پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۲۰:۳۱
«سنجش سنت»، كاوشي در سنت‌گرايي

سنت‌گرايان درواقع‌ چه مي‌گويند و آيا محصول فكري آنان براي جمهوري اسلامي كارايي دارد؟ اين‌ها پرسش‌هايي اند كه «منصور مهدوي» را بر آن داشتند تا كتابي را با عنوان «سنجش سنت» بنويسد. اين نوشتار به ارزيابي مكتب سنت‌گرايي، برپايه انديشه‌هاي «سيد حسين نصر» مي‌پردازد./


به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، منصور مهدوي براي دستيابي به پاسخ اين پرسش با دكتر «سيد حسين نصر»، دكتر «غلامرضا اعواني» و دكتر «غلامعلي حداد عادل» به گفت‌و گو نشسته است.

نويسنده اين كتاب آورده است: «اين نوشتار، ره‌آورد حدود شش سال كار پژوهشي است كه نمايي روشن و گويا از چارچوب منظومه فكري سنت‌گرايان ارايه مي‌دهد.» او معتقد است كه حتي با مطالعه تمامي آثار «حسين نصر» نيز به دشواري مي‌توان به اين بينش رسيد.

منصور مهدوي اين نوشتار را در هشت فصل به نگارش در آورده است. وي در فصل نخست اين كتاب با پرداختن به «احياگران سنت»، «احياگران ناكام»، «احيا گران كامياب»و انديشه‌هاي «گنون»، «شوان» و «كوماراسوامي» به تبيين «بستر‌هاي سنت گرايي» پراخته است. او در اين بخش تنها به شرح انديشه‌ه هاي اين متفكران اكتفا نمي‌كند و مي‌كوشد نگاهي تحليلي را هم با اين شرح بياميزد. بر اين اساس در پايان بخش معرفي انديشه‌هاي سنت‌گرايانه «كوماراسوامي» مي‌نويسد: «كوماراسوامي در دوره سوم حياتش كه از سال 1932 آغاز شده، با تاثيرپذيري از گنون، رسالت خود را تحقيق در باب معنا و اهميت نماد‌هاي جاويدان خرد قرار داد. وي آثار پرشماري در اين دوره به رشته تحرير درآورد...»

نويسنده درفصل دوم اين كتاب به بررسي اشتراكات لفظي سنت پرداخته است و اين پرداخت را از آنجايي ضروري مي‌داند كه وارسي آن الفاظ مي‌تواند مخاطب را از فرو افتادن در دام اشتراكات لفظ، كه يكي از مهم‌ترين اسباب رهزني در علوم است، وا رهاند. 

مهدوي پس از آن‌كه در فصل سوم، به بازخواني سنت در انديشه سنت‌گرايان مي‌پردازد و در فصل چهارم مولفه‌هاي سنت گرايي را مورد بررسي قرار مي‌دهد، در پنجمين فصل كتاب به «حكمت خالده» مي پردازد.

به باور نگارنده، آشنايي با اين حكمت زمينه اصلي شناخت از ماهيت سنت و سنت‌گرايي است زيرا اين مبحث آنقدر مهم است كه گاه در توصيف مكتب سنت‌گرايي از آن به ‌عنوان «جاودان خرد» ياد مي‌كنند.

فصل ششم اين نوشتار تجدد گرايي را به نقد كشيده است. بينشي كه جهان امروز را در سيطره خود دارد و به تعبير نويسنده در جزيي‌ترين زواياي زندگي فردي و اجتماعي بشر حضور جدي دارد.

مهدوي براي استخراج و عرضه محور‌هاي نقد سنت‌گرايان بر عصر مدرنيته در ابتدا به بازبيني مولفه‌هاي مدرنيته مانند رنسانس، پروتستان‌گرايي، انسان‌گرايي و استدلال‌گرايي مي‌پردازد.

نگارنده فصل هفتم را به بررسي ابعاد سنت‌گرايانه هنر اختصاص داده است. زيرا سنت را داراي ماهيتي فراگير مي‌داند و معتقد است كه آموزه‌هاي اصلي اين مكتب بر مدار هنر تنظيم شده اند.

واپسين بخش اين نوشتار «وحدت متعالي اديان» را از نظر مخاطب مي‌گذراند. نويسنده كه بر پايه نظر «حسين نصر» قلم مي‌زند، در اين بخش به مواردي مانند «اصول وحدت اديان»، «دين، تنها راه اسلام» و «خاتميت از ديدگاه عارفان» مي‌پردازد.

چاپ نخست كتاب «سنجش سنت» را انتشارات «اشراق حكمت» در 488 صفحه با شمارگان 3000 نسخه و به بهاي 100‌هزار ريال روانه بازار نشر كرده است.

انتشارات «اشراق حكمت» در راهروي 28 غرفه 21  بيست و پنجمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران در مصلاي امام خميني (ره) تهران قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها