به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، محموديايرانهمر، با اشاره به برخي مشكلات محافل نقد كتاب، گفت: نقد در ايران مشكلات عمدهاي دارد؛ چرا كه نقد يک مفهوم مدرن و برآمده از مدرنيته است. چيزي كه ما از نقد میشناسيم، تحليل و دوبارهسازی است و به دلايل بسيار زياد در جامعهای كه با مفاهيم مدرنيته چندان درآميخته نيست، برای نقد سالم با مشكل روبهرو خواهيم شد.
نويسنده «ابر صورتي» با اشاره به لزوم نهادينه شدن اخلاق مدرن در جامعه ادبي گفت: ما بايد، چه در عرصه تحمل، چه تئوريپردازي و چه در زمينه تربيت منتقد، مدرن رفتار كنيم و تحقق اين فرهنگ، لازمه گذشت زمان و آشنايي با مفاهيم اخلاقي و علمي جامعهاي است كه فرهنگ نقد در آن نهادينه شده است.
محمودیايرانمهر در ادامه گفت: در جامعه ادبي امروز ما، نقد ابزاري براي تخريب است و در محافل نقد، مشكل تنها مربوط به نويسنده، برگزاركننده يا حاضران نيست. بلكه مساله اصلي آن است آدمها نسبيتها را بپذيرند و دريابند كه هر چيزي در اين دنيا نسبي است و چیزی فاقد نقص نیست.
وي افزود: تحول زماني معنا پيدا ميكند كه هر چيزي در آستانه دوباره ساختن باشد. جامعه ما نيز بايد به سمتي پيش برود كه نقد ديگران را توهین نداند و بپذیرد.
اين داستاننويس در پاسخ به اين سوال كه «نحوه بهكارگيري تئوريهاي ادبي و نظريههاي جديد و قديم را در نقد آثار چطور ميبينيد؟» گفت: نقد گاهي عرصهاي براي بيان عقدههاي شخصي شده است. امروز گاهي ديده ميشود كه در نقد آثار، برخي افراد نظريهها را صرفا براي بيان سليقههای جزمي خود به كار ميبرند و در توضيحاتشان يک سير ديالكتيک منطقي وجود ندارد.
وی با اشاره به اينكه نقد را ميتوان به عرصهاي پويا و اخلاقمدار وارد كرد، گفت: نقد ميتواند محملي براي صبر و تامل و نگاه مثبت به همه چيز باشد و از اين طريق فضا را براي توليد و خلق اثر و در نهايت تحمل جامعه ادبي آرام و آماده كند.
محمودیايرانمهر در ادامه درباره محافل رونمايي کتاب كه اين روزها براي برخي كتابها برگزار ميشود، گفت: هر چيزي كه به ارتباط ميان مخاطب كتاب و كتاب كمک كند، رويداد خوبي است. اکنون برخی از نهادهايی كه ارتباط ميان تودهها و كتاب را برقرار ميكردند ضعيف شدهاند و ما بايد به تقويت آنها بينديشيم.
یکشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۰ - ۱۱:۴۰
نظر شما