به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اجراي مراسم رونمايي كتاب «صد سال اعلان و پوستر فيلم در ايران» به عهده امرالله فرهادي بود. او پس از تشكر از محمودرضا بهمنپور، مدير نشر نظر، گفت: اهالي سينما موجب شدند رونقي در طراحي پوستر فيلم صورت بگيرد.
مراسم با يك دقيقه سكوت به ياد علي دورانديش، طراح و گرافيست فقید ادامه يافت و بعد از آن محمودرضا بهمنپور، مدير نشر نظر براي سخنراني دعوت شد. وي گفت: به عنوان ناشر كار ما در در انتشار آثار تبلور پيدا ميكند و ديگران بايد درباره اين متون سخن بگويند، ولي جا دارد از «عباس كيارستمي»، «سيامك فيليزاده» و«ابراهيم حقيقي» براي آماده سازي اين كتاب تشكر كنم.
وي «مسعود مهرابي» را «مرد بي سرو صداي فرهنگ ايران» لقب داد و اظهار كرد: با او دوستي چند ساله دارم. مهرابي از بنيانگذاران جدي حوزه فرهنگ است كه طي 37 سال كار مداوم در سينما آثاري را به جا گذاشته كه تاثير آن بر محققان پوشيده نخواهد ماند. او در سال 54 آغاز به تحقيق كرد و اسنادي را بهدست آورد.
بهمن پور توضيح داد: مهرابي حدود 30 سال پيش مجله فيلم را بنيان گذاشت كه فقط به عنوان يك نشريه قابل ارزيابي نيست بلكه پايمردي و صبوري او موجب شد پس از 30 سال اين ماهنامه از تاثيرگذارترين نشريات در ايران باشد و همچنان به كار خود ادامه دهد.
وي افزود: او فارغ از نگاه جهتدار و با توجه به تاريخ سينما، منابع تحقيقي خود را به مرور تكميل كرد و در سال 1371 قسمت نخست «صد سال اعلان و پوستر فيلم در ايران» را منتشر كرد كه از كتابهاي مهم گرافيك به شمار ميآيد و تا آن زمان فردي اين كار را انجام نداده بود. نقش و تاثير مسعود مهرابي در حوزه فرهنگ را باید در لايههاي دروني جست و جو کرد.
وي گفت: اين كتاب به نوعي اثبات حافظ تاريخي است فقط كتاب پوستر محسوب نميشود و ميتوان ابعاد آن را در جامعه ايران در حوزه سياست، اقتصاد و رابطه دولت با سينما ارزيابي كرد.
در ادامه، مسعود مهرابي، گردآورنده كتاب «صد سال اعلان و پوستر فيلم در ايران» بيان كرد: براي رونمايي از كتابي گردهم آمديم كه حاصل كار جمعي از نقاشان، طراحان و گرافيستهاي سينماي ايران است.
وي يادداشتي را كه براي حاضران آماده كرده بود خواند و افزود: مطبوعات و سينما زاييده تجدد و مدرنيتهاند و عجبا كه چراغ اول را «روسي خان» طرفدار مستبدين روشن كرد و نه صحاف باشي آزاديخواه. 21 مهر 1286 نخستين آگهي نمايش فيلم در عكاس خانه روسي خان (ايوانف) در روزنامه «حبل المتين» يكي از نشريههاي مشروطهخواه، چاپ شد.
مهرابي گفت: در اين كتاب بيش از 600 اعلان و پوستر فيلم قرار دارد. آنها از ميان دوهزار و 600 قطعه برگزيده شدند. در اين گزينش توالي تاريخي رخدادها و نمايش فيلم در ايران، شيوههاي ترسيم پوستر و نقش و جايگاه خالقان آنها مقدم بر مضمون فيلمها و پوسترها بوده است. ترتيب پوسترها براساس سال نمايش فيلمها است و نه سال توليد.
در ادامه امرالله فرهادي يادداشتي از «بهروز توراني» مترجم كتاب را در نكوداشت مسعود مهرابي خواند.
اين مراسم با نمايش فيلمی 20 دقيقهاي ادامه يافت كه حاوي مصاحبه ابراهيم حقيقي با آيدين آغداشلو بود. آغداشلو در اين فيلم كتاب «صد سال اعلان و پوستر فيلم در ايران» را سند دانست و افزود: مهرابي را براي گرآوري اين كتاب تحسين كردم.
در ادامه، ابراهيم حقيقي، طراح و گرافيست، با بيان اينكه 42 سال در كنار سينماي ايران كار گرافيك انجام داده است، اظهار كرد: در اين ساليان شاهد افت و خيزها بودم، ولي نكته مهم اين است كه سينماي ايران از گرافيك جدا نيست. افت و خيز و فراز و فروز آنها با يكديگر ارتباط دارد.
وي توضيح داد: نشر اينگونه كتابها سابقه زيادي ندارد ولي به آيندگان كمک ميكند.
محمدعلي حدت، طراح پوستر نيز به ذكر خاطراتي از دوران كاري خود در گذشته پرداخت و گفت: در پي كار نقاشي بودم ولي پوستر سازي را به شوق نقاشي آغاز كردم. آمدم در راه سينماي ايران و در حد و توانم كار كردم.
رضا كيانيان، بازيگر سينما و تئاتر در ادامه، گفت: با ديدن اين كتاب بسيار هيجان زده شدم چون بسيار پوستر و اعلان كارهاي گرافيكي را دوست دارم و هر كتابي كه در اين زمينه هست خريدم.
وي از پژوهش و پژوهش ستيزي گفت و افزود: هر وقت بخواهيم كار پژوهشي كوچكی انجام دهيم با كمبود منابع روبهرو هستيم. در دانشگاه تئاتر يك پژوهشكده نيست و سيستمي كه آموزش داده ميشود به عهد دقيانوس بازميگردد! چون هيچ وقت پژوهش صورت نميگيرد. منبعي براي بازيگري وجود ندارد و خودمان بايد سينه به سينه مطالبي را نقل كنيم.
اين هنرمند همچنين به ستايش مهرابي پرداخت كه اين كتاب را گردآوري كرده و در اختيار عموم قرار داده است.
ساعد مشكي، طراح و گرافيست نيز از پديدآورنده و ناشر كتاب تشكر كرد و گفت: لازم است فضايي براي فرهنگ و سينما ساخته شود تا فيلمهاي خوب توليد شود كه آنها هم سراغ گرافيستهاي خوب بروند.
وي توضيح داد: جاي پوسترهاي سينمايي در خيابانها است نه محافل گرافيكي. از سينماگران و طراحان گرافيك خواهش ميكنم با همكاري هم شهرداري را قانع كنيم محلههايي را براي نصب پوستر طراحي گرافيك براي ديد عموم اختصاص دهند.
مراسم با سخنان بهمن فرمانآرا، كارگردان سينما پايان يافت كه از مهرابي بابت گردآوري كتاب تشكر كرد.
كتاب «صد سال اعلان و پوستر فيلم در ايران» توسط مسعود مهرابي گردآوري و از سوي نشر نظر منتشر شده است. اين كتاب آينه يك قرن گرافيك ايران به كوشش و قلمها دهها نقاش و طرح و گرافيست است كه به صورت دو زبانه به چاپ رسيده است.
سهشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۸
نظر شما