از همين رو بيانيهاي منتشر شد كه ضرورت حفظ و نگهداري كتابهاي قديمي و نسخ خطي موجود در شهرهاي محل منازعهاي چون تيمبوكتو را به جامعه جهاني و نيروهاي سياسي درگير يادآوري ميكند.
در اين بيانيه فهرست آثاري كه در سازمان يونسكو به ثبت رسيدهاند هم قيد شده است. در لابه لاي سطور اين نامه آمده است: آنچه در معرض خطر است، ميراثي غني از فرهنگ و آثار مكتوب است كه طي قرنها نمونه مشابه نداشته است. اين ميراث حاصل فكر و خرد بيوقفهاي است كه آفريقاييها به تمدن بشري عرضه كردهاند.
تيمبوكتو هر چند در باور عام به محلي دوردست اطلاق ميشود، در حقيقت شهر قديمي و دانشگاهي مشهوري در شمال كشور مالي است كه از قرن چهاردهم ميلادي تاكنون (حدود هفتصد سال) داراي كتابخانههايي است كه صدها هزار نسخه خطي و كتاب قديمي را در دل خود جاي دادهاند.
از مدتها پيش تاكنون برنامههاي متعددي از سوي سازمانهاي بينالمللي چون سازمان فرهنگي و آموزشي يونسكو براي حفظ اين آثار انجام شده است. در سال 2000 برنامه جامعي براي جمعآوري، شناسايي و شمارهگذاري بخش اعظمي از اين آثار در كتابخانههاي عمومي و خصوصي شهر تيمبوكتو از سوي يونسكو انجام شد.
از ماه ژانويه (زمستان گذشته) تاكنون شمال مالي شاهد درگيري جنبش جدايي طلب ازواد و حكومت مركزي مالي است كه به دنبال انقلاب ليبي و پيوستن بسياري از مزدوران معمر قذافي و نيروهاي القاعده به حركت ازواد شدت گرفته است. به رغم برقراري آتش بس در اين منطقه شوراي امنيت از حضور بسياري از نيروهاي «القاعده» در جمع حركت «ازواد» به طور جدي نگران است.
نظر شما