دكتر علي خلاقي، همسر دخترخوانده سيمين دانشور در مراسم يادبود اين بانوي نويسنده در سراي اهلقلم بيستوپنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران، گفت: خوب است كه مسوولان، خانه نيما يوشيج را مرمت كنند و اجازه ندهند كه خانه سيمين و جلال هم به آن وضع درآيد. در خانه سيمين و جلال بايد به روي نسل جديد باز باشد تا آناني كه با آثارشان آشنا هستند، از خانه سيمين دانشور و جلال آلاحمد ديدن كنند./
خلاقي در آغاز اين نشست از آشنايياش با سيمين دانشور در سال 1360 ياد كرد و گفت: دورادور با آثار و شخصيت سيمين دانشور و جلال آلاحمد آشنا بودم، اما در سال 1360 به واسطه دكتر عبدالحسين شيخ به منزل سيمين دانشور رفتم و اين آشنايي، باعث ازدواج من با ليلي رياحي، دختر خوانده جلال و سيمين شد.
وي با اشاره به علاقه ليلي رياحي به ادبيات و شعر به واسطه جلال و سيمين ادامه داد: سيمين دانشور در ديباچه كتاب «ملك جمشيد» اثر ليلي رياحي، از او به عنوان يك شاعر به نيكي ياد ميكند. تاثيرپذيري ليلي از سيمين و جلال، بي انتهاست.
داماد سيمين دانشور، چند خاطره از رابطه خانواده نيما يوشيج و خانواده دانشور تعريف و تصريح كرد: خوب است كه مسوولان، خانه نيما يوشيج را مرمت كنند و اجازه ندهند كه خانه سيمين و جلال هم به آن وضع درآيد. در خانه سيمين و جلال بايد به روي نسل جديد باز باشد تا آناني كه با آثارشان آشنا هستند، از خانه سيمين دانشور و جلال آلاحمد ديدن كنند.
خلاقي در ادامه، منزل زندهياد سيمين دانشور را ماواي ستمديدگان و همه فرزندان ايران خواند و گفت: بزرگان زيادي مانند سيد احمد خميني براي چاپ كتاب «غربزدگي» در دوران قبل از انقلاب در اين خانه رفت و آمد داشتهاند.
وي در پايان سخنانش، بخشي از آخرين وصيتنامه زندهياد سيمين دانشور را قرائت كرد و يادآور شد: در اين وصيتنامه، نظارت بر چاپ كتابهاي سيمين و دستنوشتههاي منتشر نشده او بر عهده ليلي رياحي گذشته شده كه اميدوارم پس از بهبود شرايط روحياش اين كار صورت گيرد.
سپس دكتر سعيد محبي، با اشاره به ديد وسيع و نگاه مهربان و پيشبرنده زندهياد سيمين دانشور، مروري بر رمان «سووشون» و كارنامه نشر دانشور پس از انقلاب اسلامي داشت و تاكيد كرد: دفاع از آزادي، يكي از ويژگيهاي كتاب سووشون در روزگار اواخر دهه 40 بود و برخي اين اثر را يكي از 10 رمان بزرگ ايران پس از مشروطه ميدانند.
وي اضافه كرد: تكنيك ادبي، شخصيتسازي باورپذير، تعليقهاي قوي، نثر شيرين، قصههاي تو در تو، نقشهاي در هم تنيده و شخصيتهاي معاصر و بهرهگيري هنرمندانه از اسطورههاي ايراني از جمله ويژگيهاي رمان «سووشون» اند.
سعيد محبي تاكيد كرد: رمانهاي «جزيره سرگرداني» و «ساربان سرگردان» سيمين دانشور كه در سالهاي 1372 و 1380 منتشر شدهاند، جلد سوم هم دارند كه با وجود بيماري سيمين، بعيد ميدانم كه نوشته شده باشد. جزيره سرگرداني، تركيبي از تخيل و مستند است كه جريان تاريخي معاصر را به تصوير ميكشد. اين اثر تلفيقي از خاطرهنويسي، روايتگري و خيالورزي است.
دكتر غلامرضا امامي هم در ادامه مراسم نكوداشت زندهياد سيمين دانشور، صحبت كردن درباره اين بانوي نويسنده را سهل و ممتنع دانست و گفت: من به بركت سيمين با داستان، هنر و ادبيات و به بركت جلال با جامعه آشنا شدم.
وي ادامه داد: وجود سيمين دانشور، مستقل و به دور از دغل و دروغ بود. او نويسندهاي برخاسته از خانوادهاي روشنفكر بود. جلال و سيمين، هر يك نقشي در ادبيات و تاريخ، در مسير خود داشتند اما آزادي، وجه مشترك آنان بود.
امامي در پايان اين مراسم، به بيان خاطراتي از زندهياد سيمين دانشور پرداخت و ياد و خاطره او را گرامي داشت.
نظر شما