دوشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۳:۰۰
«فلسفه و دين»  به بازار كتاب آمد

کتاب «فلسفه و دين» نوشته «جان هيك» با ترجمه بهزاد سالكي از سوي موسسه فرهنگي، هنري و انتشارات بين‌المللي الهدي منتشر و روانه بازار نشر شد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، فلسفه دين امروزه يكي از فعال‌ترين حوزه‌هاي پژوهش فلسفي است. اين رشته، مفاهيم و نظام‌هاي اعتقادي ديني و نيز پديدارهاي اصلي تجربه ديني، مراسم عبادي و انديشه‌اي را كه اين نظام‌هاي عقيدتي بر آن مبتني‌اند، مورد مطالعه قرار مي‌دهد. دلايل اعتقاد به وجود خدا، مساله خير و شر، وحي و ايمان، تقدير بشري، جاودانگي و رستاخيز، برخي از موضوعاتي‌اند كه «جان هيك» فيلسوف مشهور انگليسي در اين كتاب آن‌ها را بررسي كرده است. 

كتاب حاضر در 11 فصل سامان يافته است. مفهوم يهودي ـ مسيحي خدا، دلايل اعتقاد به وجود خدا، دلايل عدم اعتقاد به وجود خدا، مساله شر، وحي و ايمان، اصالت شواهد، بنيان‌گرايي و اعتقاد عقلي به مسايل زبان ديني، مساله قابليت تاييد، دعاوي متعارض اديان مختلف در باب حقيقت، تقدير بشري، جاوادانگي و رستاخيز، و سرنوشت بشري، كرمه و تناسخ عناوين يازده‌گانه اين اثرند. 

كتاب با مطرح كردن اين سوال آغاز مي‌شود كه «فلسفه دين چيست؟» سپس نويسنده كتاب اين‌گونه مي‌نويسد: «زماني فلسفه دين كلا به معناي تفكر فلسفي در باب دين يعني دفاع فلسفي از اعتقادات ديني دانسته مي‌شد. فلسفه دين به عنوان ادامه دهنده نقش و كاركرد الهيات «طبيعي» (=عقلي) كه متمايز از الهيات «وحياني» بود، شناخته مي‌شد. غايت آن اثبات وجود خدا از طريق براهين عقلي بود و از اين‌رو راه را براي مدعيات وحي هموار مي‌كرد اما به نظر مي‌رسد بهتر است اثبات وجود خدا از طريق براهين عقلي را «الهيات طبيعي» (=عقلي) و دفاع فلسفي از عقايد ديني را «مدافعه ديني» بناميم. از اين‌رو مي توان اصطلاح «فلسفه دين» را (در قياس با اصطلاحاتي نظير فلسفه علم، فلسفه هنر و غيره) در معناي اخص آن يعني تفكر فلسفي در باب دين به كار برد.
بنابراين تعريف، فلسفه دين، وسيله‌اي براي آموزش دين نيست. در واقع، اساسا ضروري نيست از ديدگاه ديني به آن نگاه كنيم. كساني كه به خدا اعتقاد ندارند، لاادريون و افراد متدين به يكسان مي‌توانند به تفكر فلسفي در باب دين بپردازند و در واقع همين كار را هم مي‌كنند. از اين‌رو فلسفه دين، شاخه‌اي از الهيات نيست (در اينجا منظور از الهيات تدوين منظم عقايد ديني است)، بلكه شعبه‌اي از فلسفه است. فلسفه دين مفاهيم و نظام‌هاي اعتقادي ديني و نيز پديده‌هاي اصلي تجربه ديني و مراسم عبادي و انديشه‌اي را كه اين نظام‌هاي عقيدتي بر آن مبتني هستند، مورد مطالعه قرار مي‌دهد.»

به عقيده نويسنده، «فلسفه دين مي‌كوشد به تحليل مفاهيمي نظير خدا، تكليف اخلاقي، برهمن، رستگاري، عبادت، خلقت، قرباني، نيروانا، حيات ابدي و نظاير آنها بپردازد و ماهيت زبان ديني را در مقايسه با زبان عادي روزمره، زبان كشفيات علمي، زبان اخلاق و زبان تعابير خيال‌آميز هنرها مكشوف سازد.»

چاپ چهارم كتاب «فلسفه و دين» با شمارگان 3000 نسخه، 324 صفحه و به بهاي 90000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط