به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نشست شعر مقاومت، شب گذشته (14 ارديبهشت ماه) با حضور شاعران، احمد نادمي، رضا اسماعيلي، علیرضا قزوه و جواد محقق در سالن بيداري اسلامي بيستوپنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران برگزار شد.
رضا اسماعيلي در اين نشست براي بررسي شعر مقاومت به پيشينه تاريخي آن در اشعار فردوسي، حافظ و مولانا اشاره كرد و گفت: اين شاعران از طريق داستان و روايتهاي آميخته با مسايل اخلاقي، بسيار هوشمندانه تفكر مقاومت را در جامعه مطرح ميكردند.
وی افزود: يكي از نكاتي كه در این گونه اشعار وجود دارد نمادگرايي به عنوان يكي از چارچوبهاي شعر مقاومت است.
اسماعيلي با تاكيد بر اينكه ميتوان از جشنواره شعر مقاومت به عنوان يكي از ظرفيتهاي گسترش این گونه شعری استفاده كرد، گفت: با تبيین اشعار سروده شده در كنگره شعر مقاومت ميتوان فرصتي براي نقد و بررسي آثار فراهم و شعر مقاومت را به صورت جدي در جامعه مطرح كرد.
جواد محقق نیز در ادامه گفت: اگر ما مفهوم مقاومت را گسترده ترسيم كنيم، مقاومت در برابر هر نوع ظلم را ميتوان در قالب شعر مقاومت تعريف كرد، مانند اشعار درباره ايستادگي در برابر استبداد و استعمار و اشعار با موضوع مبارزه با نفس.
وی افزود: شعر يك توليد ادبي است كه بيشتر در زمان حال اتفاق ميافتد. اگر در جامعه امروز بهانهاي براي سرودن شعر مقاومت نداريم ميتوانيم از ديگر شاخههاي هنري نظير داستان، فيلم، نمايشنامه و هنرهاي تجسمي براي تعالي مفهوم مقاومت بهره بگيريم. زيرا توليد اين گونه آثار به پختگي و فاصله گرفتن از زمان رويداد يك حادثه نياز دارد و از سوي دیگر ميتواند بر انديشه شعر تاثيرگذار باشد و به گسترش ادبيات مقاومت كمك كند.
احمد نادمي در ادامه درباره ويژگيهاي شعر مقاومت سخن گفت و اظهار کرد: شعر مقاومت بايد صريح و بيپروا باشد. شعر مقاومت به دنبال لايههاي پنهان نيست و مانند يك رزمنده مقاومت عمل ميكند.
وي ادامه داد: در اين اشعار منظور شاعر كاملا واضح است. مانند اشعار احمد مطر که زيبایي اشعار وي در مضمونپردازي است و ميتوان اصول اعتقادي را به راحتي از آن استخراج كرد.
علیرضا قزوه نيز با اشاره به اينكه ادبيات مقاومت موضوع تازهاي براي روزگار ما نيست، گفت: ادبيات مقاومت پا به پاي ادبيات فارسي در ايران و ديگر كشورها رشد كرد. اشعار اقبال لاهوري نمونهاي از آثار انديشه مقاومت است.
وي ادامه داد: در فضاي شعر جهاني 40 سال است كه ادبيات مقاومت از ماجراي فلسطين الهام ميگيرد و اين امر بهانهاي براي رشد تفكر شعر مقاومت شده است.
اين شاعر ادامه داد: پشتوانه شعر مقاومت را ميتوان در عاشورا يافت. مقاومت امام حسين (ع)، در طول تاريخ كه تا به امروز ادامه دارد، نمادي روشن براي شاعر مقاومت محسوب ميشود.
قزوه افزود: ادبيات مقاومت در كشور ما در دهه 60 شاهد حركت خوبي بود و در دهه 70 به اوج خود رسيد، اما پس از آن متوقف شد. بايد جلو اين گسست را گرفت و براي احياي شعر مقاومت بهانهاي را مورد توجه شاعر قرار داد كه با دل و جان براي آن شعر بسرايد، نه آنكه بر اساس سفارش يا پيشنهادي شعر مقاومت بگويد.
وي درباره توجه به مفهوم مقاومت اظهار كرد: مفهوم ادبيات مقاومت را ميتوان در تمامي لايههاي جامعه جستوجو كرد. وقتي اين نگاه به زندگي آدمها به وجود بيايد ميتوان شاهد رونق ادبيات مقاومت در كشور بود.
بيستوپنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران تا 23 اردیبهشت در مصلای امام خميني(ره) برپاست.
جمعه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۰
نظر شما