شنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۰ - ۱۶:۱۲
«بهار عربی» نمايشگاه بيروت را تسخير كرد

«بهار عربی» موضوع اصلی بسياری از كتاب‌های جديد و به نمايش درآمده در پنجاه و پنجمين نمايشگاه كتاب بيروت را به خود اختصاص داد. در اين كتاب‌ها، نويسندگان و انديشمندان به انقلاب‌های مختلف عربی نظير تونس، مصر، ليبی و...می‌پردازند./

به گزارش خبرگزاری كتاب ايران (ايبنا) به نقل از الجزيره، برخی از اين كتاب‌ها به طور كلی به انقلاب‌های عربی می‌پردازند و درپی تفسير عمق اين حركت‌ها هستند. به عنوان مثال كتاب «انقلاب‌های قدرت نرم در جهان عرب؛ به سوی تجزيه ديكتاتوری‌ها و افراط گرايی‌ها» نوشته انديشمند لبنانی، علی حرب، كه توسط انتشارات الدار العربية للعلوم منتشر شده است، تلاش دارد تا به علت ايجاد انقلاب‌ها بپردازد و برای هر يك از آن‌ها تفسيری مطرح كند.

اين نويسنده لبنانی معتقد است كه اين انقلاب‌ها رخدادهای بزرگي اند كه داده‌ها و موازنه‌ها را تغيير داده‌اند. وی در كتاب خود با تمركز بر شبكه اينترنت، آن را عاملی جديد ذكر می‌كند كه ارتباط بين مردم و بويژه جوانان را در اين انقلاب‌ها آسان كرد، عاملی كه انقلاب‌‌های پيشين در نقاط مختلف جهان فاقد آن بودند.

علی حرب با تأكيد بيشتر بر جوانان معتقد است كه اين انقلاب‌های عربی ثمره احزاب سياسی يا فلسفه‌های سكولار نبودند بلكه عاملی جديد در شكل‌گيری‌شان نقش داشت و آن «جوانان» هستند. او انقلاب تونس، مصر و ليبی را نمونه مناسبی از حضور اين عامل برمی‌شمارد.

در كتاب ديگری با عنوان «قيام مردمی در جهان عرب» كه انتشارات دار الفارابی منتشر كرده است، سمير التنير، نويسنده كتاب از قيام جوانان در كشورهای عربی سخن می‌گويد و مبارزه آنان را ضد ظلم و فساد و استبداد به تصوير می‌كشد و در كنار آن به تلاش اين جوانان در پايان دادن به ديكتاتوری‌ها و مشاركت در حيات سياسی و در واقع تلاش برای گذار از ديكتاتوری به دموكراسی می‌پردازد.

برخی كتاب‌ها، در قالب‌های نوشتاری ديگر، به انقلاب در يك كشور نظير مصر و تونس می‌پردازند. به عنوان مثال كتاب «زنی كه به خورشيد خيره شده است» نوشته رمان‌نويس معروف مصری، نوال السعداوی، شامل گفتگوهايی با جوانان ميدان التحرير مصر است و در ادامه هم نويسنده پرسش‌هايي را درباره آينده انقلاب مصر مطرح می‌كند. اين كتاب را انتشارات دار الآداب منتشر كرده است.

حمزه قناوی، در رمان خود «از ورقه‌هاي جوان مصری» از وضعيت مصر در شرايط فساد سخن می‌گويد. اين رمان فقط به شرح زندگی روزانه در مصر نمی‌پردازد بلكه عمق رنج فروپاشی ارزش‌های انسانی و آرزوهای بر باد رفته مصری‌ها را در دوره قبل از انقلاب 25 ژانويه بازگو می‌كند.

«جمهوری وحشت» كتاب ديگری است كه به ليبی اختصاص دارد. اين كتاب را سردبير مجله الشراع، حسن صبرا با نگاهی به انقلاب مردم ليبی بر ضد معمر القذافي نوشته است. وی در اين كتاب كه انتشارات الدار العربية للعلوم (ناشرون) منتشر كرده، علت‌ها و پيامدهای رويدادهای اخير ليبی را بررسی می‌كند. 

از مهم‌‌ترين كتاب‌هايی كه موضوع اصلی آن‌ها تحولات اخير سوريه را در بر مي‌گيرد، می‌توان به «قلم من و درد من؛ صد روز در سوريه» اشاره كرد. اين كتاب را كه انشارات دار الساقي لبنان منتشر كرده است، روزنامه‌نگار لبنانی غدی فرنسيس كه برای پوشش خبری صد روز را در سوريه گذرانده بود نوشته است. او در اين كتاب از تجربه‌هايش در اين صد روز و تغيير ديدگاه و مواضعش بعد از مشاهده تحولات سوريه از نزديك، سخن می‌گويد.

روزنامه‌نگار لبنانی ديگر، حازم صاغيه در كتاب خود «تاريخی كوتاه از حزب بعث سوريه» به تاريخ اين حزب عربی از سال 1963 تا شروع رويدادهای اين كشور در بهار 2011 در منطقة درعا می‌پردازد. اين كتاب را هم انتشارات دار الساقی منتشر كرده است.

يكی ديگر از اين كتاب‌ها هم كه توسط مخالف سوری "ياسين الحاج صالح" نوشته شده و دار الآداب آن را منتشر كرده است، «حركت با يك پا» نام دارد كه مجموعه مقالات نويسنده درباره تغيير اوضاع در سوريه است.

«روزانه‌های انقلاب مصر» كه شامل مجموعه مقالاتی از هفت نويسنده است و «سقوط حكومت پليسی در تونس» نوشته توفيق المدينی از ديگر كتاب‌های «بهار عربی» در نمايشگاه كتاب بيروت‌اند.

پنجاه و پنجمين نمايشگاه عربی ـ بين‌المللی كتاب بيروت فردا يكشنبه 15 دسامبر (20 آذر) به كار خود پايان می‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها