، از دوستي 29 ساله خود با «سيدحسام‌الدين سراج» گفت و اظهار كرد: از دوستداران هنر اين هنرمندم . ما از سال 59 با هم دوستيم. رشته او معماري ساختمان هنري است و در جامعه فرهنگي به خوبي شناخته شده است.

وي با بيان اينكه پيوندي جدي، عميق و نهادين بين هنرها در حوزه تفكر ايراني و اسلامي وجود دارد، گفت: سراج به پيوند ميان هنرها توجه كرد. بخشي از دغدغه او هنر موسيقي و بخشي از آن معماري است. او در تلاش است پيوند اين دو هنر را در فرهنگ ايران و اسلام به طور اختصاصي با محور قرار اين كتاب فراهم كند.

در ادامه اين جلسه، «سيدحسن شهرستاني» با  اشاره به پيشينه رابطه ميان ادبيات و موسيقي است، گفت: موسيقي و ادبيات از گذشته‌هاي تاثير متقابلي بر هم داشته‌اند كه در اين ميان شخص پر جنبه‌ا‌‌ي چون «سراج» به اين حوزه‌هاي ميان رشته‌اي و نقش آن‌ها پرداخته است.

وي تصريح كرد: شعر فارسي بدون موسيقي اصلا شعر نيست و يكي از عناصر تعريف شعر، موسيقي به معناي عام است. موسيقي در معرفي شعرهاي خوب در تاريخ ادبيات نقش مهمي ايفا كرده است.

شهرستاني دراين باره، مخاطبان مراسم را به شواهدي چون اشعار سعدي ارجاع داد.

وي با بيان اينكه شعر فاخر، زمينه‌ساز موسيقي فاخر است، اظهار داشت: موسيقي فاخر موجب جلوه‌گري شعر شاعران بزرگ است. پيوند موسيقي فاخر و شعر فاخر، به بالندگي هر دو هنر مي‌انجامد. 

شهرستاني اين پيوند را مرهون افرادي دانست كه دستي در هر دو هنر دارند و افزود: اين پيوند استوار و پايدار، ادامه‌دهنده وجه ادراك و احساس است.

وي همچنين درباره شخصيت «سراج» سخن گفت و تصريح كرد: او شخصيت موزوني دارد. به منش و مشرب او ارادت ويژه‌اي دارم. اين هنرمند با استواري و پايبندي به كارش ادامه مي‌دهد و اميدوارم باران معرفت دانش سر تا پاي وجود اين عزيز را در برگيرد.

در ادامه، «هادي نديمي» با بيان اينكه كتاب «از گذر گل تا دل» مي‌توانست بهتر و آسان‌تر چاپ شود، توضيح داد: جوهر و مطلب كتاب اين است كه در جهان قاعده‌مند زندگي مي‌كنيم و در هستي قاعده‌مند حصر شديم.

وي تصريح كرد: اين فهم چه فهمي است كه امروزه از دست داديم و دانش به جزييات رشد كرده است. ما به اشيا علم پيدا كرده‌ايم، ولي فهم خود را از كل هستي از دست داده‌ايم. بيشترين آسيب در جوامع، متوجه هنر است. امروزه چيزي به عنوان هنر به مفهوم والا وجود ندارد و اگر وجود دارد، بسيار ناچيز است. باور اينكه در عالمي قاعده‌مند زندگي كنيم، منشا آثار زيادي از وجه نفساني و تمشيت روزمره است.

نديمي اضافه كرد: مشكل فهم است؛ نه قاعده‌مندي عالم. بايد فهم خود را از عالم درست كنيم تا قاعده‌مندي را متوجه شويم. هنر به جوهر هستي تعلق مي‌گيرد و مطابق كمال و خير است. 

در ادامه اين مراسم رونمايي، سيد حسام‌الدين سراج از نديمي تشكر كرد و خود را از شاگردان او در دانشكده معماري دانست و سپس از «سيدحسن شهرستاني»، به عنوان فردي كه مطالب زيادي در  زمينه هنر، زيبايي و انسان‌شناسي آموخته، نام برد.

وي در ادامه، از طريق پاورپوينت بخش‌هايي از كتاب را براي مخاطبان توضيح داد و گفت: كتاب حاوي پنج فصل «انسان، هنر زيبايي»، «هندسه و عدد؛ رموز مكنون هستي»، «زيبايي‌شناسي نسبت‌ها در موسيقي و معماري»،‌ «تطبيق نسبت‌ها در نور و صوت» و «معماري نغمه، ترجمان تصويري ملودي، ترجمان ملوديك معماري» است.

سراج افزود: نگرش عميق‌تر به اعداد و در نظر آوردن ملكوتي آن‌ها سبب خواهد شد كه بينش ما نسبت به جهان، بينشي معنوي شود. همچنين طراحي و تاثيرگذاري ما بر طبيعت، ساختار معنوي و روح‌انگيز پيدا مي‌كند.

وي گفت: همان‌گونه كه نغمات موسيقي در گام‌ها و دستگاه‌ها شكل مي‌گيرند و تخطي از آن به منزله خارج شدن از دستگاه و موجب نابه‌هنجاري نغمه است، در معماري هم احجام و فضاها براساس دستگاه هندسي ويژه خود شكل مي‌گيرند و هرگاه از آن دستگاه خارج شوند، موجب ناهنجاري در پلان يا نماي معماري خواهند شد.

اين مراسم با تارنوازي «شهرام ميرجلالي» و اجراي قطعاتي از سراج پايان يافت. 

حميد عجمي، محمدمهدي رسولي و ساعد باقري از افراد شركت كننده در اين مراسم بودند. 

كتاب «از گذر گل تا دل» تاليف سيدحسام‌الدين سراج با شمارگان دوهزار و ۲۰۰ نسخه و به قيمت ۹هزار تومان از سوی انتشارات «كتاب نيستان» منتشر شد. 

 طرح روي جلد كتاب اثر حميد عجمي است.

«نینوا»، «باغ ارغوان»، «وصل مستان»، «شمس الضحی»، «یاد یار»، «آفاق عشق»، «طریقت عشق»، «شرح فراق»، «آئینه رو»، «دل آرا»، «بی‌نشان»، «نگاه آسمانی»، «نرگس مست» و «ماه نو» از جمله آثار موسيقي اند كه تاکنون از سراج منتشر شده اند.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها