پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۲۰:۱۲
حوزه‌هاي علميه در قرن اخير به تمام نيازهاي مردم پاسخ نگفته‌اند

كتاب «مفاتيح الحياة» آيت‌الله جوادي‌آملي رونمايي شد. آيت‌الله استادي امام جمعه قم در اين برنامه گفت: حوزه‌هاي علميه در صد سال اخير به دليل تغير چشم‌گير زندگي مردم، تمام نيازهاي آنان را پاسخ نمي‌گويند./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، به نقل از ستاد خبري سراي اهل قلم بيست و پنجمين نمايشگاه كتاب تهران، آيين رونمايي از كتاب «مفاتيح الحياه» نوشته آيت‌الله جوادي‌آملي عصر امروز، پنج‌شنبه 14 ارديبهشت در سراي اهل قلم نمايشگاه كتاب برگزار شد.

آيت‌الله استادي، امام جمعه قم، حجت‌الاسلام مرتضي واعظ جوادي، مديرعامل بنياد بين‌المللي علوم وحياني موسسه اسراء، هادي نائيجي و حجت‌الاسلام مقدسي از پژوهشگران كتاب در اين برنامه سخنراني كردند.

نائيجي در سخناني كوتاه گفت: طبق بيانات آيت‌الله جوادي‌آملي «مفاتيح الحياه» را بايد به عنوان جلد دوم «مفاتيح الجنان» قلمداد كرد. مفاتيح الجنان رسم بندگي انسان و ارتباط او با پروردگارش را آموزش مي‌دهد و در كنار آن مفاتيح‌الحياه، نحوه تنظيم زندگي و مديريت آن در دنيا را به انسان‌ها مي آموزد. از همين رو ايشان به نگارش و تدوين كتاب «مفاتيح الحياه» اهتمام ورزيدند. اين اثر به پشتوانه ايشان در گروه فقه بنياد اسراء و زير نظر ايشان تدوين شده است.

سپس حجت‌الاسلام مقدسي گفت: در روايات اسلامي مسايل زيادي درباره زندگي اجتماعي مطرح شده‌اند كه به كارگيري آن‌ها سبب مي‌شود اجتماع ما با آن چه خداوند مي‌پسندد هماهنگ شود. ما رواياتي داريم كه به ثواب‌ها و عقاب‌ها پرداخته‌اند. پيشنهاد تدوين كتاب «مفاتيح الحياه» در سال 87 ارايه شد و آيت‌الله جوادي آملي پذيرفتند كه كار با راهنمايي ايشان انجام شود. بيش از 6 هزار روايت براي استفاده در اين اثر استخراج و از ميان آن‌ها، روايات پرتكرار گلچين شدند و در نهايت بيش از 2500 روايت و 300 آيه مرتبط با موضوع پيش‌بيني شده در كتاب مورد استفاده قرار گرفتند. اين اثر در 5 بخش تدوين شده است.

وي اين كتاب را شامل تمام روايات و آياتي دانست كه به زندگي دنيايي انسان‌ها مربوط مي‌شوند و گفت: ما حتي روايت‌هايي درباره ساخت مسكن، درختكاري، ايجاد آباداني و محيط زيست داريم. آيت‌الله جوادي‌آملي ب اين اثر نظارت مستقيم داشتند و پس از پايان كتاب، تمام مطالب آن را مطالعه و نكات بسيار دقيقي را همراه با مقدمه‌اي دقيق به آن افزودند.

سپس مرتضي واعظ‌جوادي سخنانش را با بررسي رسالت علماي دين آغاز كرد و گفت: نخستين رسالت اين انديشمندان، تفحص در ميراث عالمان و فرزانگان حوزه‌هاي مختلف و تلاش براي نگهداري و بروز رساني آن است. رسالت ديگري كه براي انديشمندان حوزه دين تعريف شده، اين است كه آنان نه تنها ميراث‌هاي گذشته را پاس بدارند بلكه برگي بر آن بيفزايند. آيت‌الله جوادي‌آملي نيز جزو آن دسته از انديشمندان اسلامي است كه همواره برگي را در حوزه‌هاي فلسفه، عرفان و تفسير افزوده‌اند.

وي افزود: آيت‌الله جوادي‌آملي معتقد است نهج‌البلاغه كه 1000 سال پيش توسط سيدرضي تدوين شد، كاستي‌هايي را نيز به همراه دارد و از همين رو به تدوين «موسوعه امام علي(ع)» اهتمام ورزيدند. در سال پيامبر اعظم(ص) نيز «موسوعة رسول‌اكرم» ايشان در 14 جلد منتشر شد. برخي از ايده‌هايي كه آيت‌الله جوادي‌آملي در راستاي تدوين كتاب‌ها ارايه مي‌كنند نياز به كار فراوان دارند و به انجام رساندن آن‌ها ساده نيست. يكي از اين كتاب‌ها، «مفاتيح الحياة» است. تمامي مراحل تدوين كتاب يعني ايده، طرح، اجرا، نظارت و مقدمه اين كتاب، همه بر عهده آيت‌الله جوادي‌آملي بود. ايشان تاكيد داشتند كه اين اثر به نحوي باشد كه جامعه از لحاظ عقلي و قلبي آن را بپذيرد. ايشان همچنين توصيه كردند طراحي ظاهر كتاب به گونه اي شود كه علايم زندگي و سرزندگي در آن هويدا باشد.

سپس آيت‌الله استادي گفت: صاحبان فكر و قلم در تمامي دوره‌ها به فكر رفع نيازهاي مردم بودند، نيازهايي كه جامعه و حوزه‌ها و حتي علما با آن‌ها مواجهند. در همه دوره‌ها مردم نياز به كتاب‌هايي داشتند كه شامل اصول عقايد، اخلاق و احكام باشند تا از طريق آن‌ها با معارف دين آشنا شوند و عالمان ديني اين نياز را همواره برطرف كردند. براي نمونه شيخ صدوق كتاب «توحيد» را نوشت كه تمام روايات مربوط به توحيد را دربر مي‌گيرد.

وي افزود: گاهي شنيده مي‌شود كه حوزه‌هاي علميه به نيازهاي مردم توجه ندارند، اين موضوع در دوره حاضر به دليل وضع جديد زندگي تا اندازه‌اي صادق است، اما در دوره‌هاي پيشين، حوزه‌هاي علميه نيازهاي مردم را پاسخ گفتند.

امام جمعه قم ادامه داد: علماي ما ضمن نوشتن كتاب موظف بودند معارف دين را به صورت شفاهي به شاگردانشان در حوزه منتقل كنند. اگر امروز فلسفه و فقه اسلام ادامه يافته، به اين دليل است كه هيچ حلقه‌اي از اين علوم در طول زمان مفقوده نماند.

وي آيت‌الله جواي‌آملي را يكي از افرادي دانست كه در دوران ما به معناي واقعي كلمه جامع است. آيت‌الله استادي گفت: فلسفه، فقه، تفسير، عرفان و حديث حوزه‌هايي اند كه ايشان كه بر آن‌ها تسلط دارد. ايشان به صورت شبانه‌روزي مشغول تعليم و تعلم بودند. فردي كه بخواهد به جايي برسد بايد اين گونه تلاش كند. آيت‌الله جوادي‌آملي با وجود تمام مشغله‌هاي علمي، در عرصه انقلاب نيز فعاليت داشتند.

آيت‌الله استادي ادامه داد: 60 سال است كه آيت‌الله جوادي تدريس مي‌كنند و ذهن ايشان با تحقيق انس گرفته است. بسياري از افرادي كه در حوزه‌هايي مانند عرفان، فلسفه و تفسير سرآمدند از شخصيت علمي ايشان استفاده كرده اند.

آيت‌الله استادي با اشاره به بيشتر شدن نيازهاي جامعه در صد سال اخير گفت: آيت‌الله جوادي‌آملي تشخيص دادند كه حيات ما در دو بخش بندگي و زندگي خلاصه شده است. بخش بندگي مربوط به ارتباط انسان به خدا و بخش زندگي مربوط به ارتباط انسان با دنياست. زندگي انسان نيز بايد در رديف بندگي او باشد. ايشان تشخيص دادند كه بسياري از افرادي كه به بندگي توجه مي‌كنند، به زندگي توجه ندارند، بنابراين در كنار «مفاتيح الجنان» بايد كتابي داشته باشيم كه شيوه زندگي را به مردم نشان دهد.

وي افزود: آيت‌الله جوادي‌آملي در كتاب «مفاتيح الحياه» ارتباط انسان با انسان، رابطه انسان با خود و ارتباط انسان با حيوان را بررسي كردند و سپس به واكاوي ارتباط انسان با نظام اسلامي و محيط زيست پرداختند.

آيت‌الله استادي ابراز اميدواري كرد كه كتاب «مفاتيح الحياه» مانند كتاب «مفاتيح الجنان» به همه خانه‌ها راه يابد.

بيست و پنجمين نمايشگاه كتاب تهران از 13 تا 23 ارديبهشت ماه در مصلاي امام خميني (ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها